Още

  8 умопомрачителни факта за човешката раса

  Модерният човек. Разумният човек. Homo sapien. Както и да ни наричате, хората сме странни. Открояваме се от останалите животни като вдигнат противоположен палец с нашето изправено ходене, (предимно) неокосмени тела и склонността за живот в бетонни кутии, седнали пред телевизора. Въпросът е, как сме стигнали до тук?

  Въпреки голямото разнообразие сред човешкото население, всички имаме (до голяма степен) един общ африкански произход. Въпреки бумът в популацията, имало е времена, когато сме били на ръба на изчезването.

  Въпреки относително краткото време, през което се шляем безцелно по планетата, присъствието ни вече се усеща на звезди и планети на много светлинни години от тук.

  Както казахме, хората сме странни. Като такива, ние не се примиряваме просто с ядене, спане и секс като останалото животинско царство (макар много хора да смятат това за доста готин живот), а сме уникални сред живота на Земята с това, че сме изградили цивилизация. Какво ни е направило такива?

  Само няколко семейства са напуснали Африка

  Когато антрополозите казват, че всички хора са произлезли от древните африканци, те имат предвид, че всички хора (извън Африка) са произлезли от много ограничен брой древни африканци.

  Макар в самата Африка да се смята, че е имало 14 отделни древни родословия, само едно от тях е оцеляло извън континента и дори това е било чист късмет.

  Прекосяването от африканския континент до останалия свят си е било смъртоносно приключение. Някои доказателства показват, че една група ранни хора е успяла да го направи, но е загинала по-късно поради климатични промени. Тогава, преди около 70 000 години, друга малка група хора, вероятно не повече от 200 души, прекосява Червено море, на място наречено Баб ел-Мандеб, и стига до Арабия, Азия и Европа.

  Генетичните изследвания показват, че всеки един неафриканец на планетата може да проследи своето родословие до тази шепа пионери.

  Някога сме били застрашен вид

  Трябва да благодарим на първите изследователи, че изобщо сме се измъкнали от Африка, но най-лошото е било след това.

  Учените са открили, че по времето, когато предците ни са се заселвали в Африка, Европа и Азия, е имало около 18 500 човека, годни за размножаване (и не повече от 26 000). Това е достатъчно малко, за да се каже, че сме били застрашен вид. Човечеството се е крепило на косъм.

  Хората притежават по-малко генетично разнообразие от повечето останали примати и това се дължи на необяснимото почти изчезване по онова време. Някои смятат, че вероятно е било заради климата или пък е имало катастрофално вулканично изригване.

  Има теория, че китайците са различен вид

  Вече казахме, че всеки неафриканец по света е произлязъл от шепа африканци, но някои не са съгласни с тази хипотеза.

  Има нарастващо движение в китайската антропология, според което китайците са произлезли от различно разклонение на homo erectus, което е напуснало Африка много преди да се появи homo sapiens. Това отчасти обяснява защо китайците притежават толкова драматично различни черти от типичния черен африканец. Някои също така смятат, че теорията се подкрепя от факта, че много древни инструменти, намерени от археолози в Китай, са изключително примитивни в сравнение с находките от homo sapiens, което подсказва, че не са били дело на напреднали майстори.

  Макар мнозина да са уверени в тази теория, всеки генетичен експеримент досега дава резултати, показващи че китайците са със същия произход като нас, а според някои, липсата на каменни инструменти може да се дължи на това, че първите китайци са правели инструментите си от бамбук.

  Европейците са бели заради витамин D

  Като говорим за големи физически вариации сред хората, има доста очевиден въпрос, който трябва да засегнем: Ако всички произлизаме от чернокожите африканци, защо тогава има и бели хора?

  Също както азиатските белези са еволюирали в отговор на по-студения климат, светлата кожа, според някои експерти, се е появила в отговор на по-слабата слънчева светлина в северните части на Европа.

  Всичко е заради витамин D. Произвеждаме този важен витамин в кожата си, когато се излагаме на слънце и макар тъмната кожа да предпазва от вредните УВ лъчи, тя пречи на производството на витамин D при слабото европейско слънце. Недостигът на витамин D води до, наред с други неща, рахит, причиняващ деформации и дори смърт.

  Това означава, че светлата кожа може да е избрана от еволюцията, тъй като онези с по-тъмна кожа са имали по-малък шанс за оцеляване при слабото слънце.

  Мозъците ни са се свили

  През по-голямата част от човешката еволюция, мозъците ни малко по малко са ставали по-големи. Това е един от показателите, с който определяме колко напреднал вид сме. През последните 10 000 – 20 000 години обаче, природата е дала на заден ход и мозъците ни са започнали да се смаляват.

  Едно възможно обяснение за това е, че големият мозък изисква много енергия, затова сме започнали да развиваме системи за съхраняване на информация извън мозъка (рисуване, писане, хард дискове и т.н.).

  Друга, малко по-тревожна вероятност е, че това се дължи на факта, че сме се опитомили в нашия модерен свят. Знаем, че когато опитомим животните, мозъците и телата им също стават по-малки, понеже вече нямат нужда да се справят сами в дивата природата. Понеже на практика сме се изолирали от хищническия животински свят, ние също се нуждаем от по-малко енергия, за да останем живи.

  Или е това, или просто затъпяваме.

  Всъщност не сме физически слаби

  Като говорим за мозъци, изглежда много хора смятат, че големите ни стари мозъци са единствената ни линия на защита в бруталното животинско царство. Нямаме големи нокти, нито остри като бръсначи зъби, така че как сме се изкачили до върха на хранителната верига? Определено не можеш просто да надхитриш всичко живо.

  Оказва се, че имаме много по-голяма физическа мощ, отколкото си мислим. Като бозайници, и особено примати, също така сме отлични плувци, което ни дава потенциала да прекосяваме трудни терени и да ловим риба в дълбоки води.

  Също така сме отлични бегачи. Да, вероятно няма да надбягаме пума, но на дълги разстояния хората са изключително издръжливи. Можем да продължаваме и да продължаваме, способни многократно да си вдъхваме сили и просто да изтощим плячката до смърт.

  Радио сигналите ни са достигнали далечни звезди

  За краткото време, през което сме съществували, сме упражнили влиянието си не само върху тази планета, но също и в космоса.

  Откакто сме започнали да предаваме радио сигнали преди повече от век, те се разпространяват със скоростта на светлината в нещо като мехур около Земята.

  Макар в мащаба на вселената 100 светлинни години да е капка в океана, този мехур всъщност вече обхваща много звездни системи. На 74 светлинни години сигналите включват и телевизионните ни предавания.

  Може ли далечни цивилизации около далечни звезди да гледат старите ни сериали и да слушат старите ни радио програми?

  Човешката експлозия

  Човешката раса е стигнала от шепа племена на ръба на изчезването до доминиращ вид на планетата.

  Отнело ни е доста време. Милиони години сме живели диво. Огънят ни е дал известен тласък и сме живели хиляди години като групи ловци.

  Нещата наистина потръгват със земеделието, което ни е позволило да произвеждаме много храна, а свободното си време да инвестираме в граденето на селища, градове и евентуално мегаполиси. След това сме имали време да седнем и да мислим за наука, изкуство, инженерство и религия. Изградили сме империи, популацията е нараснала многократно.

  Сега, само за последните 50 години, популацията се е удвоила. През следващите 2 дни човечеството ще генерира повече информация, отколкото сме създали от зората на цивилизацията до 2003 година.

  Човечеството продължава по тази траектория, като предстои да направи първите си крачки към превръщането си в междупланетен вид. Имайки предвид темпото ни, кой знае къде ще бъдем след милион години?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link