Още

  5 от най-честите причини за лош сън

  Сънят е един от основните фактори, които могат да повлияят на цялостното ни здравословно състояние, и играе огромна роля за настроението и ефективността ни през деня. И въпреки факта, че прекарваме значителна част от живота си спейки, не винаги се радваме на здрав и пълноценен сън.

  Ето няколко причини, които могат да попречат на цялостното ни възстановяване, и идеи как да ги преодолеем.

  Светлина

  Синята светлина, излъчвана от мобилни телефони, таблети, компютри или телевизора, може да бъде разрушителна за съня, защото тези вълни имат голямо въздействие върху циркадния ритъм. Синята или бяла светлина е сигнал към мозъка да се събуди.

  Решението: Можете да намалите въздействието върху съня, като използвате устройства с по-малки екрани, намалявате яркостта или използвате софтуер, променящ светлината. Също така помислете за слагането на различни източници на мека светлина през нощта.

  Температура

  Ако температурата в стаята е твърде висок или ниска, това води до неспокоен сън. На тялото му е нужно да се саморегулира и започва да работи по-усилено.

  Решението: За най-голям комфорт, настройте отоплението между 18 и 22 градуса. С помощта на външен термостат също може да регулирате парното или климатика според предпочитанията си.

  Звук

  Ако живеете в оживен квартал, външният шум е част от живота. Някои хора свикват с него, но често внезапни или периодични шумове (рев на мотор, трясък, буря, шумен купон), могат да ни събудят.

  Проблемът е, че това „шумово замърсяване“ може да наруши съня ни, заради което да се чувстваме уморени и без енергия на следващия ден. Ако сме подложени на постоянни атаки с шум обаче, това може да има отрицателно въздействие върху здравето в дългосрочен план.

  Решението: Ако не може да си повозите шумоизолация на стените, помислете за белия шум. Това е смесване на звукове с различна честота и интензивност. Примери за естествен бял шум са близък водопад, течащата вода от чешмата, шум от прахосмукачка, миксер или вентилатор. Това са повтарящи се монотонни звуци, които успокояват.

  Комфорт

  Удобството на матрака, възглавницата, чаршафите могат да повлияят на качеството на съня ви. Вашият матрак трябва да бъде удобен, така че да се събудите отпочинали, същото важи и за възглавницата. Видът на възглавниците, които използвате, зависи от вашето положение на спане и от личните ви предпочитания – няма универсална форма и размер, подходящи за всички.

  Лайфстайл

  Консумацията на тежка храни или обилното хранене късно през нощта може да попречи на съня, защото храносмилателната система работи усилено, за да усвои храната, което затруднява тялото.

  Кафето също може да повлияе значително на съня. Кофеинът е стимулант, който временно ни кара да се чувстваме по-бдителни, като блокира химикалите в мозъка, предизвикващи сън, и увеличава производството на адреналин. Повечето хора пият кафе сутрин или през деня. Най-добре е последната чаша да бъде изпита най-късно 6 часа преди лягане.

  Решението: Ако чувствате глад преди лягане, хапнете нещо леко като кисело мляко, банан, ябълка. Изберете протеинови храни, богати на триптофан, който помага да се стимулира мелатонин – хормонът на съня. Пилешко и пуешко, мляко и млечни продукти, ядки и семена също са добър избор.

  източник: profit.bg

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link