Още

  Всички пътища ли водят до Рим?

  Изразът „Всички пътища водят до Рим“ се използва от Средновековието и се отнася до факта, че пътищата на Римската империя продължавали извън столицата й. Съществуват и доста съвременни преработки на израза, но дали римляните действително са го използвали, не е доказано. Смята се, че Октавиан Август поставя монумент в центъра на Рим, познат като „Milliarium Aureum” (златният камък) и много хора вярват, че всички дестинации в Римската империя са били измервани от точката, в която се е разполагал той.

  Дали тази максима обаче, се прилага и днес, когато имаме толкова много пътища, водещи до толкова много места?

  Бенедикт Грос от „Moovel Lab” поискал да разбере и за тази цел помолил за помощ експерта по география Рафаел Райман и интерактивния дизайнер Филип Шмит.

  Оказва се, че почти всички пътища в Европа действително водят до Рим. За този проект екипът картографира над 400 000 начални точки, разположени на различни места в Европа. От всяка една точка има път, който в крайна сметка води до столицата на Италия. Колкото по-удебелен е на картата пътят, толкова повече трафик ще има.

  Светът обаче е доста по-голям в сравнение със света, който са познавали хората в Средновековието и сега не всички световни пътища водят до Рим, заради океаните. Изследователите откриват обаче нещо наистина интригуващо. Те разбират, че само в Америка има 10 града, наречени Рим (изписани или Rome или Roma) и решават да погледнат на това с известна доза чувство за хумор, правейки карта на всички пътища в Америка, водещи до различните градове, наречени Рим. Ето и картата:

  Веднъж задоволили любопитството си относно Рим, изследователите правят, така наречения „отпечатък на градска мобилност“ за различни метрополиси, който показва степента на „директност“ от различните точки на града до центъра му. Отпечатъкът на идеално проектирания град би представлявал права линия, от която се разклоняват различни по-малки пътища, но никой град не е толкова добре планиран. Този проект ни дава възможност да видим колко по-добре или по-зле е организиран един град от друг, който е със същата големина.

  „Отпечатъкът“ на Дубай

  „Отпечатъкът“ на Лондон

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link