Още

    Мата Хари – двоен агент или невинна жертва?

    Жените шпиони събуждат любопитството и провокират въображението ни. Със сигурност една от най-популярните жени шпиони е Мата Хари – екзотична танцьорка и фатална жена, която е екзекутирана към края на Първата световна война. В началото на 20 век животът й е смятан за скандално шокиращ, а сега е обект на множество легенди.

    Мата Хари често е представяна като сексапилна жена шпионин, но не всичко е така, както изглежда и често легендите в крайна сметка се оказват не друго, а чиста проба фантазия. Мата Хари е прозвището на Маргарета Зеле, която точно като много известни личности преди и след нея, предоставя на публиката зрелищата, които тя очаква и представя живота си по-различен, отколкото е всъщност.

    Маргарета е родена в датско семейство през 1876 година. След като баща й фалира, тя губи майка си. Баща й сключва втори брак, а Маргарета е изпратена да живее при роднини. Желаейки да стане самостоятелна и независима, тя започва работа като учителка, но кариерата й е прекратена, след като се замесва в афера с неин колега.

    Когато е на 18 години, Маргарета, вероятно от депресия, отговаря на обява, пусната във вестника и така се омъжва за капитана от датската армия Рудолф Маклеод, който е 20 години по-възрастен от нея. Съвместният им живот не е щастлив, тъй като Рудолф е неверен, ревнив и злоупотребява с алкохола. Маргарета непрестанно подхранвала ревността му, като веднъж го изоставила, за да се отдаде на връзката си с млад офицер. Двойката има син и дъщеря, но през 1899 година децата мистериозно се разболяват. Всички вярват, че са отровени от някакъв служител, но всъщност по-късно се говори, че са отровени, тъй като били погрешно лекувани от сифилис.

    Само момиченцето успява да оцелее, а след смъртта на сина им Маргарета и Рудолф се разделят. И тъй като капитанът отказал да издържа бившата си съпруга, Маргарета била принудена да остави дъщеря си при него, за да търси начин да изкарва прехраната си.

    През 1903 година Маргарета заживява в Париж, където започва работа в цирка. По-късно работи като модел и чак след това – като танцьорка. Тъй като е привлечена от яванската култура и знае индонезийски танци, Маргарета решава да създаде своя нов образ – този на екзотичната танцьорка Мата Хари, след което си измисля невероятна история за живота си. Тя разказва, че е дъщеря на индуска танцьорка, че е израснала в джунглите на индонезийския остров Ява и дори изпълнявала танци в почит на бог Шива.

    Мата Хари добила популярност, станала изключително богата и пътувала често из цяла Европа. С течение на времето обаче, завистта й към по-младите танцьорки нараснала и тя започнала да се издържа, благодарение най-вече на връзките си с богати и властни мъже.

    През Първата световна война Мата Хари продължава да живее пищно и да пътува из Европа, като междувременно трупа големи дългове. Изглежда тя не обръщала внимание на военнополитическата обстановка и създава връзки с дипломати и офицери от двете страни на конфликта. Веднъж Мата приема 20 000 франка от немския консул Карл Кромер. По-късно, за да получи разрешение да пътува през военна зона, за да посети своя 21-годишен руски любовник Вадим Маслов, тя сключва споразумение с френския капитан Жорж Ладу. Мата Хари дори се съгласява да стане шпионин на страната на французите, наблюдавайки немците в замяна на паспорт и 3 милиона франка.

    Когато се завръща от любовното си приключение, било време Ладу да й се отплати. Но вместо да й даде 3-те милиона франка, които очаква, той я обвинява в шпионаж. През 1917 година Мата е арестувана от френските власти, които я намират за виновна и я осъждат на смърт чрез разстрел. Легендарна в смъртта си, колкото и в живота, Мата отказала да закрият очите й и гледала убийците си право в очите. Говори се дори, че преди да бъде убита, тя изпраща въздушна целувка към тях.

    Интересното в живота на Мата Хари е, че досега не са открити ясни доказателства за това, дали наистина е била двоен агент. Днес се счита, че тя просто е искала да изкарва пари, съгласявайки се на различни сделки, без да се интересува на чия страна застава във войната. Освен това, голяма част от информацията, която предоставя, не е била нищо повече от маловажни клюки, които били неточни и незначителни. Възможно е информацията, с която Мата Хари е разполагала, да й е била дадена умишлено от немците, които подозирали, че тя е френски шпионин, опитвайки се от своя страна да заблудят французите, че всъщност тя е немски агент. Във всеки случай, французите отказват да й платят, тъй като информацията, която Мата им предоставила, била напълно безполезна.

    По време на процеса, Мата непрестанно твърди, че е невинна, но тъй като често е била виждана да приема пари от различни мъже, тя била считана за жена без морал и било доста лесно да бъде обвинена в каквото и да е. Каквато и да е истината, досега никое от твърденията не е доказано, нито отречено напълно, така че за нас остава възможността единствено да гадаем или просто да изберем теорията, на която бихме искали да повярваме.

    Още публикации

    Коментари

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Мобилно приложение за Android и iOS

    Най-нови

    Изтеглете 
    мобилно приложение за Android и iOS

     
    close-link