Още

  8 неочаквани правила, които трябва да следваме когато се храним в чужда държава

  8 неочаквани правила, които трябва да следваме когато се храним в чужда държава

  Знаехте ли, че някои основни правила и традиции, които ние смятаме за нормални и правилни, могат да бъдат забранени или възприети като проява на неуважение в някои държави?

  За нас е съвсем в реда на нещата да посоляваме храната си, да добавяме черен пипер и дори не осъзнаваме, че това е наистина обидно действие в някои страни. В настоящата статия ние от екипа на ИскамДаЗнам ще Ви представим неща, които категорично да вземете под внимание когато пътувате в чужбина.

  Открихме някои наистина странни и необикновени чужди традиции по време на хранене, с които всеки един от нас би могъл да се сблъска докато е в чужбина.

  1. Чаша, която е само наполовина пълна с чай, е предназначена единствено за гостите, които са добре дошли в Дубай и Казахстан

  В Дубай и Казахстан чаят се налива само до половината, дори и по-малко в чашата, за да не се чувстват гостите сякаш домакините ги чакат всеки момент да си тръгнат. Наливайки до половината на чашата, домакинът иска да разберете, че би искал приятният Ви разговор да продължи по-дълго. Ако пък Ви се поднесе пълна до горе чаша с чай…е, това със сигурност означава, че е време да си ходите вкъщи.

  2. Чист чайник в Китай се възприема като… чайник без душа

  В Китай хората не мият чайниците с препарат за съдове. Мият се с вода или специално предназначен за целта… пясък. Плаката, която е образува в резултата на това, се счита за душата на чая и именно поради тази причина е абсолютно забранено да я „убивате” с различни препарати.

  3. Ако в Италия поискате допълнително сирене или кашкавал – със сигурност много ще засегнете готвача

  Не бихме могли да си представим пастата или пицата без допълнително сирене или кашкавал. И въпреки че италианците обожават тези продукти – по-добре не си позволявайте да искате допълнително от тях. Много вероятно е да обидите готвача, защото за него това ще е сигурен знак, че не Ви харесва храната, която е приготвил за Вас, тъй като искате да я промените.

  4. Не искайте сол или черен пипер в Португалия и Египет

  Ако поискате черен пипер или сол в някоя от тези държави, ще нараните чувствата на този, който е приготвил храната Ви. Работата е там, че това е ясно послание към готвача, че храната не е достатъчно вкусна и Вие чувствате необходимост да „довършите” работата му.

  5. Не смейте да използвате вилици по време на престоя си в Тайланд

  Вилицата е съвсем обикновен прибор, с помощта на който ние консумираме различни ястия. В Тайланд обаче използването на вилица се счита за проява на лош вкус, дори лошо възпитание. Разрешено Ви е да избутвате храната в лъжицата си, използвайки вилица, но дотам се простира приложението на въпросната вилица. Точка.

  6. Хареса ли Ви ястието? Ако сте в Китай –  недейте да изяждате абсолютно всичко от чинията си.

  Ако ни допадне дадено ястие, за нас е съвсем нормално да не оставим нищо от него в чинията – по този начин показваме колко вкусно ни е било. В Китай обаче е проява на много лошо възпитание изцяло да опразните чинията си. Празните чинии говорят на домакините, че не са Ви сипали достатъчно храна, следователно са Ви оставили гладни. Така, че – ако искате да направите комплимент на домакините си или готвача за прекрасната храна – препоръчваме Ви да оставите малко от нея в чинията си.

  7. Чаеният етикет във Великобритания

  Почти всички хора знаят за британската традиция точно в 17:00ч. да се сервира чай. Но не много хора са наясно как точно великобританците обичат да пият чая си. Първо – всеки един от тях добавя прясно мляко в чая. Второ – предпочитат чая си охладен, а не горещ. И трето – когато чаят се разбърква, това трябва да се прави много лекичко и тихо, в средата на чашата, за да не се удря лъжичката в стените й и да издава излишен шум.

  8. Бъдете много внимателни с пръчиците за хранене по време на престоя си в Япония

  В Страната на изгряващото слънце не се препоръчва да поставяте пръчиците си за хранене във вертикално положение. Както гласи традицията, японците ги позиционират по този начин… единствено на погребения. Ако си позволите да ги оставите прави в ресторант, то бъдете убедени, че ще обидите собственика.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link