Още

  Топ 10 изчезнали видове

  banner danimals

  Видове изчезват от лицето на земята по много различни причини: ледникови периоди, сблъсъци на метеори… и разбира се в наши дни най-голямата заплаха – хората.

  Може да не сме избили всички тези животински видове, но със сигурност имаме много голям принос за тяхното изчезване.

  10. Морска крава на Стелър

  Обикновените крави ядат трева, но морските са се хранели с кафяви водорасли в Берингово море. Този вид морска крава е достигала 8 метра дължина и тегло до 10 тона.
  Когато немският биолог Георг Стелър ги е открил и описал през 1741г., популяцията им вече е била застрашена.
  Изтребването им продължава с бързи темпове с пристигането на европейските рибари и ловците на тюленска кожа. Морските крави са избивани заради храна, кожа (използвана при изработката на лодки) и мас (за лампи) и до 1768г, по-малко от 30 години след като Стелър ги открива, видът им изчезва.

   top10ea10

  9. Зебра Куага

  Едно време тези зебри са били нещо обичайно в европейсите зоопаркове. Карамелено-кафявите зебри са изчезнали като вид през 19-ти век, но има хора, които се опитват да ги възродят.
  От 1987г. Южноафриканският проект Куага използва избрани проби от зебри за да имитират уникалните шарки на вида – започват от главата, но продължават само до средата на тялото.
  Зебрите Куага са били избивани заради месото и кожата си. Последната умира в Амстердам през 1883г.

  top10ea9

  8. Бял делфин Байджи
  Делфинът Байджи е един от най-скорошните видове, паднали жертва от човешката цивилизация.
  Обитавщи реката Янгдзе в Китай, сладководните делфини са били почти слепи и изключително интелигентни. През 2006г. Експедиция претърсва реката цели шест седмици, но не успява да открие нито един делфин Байджи и това бележи краят на вида, който е обитавал реката от древни времена.
  Водният бозайник е бил плячка за ловци и рибари, както и рибарски лодки с мрежи, които започват да населяват реката през 50-те години. През 2007г. е докладвано, че е бил видян такъв делфин, което поражда надежди, но повечето учени твърдят, че дори да има няколко оцелели Байджи, те ще са прекалено малко.

  top10ea8

  7. Съблезъб тигър (Смилодон)

  Въпреки, че някога е имало много видове съблезъби котки, най-известната е Смилодонът.
  Това е котката, която виждате в книгите за праистироческите времена и е попадала в капаните на Ла Бреа докато е ловувала мамути. Изчезнала е от земята преди повече от 10 000 години.
  Котката е била с размерите на лъв, но много по-силна. Свирепият хищник се е разхождал свободно по поляните и горите в Южна и Северна Америка и трябва да се радваме, че не живеем през ледниковия период.

  top10ea7

  6. Големите гризачи

  Ако сте били достатъчно време в някой голям град, сигурно сте виждали онези големи, надуваеми плъхове, които протестиращите работници издигат при стачките си. Някога чудели ли сте се какво би било ако тези плъхове оживеят?
  Гризачите в Южна Америка преди 2-4 милиона години са приличали повече на гвинейско прасе, отколкото на плъх. Вкаменелостни останки, открити през 1987г показват, че гризачът е бил с дължина 3 метра и е тежал 500 кг.

  5. Тасманийски тигър

  Изглеждал е като кръстоска между тигър и куче, но всъщност е бил месоядно двуутробно.
  Обитаващ Австралия, Тасманийският тигър е бил видян за последно на острова преди повече от 2000 години. Тигърът е избиван от местното население и е останал в безопасност на остров Тасмания, докато не идват европейците.
  Избиването им от фермерите (за да защитят добитъка си) свежда вида до минимален брой в началото на 20-ти век. Опитите за спасяването на тасманийския тигър идват твърде късно. Последният е бил заловен през 1933г. и умира три години по-късно в зоопарк в Хобарт, Австралия.

  top10ea5

  4. Голяма гагарка (пингвин)

  Близо метър висока, голямата гагарка е била голяма птица, но историята за една от последните гагарки е по-необикновена и от размера и.
  Последната гагарка в Шотландия е убита през 1840, след като местните селяни я помислили за вещица.
  Пингвиноподобните видове са били последните не летящи птици в северното полукълбо и някога са населявали островите по крайбрежието на северна Европа и североизточна Северна Америка.
  Ловувани за храна и стръв, последните гагарки са били видени през 1844г. на брега на Исландия. Гнездящата двойка е била убита от рибар, който не само е убил птиците заради ценното им месо, но е счупил и единственото им яйце.

  top10ea4

  3. Пътуващ гълъб

  Как от най-често срещаният вид птици в Северна Америка се става изчезнал вид?
  Пътуващите гълъби били убивани заради вредите, които нанасяли на посевите, но най-лошото дошло, когато месото им станало популярно.
  За по-малко от 100 години видът, който някога е засенчвал небето, наброявайки милиарди изведнъж започва да изчезва.
  Последният пътуващ гълъб умира в зоопарк в Синсинати през 1914г. Името и било Марта.

  top10ea3

  2. Динозаврите

  Изчезнали са много преди първите хора да населят планетата, но все още успяват да грабнат интереса на децата по света благодарение на играчките, анимацийте и музеите пълни със скелети на различните видове.
  И нямаше ли да е чудесно ако всичките динозаври си живяха заедно като по филмите, да се гонят и бият? Истината е, че повечето от най-известните видове динозаври никога не са се срещали.
  Стегозаврите са живяли много преди Трицерапторите; Тиранозаврите пък не са убивали Апатозаврите (те са били изчезнали милиони години преди това); и всички са изчезнали много преди да се появят хората.
  Те подбуждат интереса ни както никой друг изчезнал вид.

  top10ea2

  1. Птицата Додо

  Нелетящата птица, обитавала остров Мавриций в Индийския океан е била позната на човека от по-малко от 100 години… но това ни е било достатъчно за да унищожим вида.
  Хората не толкова са убили закръгледните птици директно, а най-вече с унищожаването на ареалите им (местообитанията) и източниците им на храна.
  На изорлирания остров са пренесени прасета, кучета и други хищници, който разваляли гнездата на птиците и ги преследвали.
  Последната птица Додо е умряла в края на 17-ти век. От тогава птицата е станала знак на избиването на видове и напомня за щетите, които нанасяме като човешки същества.

  top10ea1

  Още публикации

  Коментари

  1. A аз си мислех, че Саблезъбия тигър е бил доста по – голям от лъва. Малко съм разочараван от размерите му

  2. Така ще стана след време,че човечеството ще унищожи само себе си.Не сме най-висшите същества,историята показва друго,може би най-глупавите.

  3. съблезъбият тигър е от вида котки така че не се разочаровай те всъшност са големи котки с големи зъби :D:D:D:D:D:D:D

  4. Не мисля че пътуващият гълъб е изчезнал вид, поне не напълно.Доскоро си мислех че са, обаче един приятел ми каза, че дядо му отглежда такива от 40 години. Сигурен съм, че по света има изолирани популации.

  5. Наскоро е забелязан тасманийски вълк (тигър) някаде в австралия така че не е изчезнал :Д

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link