окт. 30, 2016
14869 Views

Всеки четвърти е заразен с туберкулоза

Автор:

В развитите страни туберкулозата е смятана за нещо от миналото – болест, покосила Кийтс, По и Шопен. Но в глобален план, туберкулозата днес е номер едно инфекциозен убиец, отговорен за около 1.8 милиона смъртни случая през 2015г.

За разлика от повечето други бацили, инфекцията с бактерията, причиняваща туберкулоза, обикновено не води до заразяване. Всъщност около 10% от инфектираните развиват туберкулоза, но това може да се случи много години след първоначалния контакт. Добрата новина е, че латентната зараза с mycobacterium tuberculosis е много по-често срещана от заболяването – често е споменавано, че около 30% от населението носят бацила.

Последният опит за изчисляване на тази цифра са отпреди 20 години. Оттогава са се променили много неща. Световното население е нараснало с 20% и е остаряло; в Китай средната възраст се е повишила с 10 години. В същото време, децата съставляват почти половината от популацията в повечето субсахарски страни в Африка.

Всеки четвърти е заразен с туберкулоза

Нов научен доклад разглежда „силата на заразата“ при туберкулозата – вероятността да се заразите с mycobacterium tuberculosis – в 180 държави за последните 80 години, вземайки предвид стари и нови изчисления за латентните зарази. Така се оказва, че близо четвърт от световното население е засегнато – около 1.7 милиарда души. Повече от 80% от тях са в Азия и Африка, където инфекцията обикновено е концентрирана у застаряващото население. Въпреки това, според изчисленията, около 100 милиона деца са заразени.

Оказва се, че дори заразяването с туберкулоза да спре моментално по целия свят, настоящите 1.7 милиарда латентни инфекции пак ще се окажат много над поставените цели на Световната здравна организация за 2035г и надеждите за пълното елиминиране на заболяването до 2050г.

Огромният брой заразени хора показва, че туберкулозата не само още е жива, но трябва да се превърне в наш приоритет, ако искаме да се справим с това древни заболяване, което убива почти 2 милиона души всяка година.

loading...
Етикети:
Категория:
Наука
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *