фев. 13, 2018
26658 Views

От бедна перачка до милионерка – историята на Сара Брийдлав

Автор:

Мадам Си Джей Уолкър е родена с името Сара Брийдлав през 1867 година. Тя е първото свободно дете в семейство на роби от памуковата плантация в Луизиана. Сара осиротява, когато е едва на 7-годишна възраст и е изпратена да живее при по-голямата си сестра Лувиния и нейния съпруг в Мисисипи.

В Мисисипи Сара започва работа на памуковите полета и често била третирана зле от съпруга на сестра си. За да се спаси от тази непоносима среда, тя сключва брак с Моузес Макуилямс, когато е на 14 години и скоро му ражда дъщеря, която наричат А‘Лейла. Сара овдовява на 20-годишна възраст и се премества заедно с дъщеря си в Сейнт Луис, където започва работа като перачка и посещава вечерно училище.

През 1890-те години Сара страда от проблеми със скалпа, поради което косата ѝ започва да пада. По това време косопадът е често срещан проблем, тъй като повечето хора нямали възможност да се къпят чето, защото не можели да си позволят да имат баня в домовете си, както и отопление или електричество. Къпането било лукс, който малко хора можели да си позволяват. Опитвайки се да подобри състоянието си, Сара започва да експериментира с домашни рецепти против косопад и смесва различни продукти, изработвайки си шампоани и маски за коса.

По думите на Сара, една нощ ѝ се присънил непознат мъж, който ѝ казал, че знае за проблема ѝ с косопада и ѝ посочил точните съставки, които да смеси, за да си помогне. На сутринта, обнадеждена от този сън, Сара намира съставките и създава кремообразен продукт, който веднага започва да използва. Само след няколко дни, косата на Сара започнала да расте, а косопадът престанал. С помощта на новия си съпруг Чарлз Уолкър, който работел за местния вестник и имал известен опит в рекламите, Сара разпространява своя „чудодеен крем за растеж на косата“. Чалрз предложил на Сара да използва псевдоним – Мадам Си Джей Уолкър.

Сара Брийдлав

Сара започва да продава продукта си, чукайки от врата на врата, заедно със съпруга си. Създадени специално за жени от афроамерикански произход, кремът за растеж „Madam Walker’s Wonderful Hair Grower” и шампоанът „Madam Walker’s Vegetable Shampoo” се превръщат в хит сред жените. Заедно с всеки продаден продукт, Сара образовала жените като им обяснявала за проблемите на скалпа и им демонстрирала „Методът Уолкър“, който тя използвала, когато разресвала косата си.

Скоро бизнесът на Сара процъфтял и жени от цяла Америка започвали да поръчват продуктите ѝ. Доходите ѝ нараствали и през 1908 година тя отваря училище по красота и фабрика в Питсбърг, а малко след това решава да установи бизнеса си в Индианаполис. Фабриката „Madam C.J.Walker Manufacturing Company” станала толкова успешна, че се занимавала не само с продажби на шампоани и продукти за коса, а и обучавала козметици, познати като „Walker Agents”. Тяхната задача била да представят философията на Сара за „чистота и красота“. Тя започнала да организира клубове и дискусии, а след няколко години осигурява работа на стотици афроамериканци, като отваря клонове на фабриката си в Куба, Хаити, Панама, Коста Рика и Ямайка.

Първият и най-популярен продукт на Сара Брийдлав

До смъртта си, Сара доказва, че е щедра дарителка, осигурява стипендии за няколко училища и ръководи кампании срещу расизма и насилието. Тя помага при основаването на различни асоциации в Индианаполис и реставрацията на дома на Фредерик Дъглас във Вашингтон. Сара Брийдлав е считана за първата жена от Америка, превърнала се напълно самостоятелно в милионерка.

loading...
Категория:
Избрани · Личности
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *