Още

  11 фитнес мита, които повече ви вредят, отколкото помагат

  Дали искате да се постегнете, да отслабнете или да заякнете, вероятно сте се насочили към фитнеса за целта. За съжаление има много съвети, които няма да ви помогнат да постигнете целите си и всъщност могат да ви навредят.

  Мит: За да сте във форма, трябва да тренирате веднъж или два пъти седмично.

  Истината: Веднъж или два пъти седмично не е достатъчно за поддържане на формата.

  Експерти казват, че е необходимо да тренирате поне три пъти в седмицата. Технически, трябва да правите нещо всеки ден, като имаме предвид физическа активност – просто се движете. Седенето противодейства на всичките ви усилия.

  Мит: Най-подходящото време за трениране е сутрин.

  Истината: Най-подходящото време за трениране е тогава, когато имате възможност да бъдете постоянни. В идеалния случай бихте искали тренировките да се превърнат в ежедневен навик, така че ако късните посещения на фитнеса са по вкуса ви, няма нищо лошо. Ако предпочитате да го правите сутрин, давайте.

  Мит: Вдигането на тежести превръща мазнините в мускули.

  Истината: Това няма как да стане. Физиологически говорейки, това са две различни неща. Мастната тъкан се открива под кожата, между мускулите и около вътрешни органи като сърцето. Мускулната тъкан – която допълнително се разделя на още три основни вида – е из цялото тяло.

  Това, което прави вдигането на тежести, е да изгражда мускулна тъкан в и около мастната. Най-добрият начин да намалите мазнините е чрез здравословна диета, включваща зеленчуци, пълнозърнести храни, чисти протеини и полезни мазнини (зехтин и риба).

  Мит: Пъзелите и игрите са най-добрата тренировка за мозъка.

  Истината: Обикновената физическа тренировка е по-добра от всеки пъзел. Това се потвърждава от множество изследвания, включително две нови, публикувани тази пролет. Всяка активност, която ускорява пулса и ви кара да се раздвижите и изпотите за продължителен период от време, оказва значителен положителен ефект върху мозъка.

  Мит: Упражненията са най-добрият начин за отслабване.

  Истината: Ако искате да свалите килограми, не бива да приемате, че може просто да тренирате и да си ядете каквото искате. Експертите са съгласни, че отслабването почти винаги започва със значителна промяна в навиците на хранене.

  Мит: Коремните преси са най-добрият начин за постигане на коремни плочки.

  Истината: За разлика коремните преси, които ангажират само коремните ви мускули, планк упражненията включват групите мускули отстрани, отпред и отзад. Ако искате да имате силна преса – особено такава с ясно изразени плочки – трябва да тренирате всички тези мускули.

  Мит: Силовите тренировки са само за мъже.

  Истината: Вдигането на тежести е чудесен начин за заякване и няма нищо общо с пола. От друга страна, жените произвеждат по-малко тестостерон от мъжете и изследвания подсказват, че хормонът играе роля в това как изграждаме мускули.

  Мит: Нужни са поне две седмици, за да „изгубите форма“.

  Истината: При повечето хора, мускулната тъкан може да започне да деградира само седмица след спиране на редовни тренировки.

  Мит: Маратонът е идеален начин да влезете във форма.

  Истината: Не сте готови за маратон? Няма проблем. Можете да получите много от ползите на дългото бягане, без да изминавате десетки километри.

  Бързото и усилено бягане за 5 до 10 минути на ден може да ви даде някои от същите ползи, които ви дава и тичането в продължение на часове.

  Мит: Воденето на дневник е надежден начин да следите и контролирате храненето си.

  Истината: Дори когато полагаме усилия да внимаваме какво ядем и колко сме активни, често се залъгваме. Хората надценяват колко физически активни са и подценяват колко храна изяждат. Често смятат, че са тренирали повече и подсъзнателно вярват, че са яли по-малко.

  Мит: Спортните напитки са чудесен начин за рехидратиране след тренировка.

  Истината: Повечето спортни напитки са просто захар и вода. Експертите препоръчват да се презареждате с чиста вода и високопротеинова храна, тъй като протеините помагат за възстановяването на мускулите след тренировка.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link