Още

  Как коледното примирие от 1914г. показва, че светът е станал по-малко учтив

  Първата Коледа по време на Първата световна война.Немски и британски войски вече са в окопите на Западния фронт в продължение на пет месеца, когато става нещо като чудо. Мъже от двете страни спонтанно спират битката и се приближават до средата на бойното поле, за да се поздравят като братя.

  Това събитие, което наричаме Коледното примирие от 1914 г., ни дава поглед към това, което западната цивилизация е била преди последните следи от християнския свят да изчезнат.

  Примирието

  Преди Коледата на 1914 г. има няколко призива за примирие между воюващите фракции. През декември папа Бенедикт XV, който бил избран за член на папството преди три месеца, призовава за примирие – „ оръжията трябва за замлъкнат поне в нощта, в която ангелите пеят“. Молбата му е отхвърлена, но идеята за коледно примирие започва да се обсъжда във вестниците в Европа.

  Коледното примирие се случва спонтанно. В навечерието на Коледа, германските войници декорират окопите си със свещи и дори си правят коледни елхи за честването на Коледа. След това започват да пеят коледни песни. Англичаните, виждайки това и слушайки коледните песни, също започват да пеят.

  На Коледа, германците от двете страни започват да отправят коледни поздрави един към друг. Оръдията замлъкват и мъжете оставят окопите си и се срещат на „Ничия земя“ по средата. Германските и английските бойци се ръкуват като братя. Те стискат ръце и си разменят храна и сувенири. Английски войник Брус Байрнсфадър описва ситуацията така:

  ”Не бих пропуснал тази уникална и странна Коледа за нищо на света… Забелязах  германски офицер, а аз вадех тел за стригане и с няколко ловки изреза, отстраних няколко копчета  и ги сложих в джоба си. След това му дадох две от моите в замяна … Последното, което видях, бе един от моите, който беше фризьор преди войната, да реже дългата коса на Бох, които търпеливо коленичи на земята докато ножицата се прокрадва зад врата му.“

  Примирието не трае дълго. На следващия ден, убийствата  започват отново. Но за един кратък момент, тези хора изживяват истинското християнско братство, въпреки техните лидери.

     Смъртта на стария свят

  Коледното примирие вероятно не би се  случило днес. Нашата сила е в многообразието, което би трябвало да ни сближи, но има обратния ефект. То създава атмосфера на недоверие, в която никой не се чувства свързан с другия.

  Първата световна война в много отношения представлява раждането на нашия модерен свят. Той е отмил останалото от стария ред, включително патриархата и йерархията, и поставя на преден план феминизираното, егалитарно общество.

  Войната опустошава благородството на европейските народи. Благородниците поемат традиционната им роля като войни, за да защитят своя народ, но претърпяват тежки загуби. Така Европа губи много от най-добрите и най-ярките си млади мъже.

  Голямата война слага край на няколко монархии. Трябва да се отбележи, че цар Николай (Русия),  Кайзер Вилхелм ( Германия) и император Карл( Австрия)губят короните си, в резултат на войната. Това е важно поради няколко причини.

  Първата е, че монархията на Запад е тясно свързана с християнството. Кралете са увенчани от епископи и от тях се очаква да живеят в подчинение на Евангелието. Монарсите от миналото виждат като свой дълг да разпространяват християнството, като по този начин се заздравява моралът на хората.

  Връзката между монарха и християнството все още е очевидна дори и днес, макар и в значително по-малка степен. Не е изненадващо, че вярата в Христос започва да намалява в Европа, след като монархиите са премахнати.

  Втората причина е, че най-добрите монарси се разглеждат като бащи на техните народи. Следователно, изпращането на техни хора във война не е решение. Император Карл пише на жена си: „Аз съм офицер с цялото си тяло и душа, но не виждам как някой, който изпитва най-скъпите си чувства и заминава за фронта, може да обича войната.“

  На фона на това, съвременните политици избягват да насърчават народите си към войни – дори спъват способността на армията да се бори ефективно.

  Значение на Коледното примирие днес

  По време на Коледното примирие,  немски и английски войници разбират, че това, което ги свързва е по-важно от политическите различия, които са наложени.

  Въпреки, че  не сме във война, ние сме поставени в подобно положение- намираме се в една война на културата.

  Нашият културен елит ни казва, че сме съюзници с определени групи, които са идентифицирани като най-добрите: феминистки, дегенерирали знаменитости, страни, които подкрепят Ислямска държава, и ислямски „бежанци“, които изнасилват жените на приемащата нация.

  В същото време, ние твърдим, че нашите врагове са политически кандидати, поддръжници на патриархата, светски арабски лидери.

  Ние сме малцина, ние сме малцина, но сме щастливи, ние сме братя

  Коледното примирие означава, че трябва да се отделим от диктата на нашия елит. Установете връзка с хората, с които имате общи неща, дори и те да са в листа Ви с врагове. Тези хора са истинските ви „съюзници“. Има няколко начина да подкрепите съюзниците си:

  • „Подкрепям“ някой политик не е достатъчно. Регистрирайте се и гласувайте за политиците, които отговарят на гледните Ви точки;
  • Не се страхувайте да споделите мнението си с другите. Ако изнесете аргументите си интелигентно ще окуражите приятелите си, които споделят същите виждания, но се страхуват да се изразяват;

  Гласувайте. Марксистите притежават медиите и големите корпорации- те са добре финансирани от Голиат. От друга страна хората, които се стремят към връщането на патриархата не са толкова силни. Следователно:

  • Спрете да купувате от компании, които искат да изкоренят вашия начин на живот. Това може да означава жертва от Ваша страна, но кой войн не би жертвал малко от своя комфорт и удобство?
  • Подкрепяйте бизнеса, който ви допада като купувате продуктите и използвате услугите му;

  Заключение

  Коледното примирие се осъществи в един отдавна мъртъв свят. Учтивостта, честта и доверието, които го създадоха са заменени от  култа към прекомерната консумация. Но това не трябва да бъде по този начин. Винаги е подходящия момент да възстановим усилията си и да върнем това, което е изгубено.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link