Още

  8 исторически фигури, по-зли от Хитлер – част 1

  Сравнението с Хитлер се е превърнало в средство за всяване на вина и работи, защото Хитлер е най-разпознаваемото име, когато говорим за човешко зло.

  Но има много престъпници, повечето от които на чело на страни или организации, които са отговорни за не по-малко чудовищни престъпления от тези на Хитлер.

  8. Урбан II

  Папата трябва да е много неща. Най-малкото трябва да е религиозен. Също така силен лидер, милостив, любящ и щедър. А подстрекател към война?

  В негова защита, на Урбан II не му е било лесно, когато става папа през 1088г. Първо, трябвало е да се разправя с конкурента си антипапата Климент II, чиито поддръжници го държат далеч от Ватикана няколко години. Второ, Европа е в пълен хаос по това време. През първите няколко години отношенията на Урбан с императора се влошават и той е принуден да отлъчи от църквата краля на Франция. Допълнително, нещата в Близкия Изток също не изглеждали добре. Някои неща никога не се променят.

  Снимка: britannica.com
  Снимка: britannica.com

  Накрая на Урбан му хрумва брилянтна идея, с която да реши всичките си проблеми в Европа, като обедини  християнското население срещу общ враг. Така започва Първият кръстоносен поход за връщане на Светата земя от мюсюлмански контрол.

  Макар да е трудно да се изчисли точно, смята се, че около 200 000 души са убити през първите три години на похода. Това може да не звучи толкова много, но Първият кръстоносен поход вдъхновява и оправдава всички следващи. В резултат на действията на Урбан следват 200 години непрекъсната война в Близкия Изток.

  7. Пол Пот

  Прескачаме в 20-и век до Пол Пот, водачът на Червените кхмери и Камбоджа между 1975г и смъртта му през 1997г. Главната цел на Червените кхмери е трансформирането на страната в безкласово общество, свободно от влиянието на чуждите страни. Така започва, напълно очаквано, изолирането на Камбоджа от света. Следват поредица странни ходове, които сякаш се четат в роман за апокалиптичното бъдеще.

  Снимка: Scanpix
  Снимка: Scanpix

  Под режима на Пот правителството забранява образованието, религията и финансите. Понеже са смятани за опасни за режима, всички образовани хора са екзекутирани. Следва забрана на частното имущество, а населението е изселено от градовете в селата, където е принудено да работи в комунални ферми.

  Смята се, че между 1 и 3 милиона души за загинали при управлението на Пол Пот. Това е около 25% от населението на Камбоджа.

  6. Робърт Мугабе

  Също като повечето от имената в списъка, Мугабе има голям опит в нарушаването на човешките права. Като президент на Зимбабве, той е обвинен във всичко, от икономически престъпления до корупция, нагласени избори и репресиране на големи групи от населението.

  Снимка: constative.com
  Снимка: constative.com

  Мугабе задейства план за възвръщане на земите през 2005г, в следствие на което 700 000 души губят домовете си. Цели градове са разрушени,  близо до тях по-късно президентът издига новия си дворец. Смята се, че разрушенията са политически провокирани, защото много от жителите в разрушените градове са подкрепяли опозицията при предишните избори.

  Днес Зимбабве има най-ниската средна продължителност на живота в света, а корупцията е навсякъде. Смята се че около 6 милиона души, една трета от популацията на Зимбамбве, са загинали или безследно изчезнали под управлението на Мугабе.

  5. Династията Ким

  Ако пишем поотделно за всеки от династията Ким, ще ни трябва цял нов списък.

  Към днешна дата, те са управлявали Северна Корея от три поколения. На Ким Ир Сен се приписва създаването на Северна Корея каквато познаваме днес, предимно с помощта на хора и оръжия от Русия.

  Ким Чен Ир наследява баща си през 1994г. Той е представян от севернокорейските медии като отдаден баща и национален герой. Не толкова официалните доклади обаче го описват като побъркан, жаден за власт човек, оставил народа си да умира от глад, докато той се отдава на танцьорки и коняк.

  Династията Ким
  Ким Чен Ун. Снимка: theboeskool.com

  Ким Чен Ун, настоящият лидер на страната, наскоро екзекутира чичо си използвайки тежко въоръжение. Повече от 100 души от управляващата фамилия са били заточени или екзекутирани от режима.

  По отношение на нарушаване на човешките права, Северна Корея е шампион. Корейската война води до смъртта на 2.8 милиона души, включително американски и руски войници. Оттогава още около 3 милиона дисиденти и политически опоненти са изчезнали. И накрая, около 3.5 милиона са загинали от глад през 1990-те.

  Към втора часст на 8 исторически фигури, по-зли от Хитлер 

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link