Още

  8 измислени истории, заблудили милиони

  На хората обикновено не им трябва много, за да повярват на някоя откачена история, колкото и налудничаво да звучи тя.

  1. Туристът

  8 измислени истории, заблудили милиони

  След събитията от 11 септември, една снимка на мъж, стоящ на тераса в една от кулите близнаци, превзема интернет. Ето защо обаче снимката не е истинска. Първо, онзи ден е бил топъл, а човекът явно носи зимни дрехи. Самолетът на снимката не е онзи, блъснал се в кулата – това е 757, а не 767. Ако кадърът е случаен, тогава бързо движещият се самолет е щял да излезе размазан на снимката. И накрая, самолетът се блъска в сградата в 9:03ч, а панорамната тераса отваря за посетители в 9:30ч.

  2. Феите от Котингли

  8 измислени истории, заблудили милиони

  През 20-те години се появяват снимки на две момичета, Франс Грифит и Елиз Райт, позиращи с феи. Тези снимки дълго време са считани за доказателство, че феите съществуват. През 1978г обаче Джеймс Ранди ги обявява за фалшиви, след като разпознава феите от рисунки в една книга. През 1981г Елиз Райт признава, че снимките са подправени и феите са рисунки.

  3. Нелепият танц на Хитлер

  8 измислени истории, заблудили милиони

  На 21 юни 1940г Хитлер приема капитулацията на Франция. На записа фюрера прави крачка назад, но лентата е редактирана от Джон Гриърсън, за да изглежда сякаш Хитлер танцува.

  4. Патагонските гиганти

  8 измислени истории, заблудили милиони

  Корабът Долфин обикаля света през 1766г и веднъж акостира в Лондон, след което започва да се носи слух, че екипажът се е сблъскал с патагонско племе от триметрови гиганти. Историята излиза по вестниците на 9 май 1766г, но Джон Байрън я опровергава, след като разказва за своята среща с въпросното племе, където най-високите били едва по 2 метра.

  5. Проклятието на Тутанкамон

  8 измислени истории, заблудили милиони

  През ноември 1922г Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон, но 2 месеца по-късно спонсорът на експедицията умира от бактериална инфекция, предизвикана от ухапване от комар. Пресата се възползва от случая, за да обвини за смъртта му древно проклятие.

  Учен на име Хърбърт Уинлок е изчислил, че смъртните случаи са статистички нормални. От 58-те души, присъствали на отварянето на саркофага, само 8 загиват в рамките на десет години.

  6. Дневниците на Хитлер

  8 измислени истории, заблудили милиони

  На 22 април 1983г германското издание Stern публикува статия за откриването на личните дневници на Хитлер. В статията се споменава, че дневниците са открити при катастрофа на самолет  от операция Сераглио, чиято цел била да се изнесат важни документи от южна Германия. По-малко от две седмици след публикацията, експерти разкриват, че дневниците са фалшификати. Мнозина са арестувани, глобени и губят работата си.

  7. Реколтата от спагети

  8 измислени истории, заблудили милиони

  На 1 април 1957г британско новинарско шоу излъчва 3-минутен клип за успешната беритба на спагети в южна Швейцария. BBC са заринати с обаждания от зрители, които са се посмяли на шегата, както и от такива, които питат как сами да си отгледат спагети. По-късно телевизията признава, че предаването е било шега.

  8. Теди Рузвелт язди лос

  8 измислени истории, заблудили милиони

  Един от бившите президенти на САЩ има една доста известна снимка, на която изглежда язди лос през реката. Тази снимка обаче е монтаж и е създадена за реклама за предстоящи избори.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link