Още

  Защо повечето хора са десничари?

  Около 90% хората са десничари и това е едно от нещата, които ни отличават от останалите примати, които не показват предпочитание за доминираща ръка.

  Смята се, че причината се крие в човешката еволюция. Интересното е, че уликите за това се намират не в древните ни ръце, а в древните ни зъби.

  Отдавна знаем, че човешкият мозък се състои от две подобни половини. Лявото полукълбо контролира езика и двигателните функции, докато дясното е отговорно за невербалната информация. Не толкова известен е факта, че мозъчното разделение – доминирането на определени разпознавателни процеси в едната страна на мозъка – е отличителна черта на хората и се свързва с подобрена когнитивна способност.

  Може ли доминиращата ръка да е изиграла роля в разделението на мозъка? Древни каменни инструменти, изработени от най-ранните ни предшественици разкриват някои улики.

  Защо повечето хора са десничари?

  Боравене с инструменти

  Най-ранните каменни инструменти датират отпреди 3.4 милиона години и са открити в днешна Кения. Изработването на такива инструменти е изисквало голяма сръчност. От експерименти знаем, че лявото полукълбо на мозъка, което отговаря за планирането и изпълнението, е активно в процеса на изработване на инструментите.

  В същото време, хората масово са десничари, сравнено с други видове. Това се дължи на факта, че двете полукълба контролират двигателните функции в срещуположната страна на тялото.

  Макар тази връзка да не е толкова проста, изглежда че при повечето случаи доминиращата ръка и разделението на мозъка са зависими.

  Какво общо имат зъбите тогава? Отговорът лежи в разпознаването и комбинирането на костите на лява и дясна ръка на фосили, особено принадлежащите на нашите най-ранни предшественици.

  Без правилните комплекти кости, няма как да изследваме разликите в размер и форма, за да определим коя ръка е била доминираща за човека приживе.

  Зъбите от друга страна се запазват доста добре във фосилите и по тях могат да се наблюдават драскотини и протърквания, по които да се съди за доминиращата половина.

  В началото на тези проучвания учените са забелязали протъркване на предните зъби на европейски неандерталци. Решават, че белезите са се получили, когато материал е бил държан с една ръка и стиснат между предните зъби, докато другата ръка го е обработвала с каменен инструмент, като същия понякога е докосвал и зъбите.

  Тази теория е изпробвана с експерименти, в които участниците са носели предпазители за зъби. Резултатите показват, че полегатите надясно драскотини се получават, когато материалът се държи с лявата ръка, а инструмента с дясната. И обратното.

  Субектът на ново изследване – древна горна челюст – предоставя най-ранното доказателство за десничарство при хората.

  Челюстта е била на един от най-ранните ни предшественици, хомо хабилис (сръчен човек), който е населявал Танзания в Африка преди около 1.8 милиона години.

  Защо повечето хора са десничари?

  Белези по зъбите

  Авторите на изследването са забелязали много драскотини по предната страна на зъбите. Използвали са мощни микроскопи и дигитални камери, за да ги разгледат добре и да определят посоката им.

  Интересно, но половината от всички драскотини са били надясно. Те се откривали особено много по четири от предните зъби. Това е накарало учените да смятат, че белезите са направени с дясната ръка на човека.

  Челюстта на сръчния човек е важна, защото предоставя най-старото доказателство за десничарство. Освен това е значима, защото показва, че организирането на мозъка в две половини се е случило преди най-малко 1.8 милиона години.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови