дек. 17, 2016
17821 Views

Растението, виреещо само върху богата на диаманти почва

Автор:

Pandanus candelabrum. Може да има завъртяно латинско име, но това бодливо палмоподобно растение наистина заслужава внимание.

Геологът Стивън Хагърти от Международния Университет във Флорида е забелязал, че то вирее само в най-добрата, най-скъпа почва. Имаме предвид почва, в която има диаманти. Растението се открива само върху кимбълитни тръби, богати на минерали формации, които придвижват нагоре материал, включително и диаманти, от земната мантия. Тези плодородни подземни структури са остатъчни белези от древни вулканични изригвания. Всяко от тях е оформено като чаша шампанско, пълна с плодороден коктейл от минерали като калий, магнезий и фосфор.

„Звучи като доста добра тор, което е и всъщност.“ казва Хагърти. Перфектно за растение със скъп вкус.
Хагърти свързва растението с диаманти, когато търси кимбърлитни тръби в Либерия. Той пресявал блатна кал в търсене на минерали, които ще дадат индикация за наличието им отдолу. Така той не само открива  тръба 50 на 500 метра, а и забелязва растението, което никне само там.
„Това е брилятно откритие, особено в плътно гористи райони, в които е трудно да провеждаш изследвания.“, казва Карин Олсън Хоал, геолог специализираш в диаманти от Колорадското Минно Училище. Не е изненадващо, че взаимовръзката е открита чак сега.

Хагърти ще продължи да оценява почвата в Западна Африка в усилие да определи кои кимбърлитни тръби си струва да бъдат обработвани за диаманти. Той, също така иска да разбере как растението добива хранителни вещества от богатата почва.
pandanus_candelabrum_ms4080
Гъстата гора е пречка за намиране на растението, затова ще бъде направен опит за отриването му по въздушни и сателитни снимки. Това може да помогне на западноафриканските страни да намират диамантени депозити, което би донесло фантастични приходи. Допълнителен бонус е, че добивът от кимбърлитни тръби е по-малко разрушителен за околната среда от например откритите мини. Самата форма на кимбърлитните тръби предполага мините да са тесни и да увреждат околната среда минимално.
Бъдещето също означава и поглед в миналото. Почвата от кимбърлитните мини може да помогне на геолозите да разберат какви са били температурните условия и налягането на земната мантия преди 150 милиона години, по същото време когато се оформя Атлантическия океан, а Африка и Южна Америка се разделят. Диамантите са и прозорец към още по-далечното минало, като някои са на 3 милиарда години. Минералите останали в тях могат да ни дадат представа за условията в които са формирани диамантите дълбоко в земното кълбо.

Статията е предоставена от екипа на RockShop.bg и е вдъхновена от техния продукт Диамантени чаши за уиски. RockShop.bg предоставя специална отстъпка на читателите на искам да знам от 5 %  с код ISKAM5

Търговски обучения - myjobistosell.com

loading...
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *