Още

  7 изумителни факта за Земята

  1. Земята не е кръгла

  Не, не казваме, че Земята е плоска. Тя е сферична, но поради гравитационните сили не е идеално кръгла. Всъщност е леко издута около екватора. Полярният радиус на планетата е 6356км, докато екваториалния е 6378км. Точно така, Земята има любовни дръжки.

  2. Името на Земята идва от англо-саксонски

  Всяка друга планета в нашата слънчева система е кръстена на гръцко или римско божество. Нашата планета обаче е кръстена „Erda“ – англо-саксонската дума за „земя“ или „почва“ – още преди около 1000 години. Иронично 71% от Земята е покрита от вода – единствената позната планета във вселената, на която ценната течност се среща в течното й състояние.

  7 изумителни факта за Земята

  3. В едно денонощие няма 24 часа

  Хората често се оплакват, че в деня няма достатъчно часове и са прави – дори не са 24. Точно така, точното време, за което планетата се завърта около оста си, е 23 часа 56 минути и 4 секунди. Това е един астрономически ден. Слънчевият ден, времето, което трябва на Слънцето да се върне на същото място в небето, варира в граница от 16 минути през годината, поради позицията в орбитата му.

  4. Земята има планета близнак, наречена Тея

  Учените смятат, че някога не сме били сами в орбитата си около Слънцето – с нас е била планетата „близнак“ Тея, която била с размерите на Марс и на 60 градуса пред или зад синьото кълбо. Един следобед преди 4.533 милиарда години, Тея се сблъскала със Земята; по-голяма част от планетата се абсорбирала, но голямо парче от нея се откъснало, комбинирало се с материал от нашата планета и образувало Луната. Защо смятат така? Защото Луната е необикновено голяма за планета с размерите на Земята и има метални изотопи, като тези, които се срещат тук.

  7 изумителни факта за Земята

  5. Загадъчната (почти) идеална орбита на Луната

  Като говорим за Луната, едно е сигурно за нея: не е направена от кашкавал. От там нататък има доста неща, които не знаем. Лунният център например е 1828км по-близо до Земята, което би трябвало да направи орбитата й по-хаотична, но въпреки това тя е почти напълно идеално кръгла. Луната е покрита от прах, който мирише като барут, въпреки че между двата материала няма нищо общо. Също така няма „тъмна страна“ на Луната, а просто гравитационното поле на Земята е накарало Луната да спре да се върти и тя винаги гледа към нас обърната на едната си страна. Освен това е доста голямо съвпадение, че Слънцето е 400 пъти по-голямо и 400 пъти по-далеч от Земята, което го прави да изглежда в небето еднакво голямо с Луната.

  6. Океаните са 90% неизследвани

  Изследвали сме Луната и Марс, но познайте какво? Едва сме започнали да проучваме собствените си океани. Всъщност по-малко от 10% от тях са изследвани. Океанът съдържа 97% от водата на нашата планета и е 99% от обитаемата площ. Може да сме идентифицирали 212 906 морски видове, но се предполага, че има още 25 милиона, за които не знаем нищо. Изведнъж се оказва, че чудовището от Лохнес не изглежда толкова неправдоподобно.

  7 изумителни факта за Земята

  7. Най-ниската температура е -89С

  Най-студеното място на Земята е Антарктида (-73С), но на 21 юли 1983г в станцията Восток е измерена рекордно ниската температура от -89С. А коя е най-високата измерена температура? 58С в Либия през 1922г.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link