Още

  Истински човек ли е Синдбад Мореплавателя?

  Синдбад Мореплавателя е един от най-известните герои на близкоизточната литература. В разказите за седемте му пътешествия той се бори с невероятни чудовища, посещава изумителни земи и се среща със свръхестествени сили, докато плава по легендарните търговски пътища в Индийския океан.

  В западните преводи историите за Синдбад са включени сред тези, които Шехерезада разказва по време на „Хиляда и една нощ“. Действието се развива в Багдад по време на управлението на абасидския халиф Харун ал-Рашид от 786 до 809 г. сл. Хр. В арабските преводи на Арабски нощи, обаче, Синдбад отсъства.

  Това поражда интересни въпроси за историците. Дали образът на Синдбад Мореплавателя е базиран на една историческа личност? Или той е съставен герой, произлизащ от различни смели мореплаватели, които са се носели по мусонните ветрове? Ако някога е съществувал, кой е бил той?

  Произход на името

  Името Синдбад изглежда идва от персийски и означава „Господарят на река Синд“. Синдху е персийският вариант на река Инд, което показва, че той е бил моряк от бреговете на днешен Пакистан. Този лингвистичен анализ също така сочи, че историите са с персийски произход, въпреки че всички съществуващи версии са на арабски.

  От друга страна, има поразителни сходства между много от приключенията на Синдбад и тези на Одисей във великата класика на Омир „Одисея“ и други истории от класическата гръцка литература. Например, чудовището-канибал в „Третото пътешествие на Синдбад Мореплавателя“ е много подобно на Полифем от „Одисея“. Сполетява го и същата съдба – да бъде ослепено с нажежените железни шишове, които е използвало, за да изяде екипажа на кораба. Освен това, по време на своето четвърто пътуване, Синдбад е погребан жив, но следва животно, за да избяга от подземната пещера, подобно на историята на Аристомен от Месения. Тези и други прилики сочат, че Синдбад е фигура от фолклора, а не действителна личност.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кулата на Херкулес – най-старият функциониращ фар в света

  Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

   

  Възможно е, обаче, Синдбад да е бил истинска историческа фигура с ненаситно желание да пътува и дарба да разказва басни. Може да се окаже и, че след смъртта му други традиционни пътеписни истории са били прибавени към неговите приключения, за да се създадат Седемте пътешествия, с които го познаваме.

  Повече от един Синдбад?

  Синдбад може да се основава отчасти на персийски авантюрист и търговец на име Сюлейман ал-Таджир. Той пътува от Персия чак до Южен Китай около 775 г. пр. н.е. Като цяло, през вековете, през които е съществувала търговската мрежа в Индийския океан, търговци и моряци са пътували само по един от трите големи мусонни маршрути. Търгували са помежду си в точките, където тези маршрути са се срещали.

  Смята се, че първият човек от Западна Азия, завършил сам цялото пътуване, е Сираф. Той вероятно е спечелил голяма известност в своето време, особено ако се е прибрал у дома с трюм, пълен с коприна, подправки, бижута и порцелан. Може би той е фактическата основа, върху която са изградени историите за Синдбад.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Най-ценната и уникална находка в целия свят е открита в България

  Мистерията с Торинската плащаница

   

  По същия начин в Оман много хора вярват, че Синдбад се основава на моряк от град Сохар, който отплава от пристанището на Басра в днешен Ирак. Не е ясно как той е получил персийско индийско име.

  Съвременни разкрития

  През 1980 г. съвместен ирландско-омански екип отплава с реплика на дау (ветроход) от IX век, от Оман до Южен Китай. Те използват единствено стари навигационни инструменти, за да докажат, че такова пътуване е възможно. Успешно достигат Южен Китай, демонстрирайки, че моряците дори преди много векове са могли да осъществят подобно пътешествие. Но това не ни доближава до разкриване на личността на Синдбад или от кое пристанище е отплавал.

  По всяка вероятност смели и свободни авантюристи като Синдбад са тръгвали от безброй пристанищни градове по брега на Индийския океан в търсене на нови земи и съкровища. Вероятно никога няма да разберем дали някой от тях е вдъхновил приказките за Синдбад Мореплавателя. Забавно е, обаче, да си представим самия Синдбад, облегнат на стола си в Басра, Сохар или Карачи, да разказва поредната приказна история на очарованата си публика.

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Пещерите Лонгю – една от най-големите загадки на древния свят

  10 известни личности, които са били ужасни хора  

  Трите надписа на Омуртаг  

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Битката при Мобей – една от най-мащабните през Античността  

  Мистерията на Колският свръхдълбок сондаж. Стигна ли СССР до ада?

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  10 от най-красивите гръцки острови

  Великата зелена африканска стена

  10 изключителни праисторически пещерни рисунки

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови