Още

  9 необичайни природни феномена

  Представяме ви няколко природни явления, които повечето от нас са виждали само във филми или по Discovery Channel.

  Цветна вода

  Когато условията на океана, въздуха и температурата позволяват, океанският фитопланктон се възпроизвежда сравнително бързо, създавайки дебел видим слой на повърхността на водата. Този феномен, наречен воден цъфтеж, изглежда доста грозно през деня, но в някои части на Калифорния и на други места, където има биолуминесцентно осветление, цъфтежът на водата е наистина вълнуващ спектакъл.

  Този вид фитопланктон свети в синьо, когато е развълнуван, което прави тъмния океан гигантска лампа. Можете да гледате как вълните започват да блестят, когато се ударят една в друга, стигат до пясъка и земята започва да блести под краката ви. Ако се потопите под водата, ще видите невероятната светлина в цялата й красота.

  Биолуминесценция

  Биолуминесценцията се среща не само във водата. В края на лятото свръхестествена светлина може да се види в много гори в света, където биолуминесцентните гъби растат върху влажна, гниеща кора. Биолуминесценцията може да се наблюдава в различни части на света, но най-голямо разнообразие има в тропиците, където влагата в горите стимулира растежа на гъбите. Нова разновидност от светещи гъби в тъмното е открита в Сао Пауло в Бразилия. Ако искате да се възхитите на това явление, планирайте пътуването си до гората по време на най-влажния период и отидете по-далече от източници на светлина, които могат да намалят слабото сияние.

  Огнена дъга

  Друг природен феномен, който се появява през лятото, се нарича огнена дъга и се случва, когато слънчевата светлина попадне на замръзнали ледени кристали в перестите облаци на голяма надморска височина. Тъй като при огнената дъга няма дъжд, учените предпочитат да я нарекат с по-точно име – хоризонтална дъга. Тъй като това явление изисква наличието на перести облаци и слънцето трябва да е много високо в небето, често може да се наблюдава при географски ширини по-близо до екватора. В Лос Анджелис условията позволяват да се наблюдава огнена дъга шест месеца в годината, а в Лондон – около два месеца.

  Перламутрови облаци

  Перламутровите облаци са рядко срещано явление, но най-често се появяват, когато все още е тъмно преди зори или след залез слънце. Поради изключително високата надморска височина, те отразяват слънчевата светлина под хоризонта, с ярко осветяване за онези, които ги гледат отдолу. В долната стратосфера, където се намират перламутровите облаци, е толкова сухо, че често се предотвратява образуването на облаци, но тежкият студ на полярните нощи дава възможност да се види този красив феномен.

  Снежни валяци

  Снежни валяци се образуват, когато дебел слой сняг пада върху лед. При определена температура и скорост на вятъра, парчета сняг могат да „избухнат” и да започнат да се къдрят. Когато те се търкалят по земята като зимни барабани, те събират допълнителен сняг по пътя си. Вътрешните слоеве обикновено са по-крехки, което позволява на вятъра лесно да ги издуха, оставяйки големи естествени снежни понички. Тъй като са необходими определена температура и скорост на вятъра, за да се създаде този ефект, снежните валяци са рядкост, но те могат да се видят в Северна Америка и във Великобритания.

  Базалтови колони

  Природната вулканична формация – базалтовите колони – изглежда така, сякаш е направена от човека. Шестоъгълни колони се формират по естествен начин, когато дебел слой лава се охлажда бързо, свива се и създава пукнатини на повърхността на нови скали. Необичайни геоложки формации могат да се видят във всички краища на света. Най-изявените примери за базалтови колони са „Пътят на гигантите“ в Ирландия и Националния паметник „Девилс Постпайл“ в Калифорния.

  Зелен лъч

  Известният и неуловим зелен лъч е рядък метеорологичен феномен, който се случва по време на изгрев и залез слънце. През тези периоди светлината на слънцето минава през големи слоеве на атмосферата, създавайки ефект на призма. Разбира се, това обяснение не е толкова увлекателно, колкото морските легенди, които се разказват за този феномен. Но може да се смятате за късметлия, ако сте успели да наблюдавате този феномен. За да видите зеления лъч, опитайте да гледате изгрева или залеза на хоризонта в ясен ден. Хоризонтът на океана или прерията е най-подходящ за тази цел. Зеленият лъч продължава само частица от секундата, така че не мигайте.

  Айсберги на ивици

  Айсбергите като правило не са едноцветни. Някои в полярните райони се отличават с цветни ивици, изпъкващи сред арктическото бяло и синьо. Когато водата на айсберга се топи и отново замръзне, мръсотия и други частици могат да попаднат между новите слоеве на лед, което води до образуването на цветни ивици на тяхната повърхност. На айсбергите могат да се появят няколко цветни ленти. Сини ивици се появяват, когато водата попада между слоевете лед и замръзва толкова бързо, че въздушните мехурчета нямат време да се образуват. Когато айсберг се спука и падне в океана, водораслите и другите материали, които се намират във водата, могат да предизвикат зелени и жълти ивици.

  Гравитационна вълна

  Вълните се появяват не само във вода, но и в небето. Когато въздухът е натиснат нагоре от по-стабилен слой от атмосферата, това може да доведе до пулсации, което се случва, когато хвърлите камък в езерото. За да се случи гравитационна вълна, в атмосферата трябва да възникнат смущения, като например възходящ поток от въздух от гръмотевична буря. Според скорошни изследвания, гравитационните вълни могат да концентрират и усилват торнадото, така че, ако имате достатъчно късмет, за да ги видите, първо трябва да се погрижите за своето убежище.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link