Още

  7 невероятни конспирации, които са се случили

  baner conspiracy

  Хората обичат хубавите теории за конспирации. Убийството на Кенеди, извънземни в Розуел, истината за 11 септември, обвинения към правителството – всичко това е неразделна част от нашата поп култура и повечето са пълни глупости.

  Тук ви представяме няколко конспирации, които всъщност не са измислени.

  Бизнес планът

  Планът:

  През 1993г група богати бизнесмени, която включвала шефовете на Chase Bank, GM, Goodyear, Standard Oil и  фамилия Дюпонт, се опитали да вербуват майор-генералът на военноморските части, Смидли Бътлър, който да организира военен удар срещу президента Франклин Рузвелт и така да наложат фашистката диктатура в САЩ.

  77trueconspiracies

  Какво се е случило?

  Никога не се доверявай на човек с име Смидли да организира военен преврат за теб. Освен всичко друго, Бътлър бил патриот и поддръжник на Ф. Рузвелт. Явно никой от гениалните престъпни умове не е забелязал, че човекът им активно се застъпвал за президента през 1932г.

  Смидли разкрил всичко на конгресен комитет през 1934г. Всеки, който  той обявил за конспиратор напълно отричал да е такъв и към никой от тях не са повдигнати обвинения.

  Много от хората, за които се твърди, че са стоели зад конспирацията са имали финансови връзки с нацистка Германия през участието на Америка във ВСВ.

  20-ти Юли

  Планът:

  В края на ВСВ нещата вървели зле за Германия и времето изглеждало подходящо за някои гузни нацистки офицери да убият Хитлер и да свалят правителството му. Полковник Хенинг фон Трещков убеждава полковник Клаус фон Щауфенберг да се включи в конспирацията през 1944г.

  Планът за свалянето на Хитлер и верните му офицери бил наречен операция Валкирия. 

  67trueconspiracies

  Какво се е случило?

  През Юли 1944г, Щауфенберг  бил повишен и вече можел да обсъжда военни стратегии лично с Хитлер. Щауфенберг  планирал да убие Хитлер на една от тези срещи с куфарче-бомба, но все се отказавал понеже искал да убие и най-верните му хора – Херман Гьоринг и Хайнрих Химлер. В крайна сметка на 20-ти Юли взривил бомба в конферентната зала на Хитлер.
  Фюрерът, обаче, се отървал само с леки наранявания.

  Щауфенберг  избягал, като разбрал, че опитът му за покушение се провалил. Когато другите конспиратори видяли, че Хитлер е още жив изгубили кураж и операция Валкирия така и не се осъществила. По-късно някои от тях се самоубили, а останалите били екзекутирани.

  Клаус вон Щауфенберг се превърнал в нещо като герой на Германия, символ на съпротивата срещу нацисткия режим.

  Операция Аякс

  Планът:

  Години наред Британия прави сделки с Иран относно богатите им нефтени залежи. Англо-иранската нефтена компания била огромна машина за пари за англичаните, но не и за иранците.Това се променя през 1951г, когато Иран национализира АИНК и иранският парламент избира Мохамед Мосадег за първи министър. Мосадег не бил особено религиозен  и това не се харесвало на иранското духовенство, но пък бил изключително националистически настроен. Когато Британия се опитала да върне контрола си върху АИНК, тои ги отсвирил. Това шокирало всички.

  Можете да се сетите какво станало след това. Добрата, стара Англия се обърнала към съюзника си, САЩ, и убедила президента Дуайт Айзенхауър да помогне за свалянето на демократично избрания лидер на Иран и да установи прозападна монархия. ЦРУ и MI6 вкарват войски, пропаганда и хиляди подкупи в Иран.

  57trueconspiracies

  Какво се е случило?

  Позицията на Шах (цар) на Иран се върнала към предишната си имперска слава, но този пък като марионетка на запада. Белият дом и Техеран станали най-добри приятели и докато американското правителство си затваряло очите за множеството нарушения на човешките права в Иран, всичко било наред.

  Това било до 1979г, когато иранския народ най-после възстава и заменя монархията с антизападна ислямска република. По-късно, след една криза със заложници, Иран и САЩ вече не са в добри отношения. САЩ научава важен урок за свалянето на правителства в страните от близкия изток.

  The Gunpowder Plot

  Планът:

  Група конспиратори решават да вдигнат във въздуха британския парламент и така да убият почти цялата аристокрация, както и крал Джеймс I.

  През Май 1604г, група бретонци се срещнали с Робърт Кетсби. Като католици им било писнално от протестантското правителство. Според това, което ги учи вярата им, явно са решили, че най-добрият начин да решат проблемите си е като избият всички.

  Конспираторите наемат сграда срещу Домът на лордовете, сградата на парламента. Първоначалният им план бил да прокопаят тунел до основите на сградата, където да заложат експлозивите. Това се оказало по-трудно, отколкото си мислели за това просто наели стая в мазето на сградата. Експлозивите били заложени и оставало само да изчакат до годишното откриване на парламента.

  47trueconspiracies

  Какво се е случило?

