Още

  Алфред Нобел: Човекът зад наградата

  Вече повече от 100 години, Нобеловите награди отбелязват най-големите човешки постижения в различни области, от литература до наука. Всички сме чували и за Нобеловата награда за мир, която се дава „на човека, допринесъл най-много за мира между нациите и премахването на въоръжените сили“, както гласи завещанието на Алфред Нобел.

  Но произхода на Нобеловите награди, както и животът на Алфред Нобел, разказват една различна история, опетнена от смъртта на хиляди хора.

  Алфред Бернхард Нобел е роден през 1833г в Стокхолм, Швеция. Баща му, Имануел Нобел, бил изобретател и инженер, който през целия си живот изпитвал финансови затруднения. Принуден да обяви банкрут, Имануел напуснал Швеция и започнал работа в Санкт Петербург, Русия, където впечатлил царя с едно от изобретенията си – подводни мини за отблъскване на морска атака.

  Алфред Нобел: Човекът зад наградата

  Най-после постигнал успех, Имануел повикал жена си и осемте си деца в Санкт Петербург. Синовете му получили образование, а Алфред научил няколко езика и много му се отдавали химията, поезията и естествените науки.

  Понеже бащата не одобрявал интереса на Алфред към поезията, той го изпратил зад границата да учи химия и инженерство. В Париж, Нобел се запознал с италианския химик Асканио Собреро, който през 1847г изобретил нитроглицерина – течният експлозив, комбиниращ глицерин с азотна и сярна киселина.

  Иновация от трагедия

  Макар нитроглицеринът да се смятал за твърде опасен, за да има някакво практическо приложение, семейство Нобел – което вече имало няколко доста печеливши бизнеса в Русия и Швеция – продължило да разглежда потенциала му за комерсиална и индустриална употреба.

  Опитите им обаче водят до трагедия: През 1864г, Емил, по-малкият брат на Алфред, както и няколко други човека са убити при експлозия в една от фабриките им в Швеция. Инцидентът вдъхновил Алфред да открие начин да направи нитроглицерина по-безопасен. Успехът обаче не дошъл лесно. Ранните му опити включвали създаването на смес от нитроглицерин и барут, убила десетки души при няколко ужасяващи експлозии.

  Алфред Нобел: Човекът зад наградата

  Най-накрая, през 1867г, Алфред Нобел открил, че когато нитроглицерина се смеси с диатомит, резултатът е стабилна смес, която може да се оформя в къси пръчки, които пък да се използват от миньорските компании за разбиване на скални маси. Нобел патентовал своето изобретение с името „динамит“, от гръцката дума „dunamis“ (сила).

  Изобретяването на динамита променя напълно миньорската и строителната индустрия. Железопътните компании вече можели безопасно да разбиват път през планините. В резултат на това, Нобел – който в последствие записва 355 патента за множеството си изобретения – станал изключително богат.

  Търговец на смърт

  Динамитът, разбира се, имал и други приложения. Не минало много време, преди военните да започнат да го използват. По време на испано-американската война били използвани оръдия с динамит. Макар да бил известен като пацифист, не е ясно дали Нобел е одобрявал това приложение на динамита.

  Алфред Нобел: Човекът зад наградата

  Открил обаче какво мислели другите за изобретението му, когато през 1888г починал брат му Лудвиг. Поради журналистическа грешка, вместо на Лудвиг, бил издаден некролог на Алфред, в който той бил посочен като човекът, спечелил милиони от смъртта на другите. Един френски вестник дори написал „Le marchand de la mort est mort“, в превод „Търговецът на смърт е мъртъв.“ Некрологът описал Нобел като човек, „който забогатял от това, че е открил начин да убива повече хора и по-бързо от преди.“

  Нобел бил потресен от прочетеното и решил да направи нещо, за да не бъде запомнен като изобретател на оръжие за масово изтребление. Една година преди да почине през 1896г, той написал последното си завещание. В него завещал по-голямата част от собствеността и парите си за учредяването на пет Нобелови награди.

  Алфред Нобел: Човекът зад наградата

  Последната воля на Алфред Нобел обаче била посрещната с огромна съпротива. Неговите роднини, които изобщо не знаели за това му намерение, били шокирани. Шведското кралско семейство го осъдило за това, че не бил патриот, защото според тях такава награда трябвало да се дава само на шведи. Служителите и подчинените му били възмутени от огромните административни и организационни разходи за подобно начинание, които според тях Нобел не бил взел предвид, когато писал завещанието си.

  Но идеята получила и много поддръжници. Пет години след смъртта на Нобел, неговото желание се сбъднало и били раздадени първите Нобелови награди в Швеция и Норвегия.

  Ето и още няколко интересни факта за Нобеловите награди:

  Паричното възнаграждение е различно всяка година

  Всяка година, фондацията Нобел взема решение колко голяма да е паричната награда за всеки нобелов лауреат. За 2012г, призът е бил около $1.1 милиона. Точната сума варира, но винаги се връчва и медал от 24 карата чисто злато с тегло 175г, който струва около $10 000.

  Алфред Нобел: Човекът зад наградата

  Какви са изискванията за Нобелова награда?

  Колкото и да ви се иска, не можете сами да се номинирате за Нобелова награда – някой друг трябва да ви номинира. Трябва да сте живи по време на номинацията, а дори да сте номинирани, едва ли някога ще разберете за това, освен ако не спечелите.

  Всяка година има повече от 200 номинирани, които се свеждат до около 5 от специален комитет. Имената на първоначалните номинирани, както и на финалистите, се държат в тайна 50 години, като предпазна мярка срещу лобирането на номинираните.

  Нобеловата награда за икономика технически не е нобелова

  В завещанието си, Афред Нобел описал само пет награди – за физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. От 1969г насам обаче се присъжда и шеста награда. През 1968г, по случай 300-годишнината си, Шведската централна банка финансира нова награда за икономика.

  Ганди никога не е печелил Нобелова награда за мир

  От 1937г до смъртта си, Махатма Ганди е номиниран пет пъти за Нобелова награда. Последната му номинация е само няколко седмици преди да бъде убит през януари 1948г. Дотогава, Нобеловият комитет никога не бил присъждал награда посмъртно, макар това да се позволявало при изключителни обстоятелства.

  Алфред Нобел: Човекът зад наградата

  Комитетът обаче решил, че Ганди не бил оставил наследници или организация, които да получат наградата и парите. Не му я присъдили посмъртно, но за да почетат приноса на Ганди, решили да не я присъждат и на друг. 50 години по-късно, Нобеловият комитет изразява съжалението си, че никога не е присъдил наградата на Ганди.

  Бившата съпруга на Айнщайн получила парите от Нобеловата му награда

  Бракът на Алберт Айнщайн и Милева Марич бил проблемен още от самото начало. Като обещаващ учен, Милева изоставила науката след сватбата им през 1903г и се посветила на отглеждането на двамата им сина. През 1914г, Айнщайн напуснал семейството си и се преместил в Берлин, а Милева и момчетата останали в Швейцария.

  Две години-по-рано, Айнщайн започнал връзка с братовчедка си Елза и скоро вече притискал Милева за развод. След 5 години преговори, те най-после се разбрали. Айнщайн не се съмнявал в своите таланти и обещал парите от бъдещата му Нобелова награда да бъдат внесени във фонд за синовете му, а Милева да може да тегли лихвата. Милева приела и когато Айнщайн спечелил Нобелова награда за физика през 1922г, парите били прехвърлени на бившата му жена.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link