апр. 19, 2018
10391 Views

7 удивителни факта за двойниците

Автор:

Природата е рационална, но по някаква причина, подобно на автомат, произвежда двойници. Защо се случва това? Учените търсят отговора на този въпрос.

Кои наричаме двойници

Професор от Департамента за криминалистични изследвания Александър Зинин казва, че не са тези, у които сходството се дължи на расов, антропологичен тип или лицеви пропорции. Както и не са тези, които са свързани чрез преки кръвни връзки.

Ученият, лекарят, авторът на книги за клониране и генното инженерство Николай Дегтярев, смята, че „двойниците са хора с идентично генетично устройство, в които ДНК е същото, но с различни биологични родители.“ В научните среди ги наричат биогени. Пример за това са император Николай II и крал Джордж V.

Генетичен подбор

Математиците са изчислили, че всеки от нас след 8 поколения може да се окаже предшественик на 256 потомци и всеки от тях ще има подобни гени. След 30 поколения – това са почти един милион връзки на една свързана верига. Въз основа на теорията на вероятностите, те също така са установили, че „шансовете за случайно съвпадение на ДНК не са равни на нула  – в света има милиарди“, така че повторяемостта на отделни участъци на генома при различни индивиди, е норма.

Изразяването на гените във външния вид зависи от околната среда. На Земята има достатъчно зони с подобни параметри, така че вероятността за формиране на двойници се удвоява.

Мистичната хипотеза

Последователите на някои мистични учения намират естествения подбор чрез „процеса на отхвърляне“. „Ето защо – казва парапсихологът Василий Найробув – човек не се появява в едно копие, а е като винт в серийно произвоство. Природата го тества и като открие дефект, го изхвърля.”

Той смята, че двойниците са „запасни играчи“ и Николай Дегтярев предполага, че „историята е нещо подобно на колелото на Самсара, където безкрайният кръговрат на превъплъщенията, като еволюционна спирала, отчасти е предопределен.“ И според Найробув „ако се сблъскат две копия може да се случи нещо подобно на унищожението – те ще се разпаднат“.

Какво се е случило с италианския крал Умберто I и ханджията от град Монца? Когато те се срещнали сякаш са гледали в огледало. Те се наричали Умберто. Родени са в Торино. Съпругите им се казвали Маргарита, а синовете им Виторио. И двамата обичали атлетиката, воювали в едни и същи битки, получили медали за храброст. След една година кралят станал монарх, а ханджията – ресторантьор. И двамата се раждат в един ден (14 март 1844 г.) и умират на следващия ден след запознаването си (29 юли 1900 г.). Ханджията бил застрелян от случаен крадец. Кралят – от анархист.

Хипотеза на академичната наука

Какво гарантира оцеляването на копие от определен ген, у който може би има специална „мисия“? Природата, според биолозите, като умна домакиня дублира генетичния материал „в резерв“ – като се вземат предвид смъртността и безплодието на отделните носители на важния ген.

Паралели с близнаци

Изследователи на феномена на двойниците изключват възможността за абсолютна идентичност на ДНК при хора, които не са еднояйчни близнаци, чийто геном е еднакъв. Но при многояйчните близнаци – както при обикновените братя и сестри – само половината от генома е идентична. Нещо подобно се наблюдава при двойниците. В геномите на човешките версии могат да присъстват същите гени и антигенният състав на кръвта ще бъде идентичен.

Тухли от двойственост

Всеки организъм е съвкупност от гени, които причиняват морфологията: цвят и форма на очите, формата на носа, веждите, брадичката, цвета на косата, височината, черепната структура и предразположението към някои психични заболявания и физиологията.

Цялата информация е кодирана в хромозоми. В норма те са 46. Във всички молекули на ДНК в една клетка има около 3,2 милиарда базови двойки (строителен материал на ДНК и РНК, който е отговорен за синтеза на протеини и генетична памет). Това са около 30-40 хиляди гени. Те съхраняват 6 400 000 000 000 000 бита информация. Само 1,5% от общия геномен материал е „активен“. 98,5% е  „кошница с отпадъци“ на ДНК. Това откритие накара учените да стигнат до заключение – може да има немалко носители на близка комбинация от „активни“ гени. Именно те са отговорни за двойниците.

Хора матрици

Те имат дупки на брадичката си и плешивост, а брадавиците им са на едно и също място. Така че не само чертите на лицето, но и родилното петно на гърдите му под формата на слънце, позволило на самозванеца да се качи на трона на  основателя на древноегипетската династия на фараона Менес, докато той инспектирал своите владения. За да възврне властта си, той показал на сановниците си белег от травма на бедрото, която е получил на 15-годишна възраст.

Двойниците са сходни по характер и темперамент. Ако се окажат в подобни социални условия, тогава техните съдби са подобни. Почти като еднояйчните близнаци, които дори и да се разделят, живеят живота си сякаш под индиго.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *