Още

  Защо повечето самолети са бели на цвят? Причините са свързани и с науката, и с икономиката

  Прието е самолетите да са бели на цвят. Това не е просто случайност, защото всъщност има няколко причини – от гледна точка и на науката, и на икономиката, поради които повечето самолети не са с друг цвят.

  Рязко става горещо

  Основната причина за снежнобелите самолети? Отговорът е прост – термодинамика. Професорът по аеронавтика и астронавтика в Масачузетският технологичен институт, Р. Джон Хансман споделя пред Бизнес Инсайдър, че белият цвят отразява светлината от слънцето най-добре, което пък запазва вътрешността на самолета хладна (аналогично на факта, че в пустинята е най-добре да носите бели дрехи). Предпазването на пластмасовите части на самолета от слънцето е от изключителна важност. Бялата боя, също така, отблъсква потенциално опасната слънчева радиация. Бялата боя се явява един вид слънцезащитен крем за самолети.

  Според изследване, направено през 2011 година, белият цвят се явява нещо положително и за птиците. Изследването, проведено от учени към университета Пурду и Националния изследователски център за диви животни, разкрива, че белите самолети са се сблъскали с по-малко птици от тези, решени в тъмен или светлосин цвят. Това изследване показва, че нашите пернати приятели различават най-добре белите самолети и съответно успяват навреме да ги избегнат.

  Бялата боя помага и на хората – не против сблъсъци, за щастие. Бялата повърхност ни помага да виждаме дупките и вдлъбнатините по-ясно – все пак, откриването на нередности по повърхността на самолета също е от голямо значениe за безопасността по време на полет.

  Науката се явява само половината от причината за използването на бяла боя, а икономиката е другата част. Даже и на авиокомпаниите се налага да спестяват пари. Когато са необхосими близо 250 литра боя, за да се боядиса един самолет, се налага да се прибегне до трезви разсъждения. Бялото е и стандартен, и евтин цвят. Дори и да искате да сте по-различни и да си боядисате самолета в някакъв друг цвят, боята ще започне да се окислява с времето и в един момент, рано или късно, ще стане бяла. За да се задържи цвета, то ще трябва да се боядисва често, което съответно значи, че ще трябва да инвестирате доста повече средства.

  Ето и една радикална идея: без никаква боя. Нищо освен суров, метален фюзелаж, минаващ през облаците. За съжаление, този вариант вече е бил обмислян. Полирането на един самолет изисква много повече поддръжка и усилия, съответно – повече пари и следователно е доста по-скъпо от боядисването. Представете си само. Също така, според официалните статистически данни, в случай че ви интересува, белите самолети се продават много по-бързо от цветните или от тези, които изобщо не са боядисани.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link