Още

  Какво ще стане, ако планетите в Слънчевата система се подредят в една линия?

  Тази година през месец Май се наблюдаваха планетите Меркурий, Венера, Юпитер и Марс, подредени на пръв поглед по траекторията на слънцето. Уран и Нептун можеха да се видят с бинокъл. Почитателите на предсказанията за края на света смятат, че на 21 Декември 2012г. подобно подреждане на планетите ще доведе до апокалипсис. Астрономите обаче твърдят, че нищо такова няма да се случи.

  Още древните астрономи са забелязали, че се случва планетите на нощното небе да се подреждат в една линия. Това обаче често се оказва просто илюзия. По същия начин група хора, разпръснати в една стая, могат да изглеждат застанали на една линия, в зависимост от гледната ви точка. Същото важи и за познатите ни съзвездия. Орион, погледнато от Земята, изглежда като ловец, но от другия край на галактиката ще е нещо съвсем различно.

  Разбира се, понякога планетите наистина се подреждат в една линия. В края на 70-те се случва именно това. Инженерът Джим Бърк успява да го предскаже десетина години по-рано, използвайки сложни изчисления на орбитите на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, които се оказало, че се подреждат веднъж на 176 години. Тогава от НАСА използват момента и изпращат Вояджър 1 и 2, които преминават на зрелищна обиколка покрай четирите планети.

  Дори и всички планети в Слънчевата система да се подредят, те няма да образуват идеална линия. Пък и ефектът от другите планети върху Земята няма да бъде усетен, защото Луната и Слънцето са много по-близо и имат много по-голямо влияние.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови