Още

  Топ 10 най-малки държави в света, за които никога не сте знаели, че съществуват

  Има повече от 200 държави в света и сме сигурни, че поне веднъж сте чували за всяка една от тях. Но има щати и територии на нашата планета, за които никога не сме знаели, че съществуват. Те заемат изключително малка площ, като някои от тях се обитават само от няколко на брой семейства.

  От ИскамДаЗнам решихме да направим списък от топ 10-те най-малки държави с население, наброяващо по-малко жители от това на град със средна големина или дори на малко село.

  Палау

  Република Палау е островна държава, която се състои от повече от 300 острова с различни размери. Палау е едно от най-невероятните места на Земята: нейните дъждовни гори са пълни с уникални растения и птици, а териториалните й води са населени от над 130 застрашени вида акули. Най-забележителната гледка в страната е реката с над 2 милиона медузи живеещи в нея. Но не се плашете: с течение на времето, те напълно са загубили способността си да жилят.

  Ниуе

  Ниуе е мъничка островна държава в Океания. Въпреки изумителните гледки, които предлага, туризмът не е популярен или силно застъпен там. Поради тази причина, страната зависи много от чуждестранна помощ, особено от страна на Нова Зеландия. Столицата е малко селце с население, наброяващо по-малко от 600 души. Но пък островът си има собствено летище и истински супермаркет – единствен в целия щат.

  Сейнт Китс и Невис

  Държавата се състои от два острова: Сейнт Китс и Невис. Един от основните източници на доходи е икономическата гражданска програма, която позволява на всеки, който разполага с  поне 250,000 долара, за да инвестира в местната захарна индустрия, да се сдобие със статут на гражданин в Сейнт Китс.

  Провинция Хът Ривър

  Провинция Хът Ривър е микронация, намираща се в областта, носеща същото име в Австралия. Основана е от Леонард Касли, който обявил, че неговата ферма е нова и самостоятелна държава. Въпреки, че не е призната от никоя друга страна, тя си има собствена валута, печати и паспорти. В различните части на провинцията туристи могат да видят бюст-паметниците на Негово Царско Височество Принц Леонард I от Хът.

  Тувалу

  Тувалу е една от най-бедните и най-малките държави в света. Икономическата ситуация на малката страна можеше да бъде още по-лоша, в случай, че на Тувалу не й беше даден интернет домейна .tv, който годишно носи милиони долари за държавния бюджет.

  Науру

  Науру се явява най-малката република и най-малката островна държава на нашата планета. Науру няма нито своя столица, нито система за публичен транспорт, като 25 мили от пътищата й се използват от местните, на които се налага да карат личните си превозни средства. Проблеми с околната среда правят републиката доста непопулярна дестинация за туристите. Друг „ рекорд” на страната е броят на хората с наднормено тегло – затлъстяването в Науру е повече от 70% на база общия брой на населението.

  Княжество Себорга

  Тази микронация на територията на Италия е управлявана от Негово Превъзходителство Марчело I. Княжество Себорга е всъщност село, носещо същото име и намиращо се в близост до френската граница. Непризнатата държава има собствена армия, състояща се от трима души: министър на отбраната и двама граничари.

  Република Молосия

  Самопровъзгласилата се Република Молосия е микронация, основана от Кевин Бау, и се намира в Невада, САЩ. Населението се състои от г-н Бау, семейството му, 3 кучета, 1 котка и 1 заек. Молосия си има собствен химн, национална емблема и знаме. Също така, има и смъртно наказание за сериозни престъпления. Издава собствени паспорти и дори си има собствена космическа програма. През май, 2017 година републиката навърши 40 години.

  Държавен военен орден на Малта

  Освен Ватикана, има и друга мъничка страна на територията на Рим, която се нарича Държавният военен орден на Малта. Площта ѝ е 0,012 кв. километра и заема три сгради, две от които се намират в Рим, а третата – на остров Малта. Държавата си има собствена валута, печати, интернет страница, номера на колите и паспорти.

  Княжество Сийланд

  Непризнатата държава Сийланд е морска платформа, намираща се на 6 мили от брега на Великобритания. Сийланд се управлява от самопровъзгласил се Принц Регент, като всеки може да стане граф, барон или дори херцог – ако желаете, можете да си закупите благородническа титла за няколкостотин паунда – директно от сайта на страната.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link