Още

  Пития – надарена жрица или измамница, употребяваща халюциногени?

  Днес Храмът на Аполон в Делфи е само руини, но преди 2000 години той е представлявал невероятна гледка. Храмът бил построен на склона на планината Парнас и в него се намирала жрицата на Делфи – Пития.

  От началото на 8 век Пития се обявила за оракул, който разговарял с боговете и по-специално с Аполон. Тя била известна с пророчествата си, за които се говори, че били предавани в безумно състояние, по загадъчен и дори поетичен начин. Хора от всички краища на Гърция и дори Европа, пътували до Делфи, за да се срещнат с Пития. Те задавали въпроси за бъдещето си и чакали с нетърпение, докато тя обмисля пророчествата си.

  Пития често дъвчела лаврови листа, вдишвала изпарения от пукнатините на подземна пещера и пиела водите от близкия извор. След това тя изпадала в транс и давала отговори на посетителите. Нейните пророчества били толкова известни, че след земетресението, което разтърсва Родоския колос, народът отива при Пития, за да я попита дали да възстанови колоса. Тя им казала да не го правят и те решили, че падането му означавало, че боговете са разгневени.

  Преди Битката при Саламин атиняните питат Пития какъв ще е резултата от сражението, надявайки се тя да предскаже победа. Пития обаче им разказва за обреченото бъдеще, което ги очаква и което можело да бъде спасено единствено чрез „дървена стена“, което атиняните разбират като дървени кораби.

  Макар нейните предсказания да са широко известни в историята, нейното състояние било изключително необикновено. Наистина ли е умеела Пития да „говори“ с боговете или нейните прогнози са били породени от употребата на халюциногени?

  Учените отхвърлят възможността лавровите листа да са оказвали влияние на Пития, тъй като те и до днес се използват в готвенето. Водата от извора също не може да е причинявала халюцинации, тъй като хората, живеещи наблизо, също пиели от тази вода. Остават единствено изпаренията. През 2001 година екип от учени открива наличие на етилен в тези изпарения. Вдишван в големи количества, етиленът може да предизвика халюцинации, така че е възможно необикновеното поведение на Пития да се дължи именно на това.

  След като откриват вероятната причина за изпадането в транс на жрицата, изследователите правят опит да открият дали Пития наистина е предвиждала бъдещето правилно. Позовавайки се на древни литературни текстове, учените откриват, че нейните пророчества били два вида – тези, които били неясни и объркващи и други, които били директни, точни и конкретни. Оказва се, че според текстовете всички нейни предсказания се оказвали истина.

  До ден-днешен не се знае със сигурност каква точно е била Пития – дали е била измамница, употребяваща халюциногени, на която хората просто са искали да вярват или наистина е имала някаква дарба да разговаря с боговете, които са искали да предадат мъдростта си на хората от Делфи? Вероятно отговорите се крият някъде там, но засега можем да разчитаме единствено на нашето въображение.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link