Още

  9 неща, които не знаехте за Китайската нова година

  Някои го наричат Пролетен фестивал – такъв, който символизира движението на лунно-слънчевия календар, а за други това е така наречената Китайска нова година. През този 15-дневен период, който започва от 16.02, в Китай посрещат новата година (2018 е годината на кучето според китайския календар). Представяме ви още 9 факта, свързани с китайската нова година.

  Първоначално празникът е имал за цел да „изплаши“ чудовище

  Според легендите много от отличителните белези на Китайската нова година произлизт от страха на хората от Ниан – жестоко чудовище, което изчаква да настъпи първия ден от новата година, за да тероризира народа. Затова хората започват да използват силни шумове от барабани, фойерверки и навсякъде употребяват червения цвят – за да изплашат чудовището. Всички тези особености на празника са запазени и до днес.

  Много семейства използвали празника като повод, за да почистят основно домовете си

  На празника се гледало като на възможност за домакинствата да почистят основно домовете си, най-често от „huiqui” или “дъха“ на всички, които са били в дома им. Семействата извършвали почистващи ритуали, за да почетат божествата, за които вярвали, че по-късно ще им се отплатят. Това се е запазило и до сега, но днес хората вярват, че почистването трябва да бъде извършено преди празникът да започне официално.

  Пътуванията нарастват през този период

  Тъй като Китайската нова година поставя акцент върху връзките със семейството, милиони хора използват този период, за да се приберат у дома. През 15-дневния период се извършват близо 3 милиона пътувания.

  Съществуват множество суеверия около празника

  Разбира се не всички хора вярват в тези суеверия, но голяма част от тях смятат например, че посещението на болница или приемане на лекарство означава, че здравето им ще е влошено през новата година. Даването или вземането на пари като заем означава, че през новата година ще имаш много дългове, а плачещите деца носят лош късмет според празнуващите.

  Някои хора наемат мъже или жени, които да играят ролята на техни партньори, за да успокоят родителите си

  В Китай много хора гледат с лошо око на онези, които са в 30-те си години и все още не са сключили брак. Когато необвързаните млади хора се прибират у дома, за да посетят родители си, някои от тях наемат човек, който да игре ролята на техен партньор в живота като по този начин се опитват да избегнат укора на родителите си. Цената за наемане се равнява средно на 145 долара дневно.

  Навсякъде има червени пликове

  Една от традициите по време на Китайската нова година е да се подаряват червени пликове, в които има пари. Червеният цвят символизира енергия и богатство. Очаква се в плика да има нови банкноти, тъй като старите са символ на мързел и безделие. Много често, когато излизат, хората носят със себе си червени пликове с пари – в случай, че срещнат някой познат, на когото искат да дадат подарък. Ако някой ви предложи червен плик, е най-добре да го приемете с две ръце и да го отворите, когато сте сами.

  По време на празника въздухът в Китай достига рекордни нива на замърсеност

  Фойерверките са запазена марка на Китайската нова година, но те понякога водят до екологични проблеми. Понякога в градове като Пекин замърсяването на въздуха се увеличава с до 15 пъти. През 2016 година в Шанхай бе забранена употребата на фойерверки по време на празника.

  Черните дрехи се считат за лошо предзнаменование

  Както и белите. В Китай белите и черните дрехи обикновено се свързват с печал и трябва да бъдат избягвани по време на лунния месец. Цветните дрехи и най-вече червените, символизират късмет и щастие.

  Черешите са най-предпочитаният плод по време на Китайската нова година

  Поради тази причина на доставчиците им се налага да стигат до крайности, за да задоволят търсенето на череши. През 2017 година чрез самолети на „Singapore Airlines” са доставени 300 тона череши по случай празника.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link