Още

  Човечеството ще бъде разделено на два биологични вида

  Израелският политически технолог и експерт по социална психология Дейвид Ейделман предположи, че буквално след две поколения ще се появи разделение на хората на две много отдалечени групи, които могат да се разглеждат като два различни биологични вида.

  Дейвид Ейделман в аргументите си се позовава на мислите на философа Ювал Ной Харари, който казва, че хората до 2100г. ще бъдат разделени на касти от „свръхчовеци“ и „безполезни“. Това разделение се основава на икономическото неравенство. По-богатите ще имат свободен достъп до всякакви биотехнологии, които ще им помогнат да подобрят здравето си, тялото си и да живеят по-дълго. Освен това, те ще могат свободно да се възползват от всички предимства на технологичния прогрес. Останалата част от населението няма да може да си го позволи.

  Ще окаже влияние и роботизация на икономиката. Поради факта, че голяма част от професиите в света, където има изкуствен интелект, стават роботизирани, много хора ще бъдат изхвърлени в периферията на икономиката. Всички тези фактори ще доведат до факта, че икономическото неравенство ще се превърне в „биологично“. Според самия Аделман, новият елит няма да се нуждае от „друга биомаса, дори и като маймуни на конвейерната лента, с огънати гърбове над плантациите или като пушечно месо за война.“

  Съществуват два сценария за такова бъдеще: оптимистичен и не много оптимистичен. Според първия, елитът ще помогне на другите, като се ангажира с тяхното просвещение. Възможно е обаче, полукиборгите да бъдат по-строго отделени от останалата част от „биомасата“, което ще доведе до пълно разделение на човечеството.

  Подобни прогнози вече бяха формулирани от друг изследовател неотдавна. Всъщност не трябва да изключваме, че множеството технически промени, свързани с новите информационни технологии, могат да доведат до такова разделение в социалната структура на обществото. Разбира се, необходимо е да се обсъждат не само изследванията на техническата страна на проблема, но и главно социалната – за промените в социалната структура на обществото.

  В този смисъл, политическият стратег изразява идеята си като прогноза. Но тази прогноза трябва да бъде оправдана от специфични социологически данни: по региони в света, където такива процеси могат да се появят, и чрез глобални изследвания. Нуждаем се от връзка между техническите и социалните научни трудове. Например, този вид изследване се извършва от руски социолози и чуждестранни учени.

  Очевидно, процесът на такова разделение на човечеството вече е необратим. Основната задача е да се намали ролята на отрицателните фактори и след това да се развие определен механизъм. Но това ще бъде ефективно едва след проучване на всички механизми за диференциация на обществото.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link