Още

  7 изненадващи числа от историята

  700 пиктографски символа – най-ранната форма на писменост

  Първата форма на писменост е развита от шумерите – най-ранната цивилизация, обитавала южна Месопотамия. Всеки шумерски град имал свой храм, който служел както за място за преклонение, така и като административен център, където се търгувало с различни материали.

  За да се управлява и записва системата на търговията, шумерите развиват форма на писменост, съставена от 700 пиктографски символа. По-късно писмеността им се разпространява във Вавилон, Асирия и Персия и с течение на времето формира езика, познат днес като клинописно писмо.

  2.5 милиона – броят на каменните блокове, с които е изградена Хеопсовата пирамида

  Хеопсовата пирамида е най-високата от трите пирамиди в Гиза – 146 метра. Историците смятат, че са били необходими 20 години за завършването ѝ, но голямата загадка около нея остава – как тези изключително тежки каменни блокове са били пренасяни и то в период, в който колелото, кранът и макарите са били непознати за човечеството.

  40% –  земята, която са притежавали жените на Спарта

  Жените в Спарта се радвали на влияние и статут, непознати в останалата част на древния свят. Аристотел пише, че жените притежавали 40% от земята в Спарта – което е нещо забележително за времето си. Освен това, те можели да наследяват имущество и да очакват да получат половината от това, което синовете им щели да наследят. Жените на Спарта имали право свободно да се разхождат из града, да се возят на колесници, да управляват бизнес, да играят неформална роля в политиката и да се упражняват като мъжете, практикувайки гимнастика.

  0 – годината, която никога не е съществувала

  В църковния християнски календар годините „след Христа“ започват да се броят от раждането на Исус Христос, но числото 0 тогава било все още неизвестно. Затова според Дионисий, който е основоположник на летоброенето, първата година „след Христа“ е 1 година, а не 0.

  Днес летоброенето на Дионисий и християнският календар са най-широко използваните в света, но интересното е, че нулевата година никога не е съществувала.

  1 на всеки 200 мъже или какво общо имат помежду си милиони мъже?

  Съвременни проучвания посочват, че 8% от мъжете в Азиатския регион, започвайки от Тихи океан от Каспийско море, имат обща Y-хромозомна линия, която изглежда произхожда от един-единствен мъж. Това се равнява на 16 милиона души или казано с други думи 1 на всеки 200 души, живеещи днес на планетата. Някои учени смятат, че този вероятен предшественик е не друг, а самият Чингис Хан.

  18.5 – средната продължителност на живота след индустриалната революция

  Това е статистика, която като че ли приляга повече на Бронзовата епоха, но всъщност се отнася за периода след индустриалната революция, която обхваща втората половина на 18 и началото на 19 век. Индустриализацията довежда до значително увеличение на броя на работните дни в годината, докато масовата урбанизация дорпинася за разпространяването на болести като холера и тиф.

  2.5% от италианците говорели италиански език

  Национализмът не бил приет незабавно и не бил приет с ентусиазъм от всички. През 1861 година в Италия само 2.5% от италианците всъщност говорели италиански език. На север хората използвали френски, а в останалата част от страната на власт били различни диалекти. Едва след съюзяването с Наполеон III и войната с  Австрия, ръководена от Джузепе Гарибалди, нацията се обединява и започва да употребява един език – италианския, който преди това бил смятан главно за литературен език.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link