Още

  9 филма и книги, вдъхновени от сънища

  „Стюарт Литъл“ на Елвин Брукс Уайт

  Любимата на децата история за мишлето, наречено Стюарт Литъл е вдъхновена от сън, който Евин Уайт имал през 20-те години. Необикновеното животинче е родено в семейство на хора от Ню Йорк и живее със своите родители, по-големия си брат Джордж и котка на име Сноубел. Макар Уайт да сънува това през 20-те, историята се превръща в роман едва през 1945 година.

  Докато спял в един влак, на Уайт му се присънило малко момче, което много приличало на мишле. Той пише няколко глави за това момче, след което ги оставя настрана с намерението някой ден да ги сподели със своите племенници. 20 години по-късно обаче неговата история се превръща в бестселър и през 1999 вдъхновява заснемането на филма “Стюарт Литъл“.

  „Изборът на Софи“ на Уилям Стайрън

  В средата на 70-те години Уилям Стайрън изпитвал трудности в измислянето на идеи за нова книга. Точно тогава той има сън, който го вдъхновява да напише „Изборът на Софи“. Той описва съня си като „сливане между съня и съзнателно видение, както и спомена за момиче на име Софи. И всичко това беше силно, защото лежах в леглото с невероятното съзнание, че по-късно ще работя върху тази история“. Стайрън почувствал, че трябва да напише книга по темата за Холокоста и през 1982 година излиза филма „Изборът на Софи“ с участието на Мерил Стрийп.

  „Генезис“ на Кристофър Нолан

  Психологическият трилър „Генезис“ е филм, който сам по себе си е за сънища и е вдъхновен от истински такива. Режисьорът Кристофър Нолан получава идеята благодарение на един от своите собствени осъзнати сънища. Във филма участва Леонардо ди Каприо, който умело успява да краде от хората, докато те сънуват. За да извърши всичко това обаче, той трябва да „посади“ идея в ума на жертвата си, вместо да я открадне.

  Нолан твърди, че отдавна е искал да направи такъв филм и че е имал идеята, още откакто е бил 16-годишен. Самият той се удивлявал на това, че имал осъзнати сънища.

  „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“ на Робърт Луис Стивънсън

  Романът е написан през 1886 година от Робърт Луис Стивънсън и разказва историята на един мъж, който има раздвоение на личността – той е както добрият доктор Джекил, така и ужасяващият мистър Хайд. Стивънсън се интересувал от раздвоението на личността, но не знаел как точно да напише роман на тази тема. Една нощ обаче, той сънувал своите герои. „В ранните часове на утрото… бях събудена от ужасния плач на Луис. Вярвайки, че има кошмари аз го събудих. Той каза ядосано: „Защо ме събуди? Сънувах интересна приказка“ – разказва по-късно съпругата на Стивънсън.

  Докато пише романа авторът страда от туберкулоза, а докторът му го съветва да си почива активно. Той пише първата чернова, състояща се от 30 000 думи за период от по-малко от 6 дни.  От „Странният случай на доктор Джекил и мистър Хайд“ са продадени 40 000 копия за период от 6 месеца, след което следват още 250 000 копия само в Северна Америка.

  „Капан за сънища“ на Стивън Кинг

  През 1999 година Стивън Кинг бил ударен от миниван, докато вървял по пътя. По време на възстановяването си той имал ясни сънища, които го вдъхновяват да напише „Капан за сънища“. Романът разказва историята за четирима приятели, които се събират в гората всяка година. Единия път обаче към тях се присъединява непознат, който говори за светлини в небето. След това приятелите се изправят пред ужасяващо същество от друг свят и трябва да намерят начин да оцелеят. Романът е екранизиран през 2003 година.

  „Мизъри“ на Стивън Кинг

  Едва ли е учудващо, че вдъхновението на Кинг за този роман е кошмар. Разказва се за известен автор, който е спасен от автомобилна катастрофа от най-големия си фен. Скоро обаче авторът разбира, че лудият фен има други планове за него. Романът е публикуван през 1987 година, а филмът „Misery” излиза през 1990 година.

  „Терминатор“ на Джеймс Камерън

  Във филма „Терминатор“ от 1984 година, който е с участието на Арнолд Шварценегер, става въпрос за футуристичен киборг, който се връща назад във времето, за да убие жена, чийто нероден син ще предвожда хората във война срещу машините.

  Създателят на филма Джеймс Камерън бил отседнал в хотел в Рим, докато работел по „Пираня 2“, когато се разболява от тежък грип, заради който често сънува кошмари. Така се ражда идеята за филма „Терминатор“.

  „Здрач“ на Стефани Майър

  „Здрач“ е съвременна история за любовен триъгълник между вампир, върколак и човек. Идеята на Стефани Майър идва, след като тя сънува разговор между тримата, участващи в аферата. “…вампирът се опитваше да обясни на момичето колко го е грижа за нея и същевременно колко много му се иска да я убие“ – разказва авторката.

  „Франкенщайн“ на Мери Шели

  През 1816 година Мери Годуин и годеникът ѝ Пърси Шели посещават резиденцията на Лорд Байрон в Швейцария. Няколко поредни нощи имало бури и Лорд Байрон, който бил поет, карал гостите си да четат истории за призраци. Една нощ той поискал от тях сами да измислят такава история.

  Мери Шели описва в детайли съня, който имала през същата тази нощ. Сънят, който я изплашил толкова много. Сънят, който я вдъхновява да напише известния роман „Франкенщайн“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови