Още

  7 интересни факта за Мария Кюри

  1

  През 1903 година Мария Кюри става първата жена, спечелила Нобелова награда. Тя я получава, благодарение на работата си в областта на физиката и по-специално върху радиоактивността. Кюри споделя тази чест със своя съпруг Пиер Кюри и колегата си Анри Бекерел. 8 години по-късно Мария Кюри се превръща в първия човек, спечелил Нобелова награда в две области (втория път в областта на химията), заради откритието на елементите полоний и радий. Кюри получава втората награда сама – без да споделя заслугите с други свои колеги, въпреки че тя приписва наградата и на съпруга си Пиер (който по това време е починал) заради оказаната от него помощ приживе.

  № 2

  През 1903 година Мария Кюри започва работа в Сорбоната в Париж като ръководител на лабораторията по физика, наследявайки съпруга си Пиер. След неговата смърт през 1906 година Мария още веднъж заема мястото му и става професор по обща физика в научния факултет в Сорбоната. Тя е първата жена, която заема тази позиция, което е голямо постижение, тъй като жените по онова време работели главно във фабрики, като медицински сестри или преподаватели в училища, ако изобщо работели извън домовете си.

  № 3

  Кюри е отгледана във Варшава, Полша, която по онова време е част от СССР. Образованието за жени е изключително рядко срещано през 1800-те години, а университетите изобщо не приемат жени. Кюри получава образованието си в обикновено училище, което въпреки че е стриктно, има добри учители и особено онези от тях, които преподават физика. След като се премества в Париж и среща съпруга си Пиер Кюри, докато учи в Сорбоната, Мария получава докторска степен от Парижкия университет. Докато следва е толкова бедна, че й се налага да живее единствено на хляб и чай, поради което често припада, но това не я спира да завърши образованието си успешно.

  4

  Преди срещата й с президента Уорън Хардинг, френското правителство предлага на Кюри да я награди с Ордена на почетния легион, но тя отказва тази награда, тъй като е обидена, че не й е позволено да се присъедини към Френската академия на науките, тъй като някои от членовете не искат да гласуват за жена (всъщност 2 гласа не й достигат, за да бъде приета).

  5

  Мария Кюри и съпругът и Пиер сключват брак през 1895 – една година след първата им среща. Той е 8 години по-възрастен (тогава тя е на 28, а той на 36). Въпреки че са отдадени един на друг и се наслаждават на своите хобита заедно, никой от тях не е романтик. Мария носи семпла синя рокля на сватбената им церемония, която продължава да облича в лабораторията си години наред. Мария и Пиер Кюри имат две дъщери, макар че Мария преживява един спонтанен аборт, който я съсипва. Мария издава биография на съпруга си, наречена „Пиер Кюри“.

  6

  През живота си Мария Кюри има възможността да се среща с множество известни учени, включително Алберт Айнщайн, който й пише окуражително писмо, след като й е отказано членство във Френската академия на науките.

  7

  За съжаление, Мария и Пиер Кюри жертват животите си в името на работата. Негативните ефекти за здравето вследствие на контакт с радиоактивни материали не било толкова добре усвоено, както днес, затова двамата не вземат никакви мерки, когато работят с елементи като радия. През последните две десетилетия от живота си, Мария има сериозни здравословни проблеми, причинени от опасната й работа и била почти сляпа. Тя умира на 66-годишна възраст от анемия – нарушение на кръвта, вследствие от излагане на високи дози радиация. Всъщност нейната лаборатория е толкова високо радиоактивна, че дори дневниците й все още се считат за опасни и се съхраняват в оловни кутии и днес.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови