Още

  Какво ще се случи, ако никога не се излагаме на слънчева светлина

  Свикнали сме да приемаме слънцето за даденост. Дори и когато времето е облачно и вали дъжд, ние си знаем – то се намира някъде над нас и съвсем скоро ще го видим отново. Но даваме ли си наистина сметка до каква степен слънцето е важно за нас?

  Ние от ИскамДаЗнам събрахме осем изключително интересни предсказания за това какво ще се случи, ако не се излагаме на директна слънчева светлина достатъчно често.

  1. Доброто здравословно състояние на сърцето ви ще бъде изложено на риск

  Липсата на слънчева светлина означава, че организма ни няма да бъде в състояние да произвежда витамин D. Този витамин е от жизненоважно значение в защитаването на сърцето ни от редица заболявания. Ултравиолетовите лъчи, също така, регулират и кръвното налягане. Така, че без слънцето, ние сме далеч по-предразположение към развиването на сърдечно-съдови проблеми.

  1. Няма да изпитваме приятни, „слънчеви” емоции

  Без слънцето, нивата на серотонина (т.нар. „хормон на щастието”) в организма ви драстично ще се понижат. И въпреки, че има много начини да се почувствате щастливи и да предизвикате приятни емоции у себе си, редовното излагане на пряка слънчева светлина е сред най-лесните и най-естествени начини да предизвикате подобни усещания, особено ако го комбинирате с добра физическа активност и спорт.

  1. Увреждане на нервите

  Учените считат, че ако децата не се излагат на слънчева светлина достатъчно често, то рискът тези деца впоследствие да заболеят от множествена склероза (заболяване на централната нервна система), е много по-голям.

  1. Всички тези болезнени усещания

  Без наличието на слънчева светлина, подгответе се да чувствате болка навсякъде по тялото си. Светлината спомага за затоплянето на мускулите ни и намалява болката, която се е появила вследствие на различни възпалителни процеси в тялото, като, например, артрита.

  1. Намален шанс за това да имате деца

  Без наличието на слънчева светлина, в тялото на жената ще има по-големи количества мелатонин. Това е хормон, който потиска репродуктивните способности, следователно намалява шансовете на една жена да стане майка. Още повече, че жените, които по-малко се излагат на слънце, навлизат в критическата възраст доста по-рано от нормалното в сравнение с тези, които често се излагат на пряката светлина от слънцето. Липсата на слънчева светлина може да засегне и репродуктивните способности на мъжете – тя води до понижаване на нивата на тестостерона в организма.

  1. Отслабен имунитет

  По-малкото количество слънчева светлина автоматично означава и по-малко на брой червени кръвни клетки. И колкото по-малко червени кръвни клетки имате, толкова по трудно организмът ви ще може да се пребори с различните инфекции.

  1. Повече кариеси

  Дори и зъбите ни ще пострадат от липсата на слънчевата светлина. Учените са открили, че хората, които по-рядко и за по-кратко време се излагат на пряка слънчева светлина са склонни да имат повече проблеми със зъбите, най-често – появяват им се кариеси.

  1.Постоянно ще сте в лошо настроение

  Без слънчевата светлина, постоянно ще сте в състояние на така нареченото сезонно афективно разстройство. То представлява форма на депресия, която е причинена именно от липсата на слънчева светлина. Изкуственото осветление по никакъв начин не може изцяло да замести естествената слънчева светлина.

  И не на последно място, не забравяйте – въпреки многото благотворни ефекти, която слънчевата светлина има над организма ни, тя не винаги е нещо положително когато прекарваме прекалено много време на слънце. Ултравиолетовите лъчи могат да причинят слънчеви изгаряния и различни кожни болести – дори и рак на кожата. Всяко нещо е добро, когато е в границите на нормалното.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link