Още

  7 технологии, които ще променят света

  Светът в който живеем е пред технологична промяна. Технологиите, които все повече навлизат в нашето ежедневие дотолкова ще променят познатия ни свят, че в близкото бъдеще вероятно ще живеем като в научнофантастичен роман от осемдесетте години на миналия век.

  Неотдавна MIT (Масачузетския технологичен институт) публикува свое изследване, в което изброява 7 технологии, които могат да променят нашия живот. Сега ще ви разкажем за тези технологии.

  Разпознаването на лица като начин за пропуск и разплащане

  Технологията в разпознаването на лица непрекъснато се усъвършенства. Това намира приложение най-вече в сигурността, обслужването. Тази технология и сега съществува, но в бъдеще тя ще навлиза все повече в нашия живот. Примерно, в момента в Пекин, Китай работи компанията Face++. Тази компания е създала приложения и програми, които сканират лицето на човек по 83 конкретни точки, а това означава висока точност на разпознаване.

  Тази технология вече се използва успешно за превод на пари, чрез мобилното приложение Alipay, което в Китай има над 120 млн. потребители. Не са нужни никакви други данни – нито пинкод, нито пръстови отпечатъци: разпознаването на лицето е единствения идентификатор, който се използва за потвърждаване на операциите за преводи на пари. Също така и Didi – таксиметрова услуга, която използва тази технология за да идентифицира шофьорите на колите, за да следи единствено лицензирани таксиметрови водачи да управляват автомобилите. А пък полицията използва тази технология когато търси заподозрени с видеокамерите за следене.

  Самоуправляеми камиони

  Вече се провеждат реални тестове на самоуправляеми камиони. Компанията Otto от Сан Франциско е провела такъв реален тест на самоуправляеми камиони през октомври 2016 г. Теста е успешен.

  Продължават изпитанията на технологиите, които ще залегнат при самоуправляемите камиони. Тестовете се провеждат с камиони марка Volvo. При успех това означава намаляване на авариите, намаляване на транспортните разходи, икономия на гориво.

  Тези камиони са оборудвани с 4 камери, които следят пътната обстановка пред камиона, комплект акселерометри, радар, лазерен локатор, наблюдаващ ситуацията около камиона. И разбира се – мощен компютър, който анализира събраните данни.

  Сферични изображения

  Не е лесно да се снимат сферични изображения. Тоест да се прави кръгла снимка. Или може би по-правилно е да кажем, че досега не беше лесно. Защото вече съществува подобна технология, която все повече навлиза в нашия живот.

  Когато гледате подобни изображения или видео, имате усещането, че се намирате в центъра на събитията. Можете да разглеждате снимка, видео от всички възможни ъгли, получавате по-дълбоко преживяване. Подобна техника може да се закупи от Samsung, 360fly, Ricoh, IC Real Tech, JK Imaging, Humaneyes Technologies, а цените са в границите 500-800 долара.

  Ботнет на нещата

  Знаете ли какво е това “ботнет на нещата”? Тази технология съществува от началото на миналия век. Но въпреки това тя влиза в списъка изготвен от MIT. А това е така, защото тази технология може да промени из основи нашия живот. Ботмрежите са компютри с автономни програми, които обединяват електронни устройства с достъп до интернет, т.е. това е IoT (интернет на нещата).

  Но освен за полезни неща, ботмрежите могат да се използват и от хакери. В една мрежа може да има десетки, стотици хиляди, незащитени битови устройства. Конкретният пример е от октомври миналата година, когато 100 хиляди такива устройства, обединени в ботнет мрежа нарушиха работата на Dyn – интернет доставчик. В следствие на това големи сайтове като Netflix, Twitter се оказаха временно недостъпни.

  Проблемите с ботмрежите остават и колкото повече се развиват тези устройства, толкова повече и проблемите ще зачестяват. Освен за хакване на сайтове, крадене на пароли, такива ботнет мрежи могат да се използват и за манипулиране на данни и крадене на пари: примерно, симулира се трафик на сайтове от реални потребители, кликане на рекламите.

  Ефективни термофотоелементи

  Тук вече се включват и самите MIT, чиито учени са успели да създадат много по-ефективни термофотоелементи, които са на базата на обикновените слънчеви панели. Създадената от тях технология преобразува светлината в топлина, а след това топлината отново в светлина, но с друг спектър, който може да се използва вече по-ефективно от фотоелементите. За ефективността на новата технология говорят показателите: досега обикновените фотоелементи могат да поглъщат само от виолетовия, до червения спектър на светлината, т.е. видимата част на спектъра, което е 32% от слънчевата енергия, а новосъздадената технология има двойно по-висока ефективност.

  Самообучаващи се компютри

  Вече ви е ясно за какво става въпрос. Това е технология, при която компютърът извършва изчисления, експерименти и получава резултати, които използва за да намира начин да изпълни определени задачи. Това те правят сами. Обучават се като хората, на базата на опита: проба-грешка. Това е технология, която тепърва ще се развива и все повече ще навлиза в нашия живот, а в момента се използва за повишаване на безопасността при самоуправляемите автомобили.

  Благодарение на тази технология е възможно роботите да усвоят действия, които преди това никога не са виждали, които чрез програмиране не могат да научат. Освен в посочения пример, точно тази технология – на самообучаващите се компютри – помогна на програмата на Гугъл Deep Mind да усвои една сложна настолна стратегическа игра и да вземе победа от един от най-добрите играчи в света.

  Квантови компютри

  Накрая ще завършим с квантовите компютри. Тепърва предстои те да навлязат в живота ни. Но когато това се случи, ще станат възможни редица неща, днешните компютри ще са като електронен калкулатор в сравнение с тях.

  Смята се, че най-голямото постижение до момента са постигнали от Техническият университет Делфт, Холандия. При техните опити за квантовите разработки са успели да работят с уникални квазичастици, открити през 2012 г. Смята се, че тези квазичастици ще бъдат главните компоненти на квантовите компютри.

  Тази технология ще може да се използва при фармацевтичните изследвания, в изкуствения интелект, за защита в криптографията. Очакванията са до 5 години вече да има комерсиално изгодни квантови компютри с мощност 30-100 кубита.

  Дали прогнозите на MIT ще се оправдаят, никой не може да каже. Светът е толкова динамичен, че е напълно вероятно някой от тези технологии да се развие по-бързо от очакваното. Но един от изводите е ясен – все повече навлизане на компютрите в нашия живот. А това заедно със своите ползи носи със себе си и негативи. Дано хората бъдем разумни и да не допуснем технологиите да ни обсебят.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link