Още

  11 любопитни факта за белите мечки

  Бялата мечка е най-големият сухоземен хищник

  Теглото на белите мечки може да достигне до 600-700 килограма, а тялото им да е с дължина до 2 метра, което ги превръща в най-големите сухоземни хищници, обитаващи Земята. Макар че други видове, като Кодиакските кафяви мечки също могат да достигнат огромни размери, те са по-скоро всеядни, докато белите мечки се хранят единствено с месо. Интересното е, че теглото на белите мечки варира значително през годината, като при някои то нараства с 50% – най-често по време на успешен ловен сезон, а след това през гладния период теглото им отново спада.

  Погледнато под друг ъгъл обаче, белите мечки могат да бъдат наречени и морски бозайници

  Тъй като прекарват огромна част от живота си върху леда, полярните мечки са единствените мечки, които са считани за морски бозайници. Те ловуват и се размножават на леда и прекарват повечето месеци далеч от сушата.

  Полярните мечки заемат по-високо място в хранителната верига, отколкото хората

  Според учените изключително силната нужда на белите мечки да се хранят с месо ги поставя на върха на хранителната верига, за разлика от нас, хората, които сме някъде по средата. В проучване от 2017 година е установено, че през последните 144 години е имало само 20 смъртоносни атаки на полярни мечки върху хора, но въпреки това, тъй като храната им става все по-оскъдна, няма да е изненадващо ако атаките им зачестят.

  Те са самотници, но понякога обичат да споделят

  Като изключим първите 2 до 3 години, които новородените прекарват със своите родители, белите мечки са самотни същества. Възрастните прекарват само няколко дни годишно със своите партньори, след което се разделят и ловуват самостоятелно. В редки случаи обаче, те формират големи групи, особено ако са открили голямо количество храна, при което могат да се включат много от тях. Според документалния филм „Polar Bears: Spy on the Ice”, полярните мечки могат да разпознаят приятели, които са срещали преди, дори да не са се виждали в продължение на години.

  Понякога белите мечки са доста придирчиви към храната си

  Когато храната им е в изобилие, те внимателно избират какво да изядат. Обикновено ловуват тюлени, но ако имат голям улов, не го изяждат целия. Вместо това, те изяждат частите от улова, които ще им набавят по-голяма енергия и оставят останалото за други животни. Когато ловът им е успешен, храната им се състои от 90-95% мазнина.

  Белите мечки могат да плуват с дни

  Те са добри плувци и могат да плуват със средна скорост от 9 км./ч. Това е полезно за тях, тъй като заради топящите се ледове, те използват тази своя способност много често. През 2011 година по време на проучване е регистрирана женска полярна мечка, която преплува 680 километра в рамките на 9 дни – по време на което губи 22% от теглото си.

  Те много лесно се загряват и им става прекалено горещо

  На нас ни се струва, че в такива условия, в които живеят белите мечки, по-скоро би им ставало прекалено студено, а не прекалено горещо. Но тъй като те могат да издържат на екстремни климатични условия, белите мечки имат друг проблем – лесно им става топло и има по-голяма вероятност да загинат от прегряване, отколкото от студ. Двата им слоя козина и твърдият слой подкожни мазнини (дебел около 10 сантиметра) запазва метаболизма им, когато температурите паднат до -36 градуса по Целзий.

  През първите няколко месеца от живота си, белите мечки растат изключително бързо

  При раждане полярните мечки тежат около килограм. Новородените са слепи, нямат зъби и са с дължина от 30 сантиметра. Когато станат на 8-9 месеца обаче, те вече тежат около 45 килограма.

  Белите мечки нямат зимен сън

  За разлика от други видове, белите мечки остават активни през цялата зима. Единственото изключение е по време на бременност, когато женските намират убежище, на което да се скрият, докато не станат достатъчно силни, за да излязат навън. През този период те оцеляват единствено благодарение на запасите си от мазнини.

  Белите мечки са изключително трудни за проследяване

  Имайки предвид колко голямо разстояние изминават за период от една година – както вървейки, така и плувайки, лесно можем да си представим колко е трудно за учените да ги проследят. Обикновено полярните мечки прекарват много време сами и в отдалечени райони. Учените използват лодки и хеликоптери, за да ги наблюдават, но тези методи работят само при добри климатични условия и на определени места.

  Белите мечки никога не срещат пингвини

  Макар да ги виждаме заедно в различни реклами, белите мечки и пингвините никога не се срещат в реалния живот, защото обитават противоположните части на Земята – белите мечки северното, а пингвините южното полукълбо. Двата вида могат да са в близост единствено ако се намират в един и същ зоопарк.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови