Още

  Алън Тюринг и дешифрирането на „Енигмата“

  Преди излизането на номинирания за Оскар филм „Игра на кодове“ (“The Imitation Game”) през 2014 година, името Алън Тюринг определено не беше толкова познато. Но работата на Тюринг по време на Втората световна война е толкова съдбоносно, че дори Уинстън Чърчил признава огромната му роля, казвайки, че само Тюринг е извършил най-големия принос за победата на Съюзниците. Но кой е бил Тюринг и какво толкова важно е направил?

  Алън Тюринг

  Алън Тюринг бил брилянтен математик. Роден е в Лондон през 1912 година, завършва Кеймбридж и Принстън. Когато Втората световна война започва, той работи почасово като криптоаналитик в британското правителство. През 1939 година Тюринг започва работа в “Bletchley Park” в Бъкингамшър, където се извършват строго секретни работи за дешифриране на военни кодове, използвани от Германия и съюзниците й.

  Основната работа на Тюринг в Бъкингамшър е насочена върху дешифрирането на кода на машината „Енигма“. „Енигма“ е машина за шифроване, използвана от немските въоръжени сили, които чрез нея изпращали тайни съобщения. Полски математици разбират как да разчитат съобщенията и споделят тази информация с британците, но немците увеличават сигурността си и започват ежедневна промяна на шифроващата система. Това прави задачата за разбиване на кода още по-трудна.

  Машината „Енигма“


  Тюринг играе огромна роля тук, създавайки, заедно с колегата си Гордън Уелчман машина, позната като „Bombe”. Тя е предназначена да открива ежедневните настройки на машината „Енигма“ и по-специално, използваните ротори и позициите им в машината. Освен това, Тюринг работи за дешифриране на по-сложна немска военноморска комуникация, която преди това затруднявала всеки в “Bletchley Park”. С помощта на информацията, получена от „Енигма“ и работата на Тюринг в разработването на техника, наречена „Banburismus”, морските съобщения, предавани чрез „Енигма“, лесно можели да бъдат разчитани още от 1941 година. Ролята на Тюринг за подпомагане на Съюзниците по време на битката в Атлантическия океан е огромна.

  Машината на Тюринг „Bombe“

  През юли 1942 година Тюринг създава техника за разбиване на сложни кодове, наречена „Turingery”. Тя подпомага работата на колегите му, които се опитват да разберат метода на работа на машината за шифриране, наречена “Lorenz”. Тази машина кодира немските съобщения, свързани с военните им стратегии, а способността на британците да разшифроват тези съобщения помага много за военните им решения.

  Тюринг пътува за Америка през декември 1942 година, за да обучи армията как да използва неговата машина „Bombe” и да сподели познанията си за машината “Енигма“. Там той се запознава с последните американски дешифриращи системи. Тюринг се завръща през март 1943 година и продължава да работи с шифри. През 1945 година е награден с Орден на британската империя за изключителната работа и големия си принос.

  През 1952 година Тюринг е арестуван заради хомосексуалност, която по онова време е нелегална във Великобритания. Той е признат за виновен в извършване на „грубо непристойно поведение“ (присъдата му е отхвърлена през 2013 година), но избягва присъдата за лишаване от свобода, след като приема да му бъде извършена химическа кастрация. През 1954 година умира от отравяне с цианид. Полицията разследва случая като възможност за самоубийство.

  Приносът на Тюринг остава незабелязан доста дълго време след смъртта му. Работата му в “Bletchley Park” и заслугите му за разбиването на кода на „Енигма“ не е известна до 90-те години на миналия век. Сега влиянието му върху компютърната наука е широко признато, а годишната награда „Тюринг“ е най-голямото отличие за тази индустрия от 1966 година насам. Смята се, че неговите усилия и усилията на колегите му водят до прекратяването на войната с няколко години по-рано. Тюринг успява да спаси безброй животи и спомага за определяне на хода и резултатите от Втората световна война.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link