  Докато чакали, един от конспираторите изпратил писмо на лорд Монтигъл, високопоставен католик, в което пишело: „Хипотетично бихме могли да вдигнем във въздуха парламента в деня на откриването му тази година. Затова не ходете, хипотетично казано.” Това било грешката им, понеже лорд Монтигъл веднага съобщил новините на държавния секретар. Сградата била претърсена и заловили Гай Фоукс – човекът, който останал да пази екзплозивите.

  Нито един от политиците не бил убит, но планът не бил пълен провал. Крал Джеймс признал, че не всички католици са толкова ненормални като арестуваните. Това е добре, защото историците смятат, че ако атентатът е бил успешен, е щяло да има много бурна реакция срещу католистическите общности.

  Конспираторите планирали и да отвлекат дете от царското семейство, както и да организират бунт, но така и не успели, понеже били обесени.

  The Tuskegee Experiment

   
  Планът:

  Идеята била правителството на САЩ да наблюдава ефектите от сифилиса и да прави експерименти с тези, които развиват болестта. Не звучи толкова лошо, нали? Само че експериментите били извървашни без съгласие и то на много слаби и предимно необразовани чернокожи мъже.

  На тези мъже не им било казано, че имат сифилис и не са лекувани, понеже това щяло да промени резултатите.

  37trueconspiracies

  Какво се е случило?

  Изследването (започнало през 1932г в Тускиги, Алабама) обхваща 400 чернокожи мъже. Учените не са заразявали хората със сифилис, а само са изследвали симптомите при хора, които вече са били болни. След това нещата излезли от контрол:

  Доктор 1: „По дяволите. Страхувам се, че няма да получим резултатите, които искаме за следващата част от изследването.”

  Доктор 2: „Защо?

  Доктор 1: „Защото това включва болезнено и опасно вземане на гръбначна течност без медицинска причина.”

  Доктор 2: „Хмм… Защо не подчертаем думата „Безплатно” и не им кажем, че това е специално за лекуване на симптомите им.”

  Доктор 1: „Но това няма ли да е една ужасна лъжа?”

  Доктор 2: „Каква лъжа?”

  Докато се провеждала национална кампания за лекуване на болестта с пеницилин, тези, които участвали в изследването не получили лекарството. Ако вдигали прекалено много шум им давали фалшиво лекарство и ги изпращали вкъщи за да умрат.

  Минали 40 години преди всичко да излезе наяве. Това става след като Питър Бъкстън отива в центъра по контрол на болестите, където му казват, че ще прекратят варварския експеримент веднага щом приключат последния етап от изследването. Този етап включвал изследване на труповете на субектите, но това не можело да стане толкова лесно, тъй като някои от тях били още живи.

  Накрая, през 1974г поправят пропуска в американския закон, който позволявал на луди учени да убиват хора при експериментите си.

  Операция Снежанка

  Планът:

  През 1970-те сциентоложката църква решава, че им идва до гуша. Тяхната религия за вълшебните извънземни във вулкан не била уважавана като тази за чудодейния брадатко, чийто баща ни е създал от кал преди 6000 години. Вместо да преминат на нещо не толкова глупаво, те решават да унищожат всеки документ, който изкарва религията им лоша.

  27trueconspiracies

  Какво се е случило?

  Сциентоложката църква успява да извърши най-голямата инфилтрация в историята на американското правителство.

  Около 5000 командоси подслушват и обират различни агенции. Открадват стотици документи, главно от данъчната администрация на САЩ. 136 организации, агенции и чуждестранни посолства биват инфилтрирани.

  Когато се разчува за това, църквата го отрича. След това отвличат един от задържаните за кражба на документи за да не може да свидетелства. В днешни дни църквата отказва да говори за операция Снежанка, казвайки, че са „прогонили” тези, които са били замесени. Само дето участвалите в конспирацията продължават да заемат високи постове в църквата.

  Проект MKULTRA

  Планът:

  Не се заблуждавайте. MKULTRA не е някоя грешно написана дума. Всъщност е серия от експерименти на ЦРУ, в които са се опитвали да контролират човешкото съзнание. Повече от 100 проекта са били проведени под ръководството на MKULTRA, въпреки, че документите за повечето са били унищожени.

  17trueconspiracies

  Какво се е случило?

  Параноични шизофреници често се обаждали в радио предавания и разказвали как ЦРУ правели експерименти с тях. Оказва се, че има нещо вярно в това, защото проект MKULTRA са истински експерименти, които започват на 13 Април 1953г.

  Проектът тръгва като отговор на слуховете, че комунистите промиват мозъците на затворници от корейската война. ЦРУ бързо започва да провежда своя собствена програма, само че вместо да я изпитват върху вражеските затворници, те решават да вземат проби и да тъпчат с опиати нищо подозиращите американски граждани.

  Експериментите водят до поне един смъртен случай. Правени са на хора, които са търсели помощ за леки психологични разстройства и след това често са изпадали в кома. ЦРУ признават, че с експериментите не постигат нищо.

  Проектът е изваден на яве и ЦРУ са принудени да говорят за него.

  Казват, че не са намерили начин да контролират мислите на хората. Вероятно щяха да кажат същото и ако бяха успяли.

  Източник: cracked.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link