Още

  7 необикновени богове и богини

  Митовете и легендите, възприети от световните религии изглеждат като смесица от литературни похвати и огромна доза въображение. Богове и богини от Египет до Карибите, въплъщават най-дълбоките желания и табута на хората. Независимо дали става дума за кръвосмешение или дори канибализъм, техните истории оставят у нас усещането за ексцентричност в живота на тези скандални божества.

  Следващите богове и богини са от различни световни религии, от близкото и далечно минало, и напомнят, че религиозните вярвания и абсурдността често вървят ръка за ръка!

  Локи

  Произход: Скандинавия

  Локи е отмъстителен скандинавски бог, който може да се превръща в хора и животни, за да върши злините си. Той се обзалага с един гигант, който трябвало да изгради защитна стена за боговете. На гиганта му била обещана богинята Фрея, ако успее да завърши стената навреме. Гигантът обаче използва на помощ един жребец и завършва работата по-бързо от очакваното. Страхувайки се, че ще загуби облога и ще бъде наказан от другите богове, Локи се превръща в кобила и отива при жребеца на гиганта. След техния акт на любов, Локи ражда кон, който е полупаяк и който е с осем крака. Той губи облога и е убит от Тор.

  Чиннамаста

  Произход: Северна Индия, Непал

  Тази богиня на саможертвата и сексуалното въздържане отрязва собствената си глава и с удоволствие се разхожда с нея, докато кръвта все още тече от мястото. И като че ли това не е достатъчно странно, историята се допълва с това, че самата отрязана глава, както и двама души изпиват кръвта. Името Чиннамаста буквално се превежда като „тази, чиято глава е отрязана“ и съществуват няколко мита, описващи причината за това. Според една от легендите, Чиннамаста и нейните прислужници се къпели прекалено дълго и огладнели. Богинята се обезглавява и позволява на гладните да изпият кръвта ѝ.

  Пан

  Произход: Древна Гърция

  Пан има кози крака и рога и е един от най-старите гръцки богове. Той е покровител на овчарите, стадата, ловците и горите. Освен това обаче, Пан е символ на плодородието и силния сексуален апетит. Една легенда твърди, че Пан се ражда след съюза между самотната съпруга на Одисей и нейните 108 ухажори. Пан имал сексуални отношения с всеки, когото видел, включително богини, нимфи, жени, мъже и дори животни. Той се опитал да прелъсти нимфата Сиринга (Сиринкс), но сестрите ѝ я превръщат в тръстика. Нимфата Ехо също му отказва, като след това Пан нарежда тя да бъде убита. А за да измъкнат нимфата Питис от Пан, боговете я превръщат в борова гора.

  Инана

  Произход: Месопотамия

  Инана е богинята на секса, войната и плодородието. По-късно става известна като Ищар и е свързвана с лъвовете и планетата Венера. Инана е известна с капризните си сексуални желания. Веднъж била изнасилена от един градинар на име Шукалетуда, докато спяла под едно дърво. В пристъп на ярост, Инана изпратила бури на земята, превърнала реките в кръв и измъчвала хората с болести. Накрая намерила нападателя и го убила. Инана често убива или жертва любимите си.

  Кронос

  Произход: Древна Гърция

  Кронос бил предводител на Титаните. Уран и богинята Гея били родители на всички Титани, а Кронос бил техният ревнив син. Когато Уран скрива някои от децата на Гея, тя моли другите си рожби да кастрират Уран. Кронос заявява, че той ще извърши делото и отрязва гениталиите на баща си, след което ги хвърля в морето, в следствие на което се ражда богинята Афродита. Кронос освобождава децата на Гея, но решава да ги затвори отново, да изяви претенциите си за трона на Уран и да се ожени за сестра си Рея, но Гея предрича, че едно от децата на Кронос ще го свали от трона. Тогава той изяжда децата си, за да предотврати предреченото.

  Шила На Гиг

  Произход: Ирландия и Англия

  Името Шила на Гиг се отнася до редица каменни фигури в Ирландия и Англия, изобразяващи жена с открити гениталии. Според митовете това са фигури на похотлива езическа богиня, която се хвърляла върху мъжете, показвайки им своите „женски органи“. Повечето я отхвърляли, но за онези мъже, които се съгласявали, тя се превръщала в красива жена и ги дарявала с кралство.

  Барон Самеди

  Произход: Хаити

  Барон Самеди е бог на смъртта, но често се свързва с хаос и разврат. Той изглежда като скелет, носи очила, шапка и смокинг. Неговата задача е да поздрави мъртвите и да ги отведе в подземния свят. Освен това, Самеди изкопава гробовете и се уверява, че изгниват, за да предотврати завръщането им като зомбита. Само той може да реши кога някой да премине в задгробния живот.

  Изида

  Произход: Древен Египет

  Изида е покровителка на природата, майчинството и магията. Тя се омъжва за брат си Озирис, който е господар на подземния свят. Озирис воюва с другия им брат Сет, при което е убит и разкъсан на 14 парчета, пръснати в Египет. Изида обикаля цялата страна, за да събере парчетата, но не успява да открие само едно – мъжеството на Озирис било погълнато от риба. Изида използва магията си, за да възстанови тялото на съпруга си. На мястото на гениталиите тя поставя златни такива.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link