Още

  Интересни факти за парите

  Парите са много важен инструмент в съвременното общество. Без пари днес не можем да си представим нашето съществуване. Ето някои интересни факти за парите.

  Предистория

  Първите пари се появяват през VII век. пр. н. е. в Либия. Това са монети. За производството на първите пари се използвала сплав от злато и сребро, наречена „електрон“.

  Но първите хартиени пари се появяват в Китай през XIV век. И причината за това е остър недостиг на суровина (мед) за производство на монети. След това се намерило решение – да се използват вместо монети парчета хартия с рисунки.

  Но алчността на владетелите и осъзнаването, че могат да отпечатат толкова пари, колкото искат, довела до катастрофално намаляване на стойността на тези банкноти. Тя намаляла повече от 70 пъти. Нямало какво друго да се направи освен да се върнат монетите.

  И сега фактите:

   През XIX в. в Аляска пускат пари, направени от кожа, вместо от хартията. Тези пари са били използвани до 1826 година.

   Най-голямата монета в Русия е „империал“, чиято стойност е 10 рубли, с тегло 11,61 грама. А най-тежката монета в света е била изсечена в Китай. Теглото й било 5 кг.

   В СССР е издадена една златна монета – златен червонец. Тя била употребявана от 1923 г. до 80-те години на миналия век.

   Около 30% от населението на света живее с по-малко от 2 долара на ден. В същото време повече от един милиард души живеят с по-малко от 1 долар на ден.

   Всички пари, включително монети и банкноти, които са били издадени в САЩ и са в обръщение, са в размер на около 843 милиарда долара! Но това е само груба оценка. Такава сума пари никой не може точно да изчисли. Вероятно има много повече.

   В САЩ хартиените пари се появяват през 1861 г. И също така, както и с първите хартиени пари в Китай, причината е липсата на метал и необходимостта от финансиране на Гражданската война. Първите хартиени пари в САЩ били направени на тавана на Министерството на финансите.

   За направата на банкноти се използват памук (75%) и лен (25%). По този начин хартиените пари стават много издръжливи.

   Според Книга на рекордите в Русия сторублевата банкнота с образа на Болшой театър е най-секси купюра в света.

   500 евро е най-често използваният купюр в света.

   В Китай парите се използват като брачни съобщения. Добра идея, защото парите променят стотици пъти собствениците си и огромен брой потенциални партньори могат да видят обявата, написана върху тях.

   Парите са благоприятно място за размножаване на микробите. На една банкнота броят им може да достигне няколко стотин хиляди.

   Според прогнозите на Централната банка на Русия, през следващите няколко години броят на петхилядната банкнота в обращение ще достигне 15-20% от всички използвани пари в Русия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови