юли 18, 2018
13922 Views

9 исторически заблуди, доказващи че хората са готови да повярват на всичко

Автор:

Мери Тофт

Британката Мери Тофт от Съри успява да измами всички лекари в околността. През 1726 година тя успява да ги убеди, че е родила зайци. След 15-тото „раждане“ разследващите разкриват измамата. След инцидента много от лекарите изгубват аторитета си.

Голямата лунна измама от 1835 г.

Голямата лунна измама представлява серия от 6 статии, публикувани в „The Sun”, нюйоркски вестник. В статията се коментира огромен телескоп, който бил поставен на нос Добра надежда и който помогнал на учените да открият на Луната цивилизация от приличащи на прилепи, крилати хуманоиди. Измамата е разкрита няколко седмици след публикуването на материала. Интересното е, че вестникът не става по-малко популярен, а хората просто се присмиват на собствената си наивност.

Гигантът от Кардиф, 1869 г.

Гигантът от Кардиф е 3-метрова скулптура, която била представена като останки на истински древен човек. Според легендата двама работници от Кардиф, Ню Йорк открили „тялото“, докато копаели за кладенец. Мъжът, чиято собственост била земята, на която е открит гигантът, твърдял, че „тялото“ е на индианец и позволявал на желаещите да го видят срещу заплащане.

Картофът Маги Мърфи, 1895 г.

Легендата за гигантския картоф Маги Мърфи била създадена в Ловланд, Колорадо от редактора на местния вестник, който искал да рекламира предстоящ уличен панаир. Фалшив картоф бил направен от дърво и се твърдяло, че той е отгледан от фермера Джоузеф Суан. Хората повярвали на измислицата и поискали от фермера да им продава парчета от Маги Мърфи, за да могат и те самите да си отгледат гигантски картофи.

Измамата за ваната, 1917 г.

През 1917 г. Хенри Луис Менкен, американски журналист и сатирик публикува статия, наречена „A Neglected Anniversary”, в която описва „историята“ на съвременната вана за баня. Той твърди, че ваната е създадена в Синсинати 75 години по-рано. В статията си Менкен твърди, че къпането е било нелегално в САЩ в миналото, тъй като докторите го смятали за опасно за здравето.

Разбира се съвременните вани са създадени много по-рано и определено не в Америка, но се оказва, че мнозина вярват на думите на Менкен. Макар че той просто е искал да се позабавлява, статията е цитирана многократно през следващите години, дори след като измамата е разкрита.

Пъстървата с козина, 1929 г.

Това е вид риба, за която се предполага, че е ловена в Северна Америка. Според теорията, пъстървата е с козина, защото в река Арканзас били изхвърлени няколко бутилки тоник за коса. Вестниците публикували статии, разказващи истории за рибари, които ловили рибата, за да плетат чорапи от козината ѝ. Можем да предположим, че митът се е разпространил заради сапролегнията, която инфектира рибите и поради това изглежда, че имат козина (не в такава степен като на снимката, разбира се).

Спагетено дърво, 1957 г.

3-минутен материал, излъчен от BBC на 1.04.1957 бил много по-успешен, отколкото можете да си представите. Оказало се, че изключително голям брой хора нямали представа как се правят спагетите и повярвали на историята за семейство от Швейцария, което си отглежда спагетени дървета. Милиони зрители се свързват с BBC след излъчването на материала, искайки съвет за отглеждани на собствени дървета.

Гласът на Врилон, 1977 г.

Излъчването на Южната телевизия във Великобритания е прекъснато на 26.11.1977 година в 17:10 ч. По време на прекъсването се чува глас, който твърдял, че е извънземно същество на име Врилон и че е представител на „Междугалактическа асоциация“. Врилон прекъснал излъчването, за да предупреди хората, че планетата ни е в опасност, че всички оръжия на злото трябва да се премахнат и че имаме малко време, за да се научим да живеем в мир.

Дихидроген монооксид, 1990 г.

Какво ще направите, ако ви кажат да стоите далеч от вода, съдържаща „вреден хидроген“?  Тази измама доказва, че липсата на образованост може да доведе до масова паника. Шегата става популярна през 1990, когато студенти от Калифорнийския университет разпространяват информация, че водата е замърсена с дихидроген монооксид. Дихидроген монооксид всъщност е химическото наименование на водата.

 

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup