Още

  9 невероятни факта за растенията

  Невероятни факти за растенията има много. Сами по себе си, тези уникално крехки, разнообразни по вид и свойства, творения на природата, са просто изумителни. Те имат един таен свят, който за мнозина е неизвестен. Растенията са много по-комплексни организми, отколкото повечето от нас си мислят. Те могат да танцуват, пеят, да избягват хищниците и още много неща. Ето и едни от най-невероятните факти за тях:

  Растенията могат да пеят и да правят музика

  Невероятно, но факт – растенията могат да пеят и танцуват наистина. Те могат да композират и музика, която е изключително релаксираща. Това е установено от учени ботаници, изследващи растенията от 1975 година насам. В западна Италия ботаниците експериментират с растения от различен вид, за да установят уникалните им способности. Те имат специални устройства,  чрез които записват реакцията на растенията към тяхната обкръжаваща ги среда и как те комуникират с нея. Тези записи са своеобразна мелодия и песен.

  Растенията не харесват шума, предизвикван от хората

  Това не е учудващо. Напоследък редица изследвания на биолози и ботаници сочат, че птиците и другите животни променят поведението си при наличие на шум от машини или хора. Но този шум, създаден от хората, не засяга само фауната, но и флората. Определени видове растения са изключително засегнати именно от този шум, понеже унищожава техните репродуктивни способности.

   

  Растенията усещат опасността и са способни да избегнат срещата с хищник

  За това твърдение са изучени поведението на подводните видове, като зоопланктона и фитопланктона. Фитопланктоните са микроскопични морски растения, които имат способността да се движат към светлината и да усещат хранителните вещества. Те имат уникалната способност да усетят появата на зоопланктон и да избегнат фаталната среща с него.

  Растенията са способни да взимат сложни решения

  Невероятни факта за растенията, като този направо са впечатляващи. Учените от университета в Гьотинген са изучавали поведението на растението берберис. Те са установили, че за да се предпази от инфекция с паразити, растението изхвърля семената си. Също така структурната памет на това уникално растение разпознава външна и вътрешна среда и реагира на промени.

  Ако говорите на растенията си, те ще пораснат по-бързо

  Биолозите твърдо стоят зад този факт. Ако говорите на растенията си, то те растат определено по-бързо, а тези които сте посадили от семки, по-бързо покълват. Това твърдят биолозите в списанието Екология. Те предполагат, че растенията общуват, чрез нано метрични вибрации. Така например, семената чили покълват по-добре, когато растат на едно място с босилек.

  Растенията, които светят, могат да бъдат използвани, като източник на електричество

  Въпросите, които си задават учените изследователи на растения са: Биха ли могли светещите дървета да заменят в бъдещето уличните лампи, а растенията да се превърнат в източник на електричество? Редица биолози са заинтригувани именно от тази функция на растенията. Те смятат, че при минимални структурни промени в генетичния им код, растенията биха се превърнали в естествени източници на енергия.

  Всяко растение крие в себе си скрита карта

  Докато ботаниците се чудели защо розата има заоблени листа на цвета, а листата по стеблото и са по-заострени, открили нещо уникално. Те установили, че формата на цветните листчета зависи от скрита карта в техните цветни главички. Определено е сигурно, че листата и цветовете на едно растение са оформени по различен начин, защото изпълняват различни функции.

  Растенията извършват точни аритметични калкулации, за да избегнат умирането си от глад през нощта

  За да не умрат от глад, растенията имат точно толкова запаси за през нощта, колкото са им необходими. Как обаче изчисляват колко време е това? Ами, чрез строги аритметични изчисления, колкото и да ни е странно. Това са доказали учени биолози, като едно от най-новите открития в ботаниката.

  Древната култура тютюн може да помогне да се отглежда храна в космоса

  Това растение се нарича никотиана и расте традиционно в Австралийската пустиня. Именно в него ботаниците откриват гени, чрез които е възможно да се отглежда храна в космоса.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови