Още

    Тайният трезор на Капоне

    Капоне е роден в семейството на емигранти на 17 януари 1899г в Ню Йорк Сити. През 1919г се мести в Чикаго, където се превръща в най-известният престъпник и гангстер на своето време. Занимава се предимно с хазарт, продажба на алкохол и рекет.

    Тайният трезор на Капоне

    През 1925г, след опит за убийство на боса Джони Торио, Капоне поема контрола над чикагската мафия, където допреди е дясната ръка на Торио. През следващите години влиза в списъка с най-издирваните престъпници на ФБР, продава алкохол през Сухия период, организира Клането на Свети Валентин, при което са очистени седмина от ирландската мафия, а накрая е осъден за укриване на данъци през 1931г. Осем години по-късно е пуснат от затвора заради сифилис в напреднала фаза и умира през 1947г.

    Съкровището на Капоне

    В началото Капоне води дейността си от хотел Метропол, но през юли 1928г се мести в апартамент в хотел Лексингтън, където остава до ареста си през 1931г.

    Тайният трезор на Капоне

    През 80-те години, една строителна фирма подготвя цялостен ремонт на хотела и при оглеждането на сградата открива стрелбище и тайни тунели. Те свързвали таверни и бордеи, предоставяйки път за бягство в случай на полицейска акция (очевидно не са помогнали на Капоне да се измъкне на полицията през 1931г).

    Тези открития дават повод за по-подробен оглед на хотела, а според слуховете, Капоне имал таен трезор под хотела, където държал цялото си богатство.

    Най-гледаното предаване по телевизията

    През 1985г журналистът Джералдо Ривера е уволнен след като разкритикува телевизия ABC за отмяната на репортаж, разглеждащ връзката между Джон Кенеди и Мерилин Монро. Ривера се съгласява да води двучасово предаване, обещаващо да разкрие съдържанието на тайния трезор на Капоне.

    Тайният трезор на Капоне

    На 21 април 1986г милиони зрители застават пред телевизорите си в очакване да видят несметни богатства или трупове на живо. На мястото присъства съдебен лекар, в случай че наистина трезора се окаже гробище, както и агенти на данъчната служба, които да приберат парите.

    Предаването започва със задъхания Ривера, който въвежда зрителите в прашното, пълно с паяжини мазе на хотела. Посочва към лабиринта от тунели на Капоне, след което показва дебела 55см бетонна стена, зад която по неговите думи били богатствата на най-големия гангстер.

    Джералдо Ривера

    181 канала предават на живо разбиването на стената. Лампи осветяват дупката, търсейки следи от съкровище или трупове. Вместо това, 30 милиона зрители виждат купчина боклуци и празни бутилки.

    Въпреки, че предаването е най-гледаното в историята по онова време, Ривера и продуцентите му стават за смях из цялата страна. През 1991г в своята автобиография журналистът признава, че благодарение на него „трезорът на Капоне“ се е превърнал в модерен евфемизъм за нашумяло събитие, обречено да не отговори на очакванията.

    Предишна статия
    Следваща статия

    Още публикации

    Коментари

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Мобилно приложение за Android и iOS

    Най-нови

    Изтеглете 
    мобилно приложение за Android и iOS

     
    close-link