Още

  Магнитното поле на Земята отслабва бързо, предстои обръщане на полюсите

  Земното магнитно поле, което предпазва планетата от смъртоносната слънчева радиация, отслабва рязко през последните шест месеца, съобщава Европейската космическа агенция на базата на информация от сателитната система Swarm.

  Най-слабите точки на магнитното поле – което е на 600 000км над повърхността на Земята – се намират над западното полукълбо. От друга страна, полето се е засилило над южната част на Индийския океан.

  Учените, провели изследването, все още не са сигурни защо магнитното поле отслабва, но причината най-вероятно е, че магнитните полюси на Земята скоро ще се обърнат. Всъщност, според информацията от сателитите, магнитният север вече се движи към Сибир.

  Магнитното поле на Земята отслабва бързо, предстои обръщане на полюсите

  „Подобно обръщане не е моментално, а става в рамките на стотици и дори хиляди години. Случвало се е много пъти в миналото.“ – обяснява Флобергаген, ръководител на мисията Swarm.

  От известно време знаем, че магнитният север се придвижва. Веднъж на няколкостотин хиляди години, магнитните полюси разменят местата си.

  Макар тези промени в силата на магнитното поле да са част от този нормален цикъл, информацията от сателитите показва, че геомагнитното поле отслабва много по-бързо, отколкото в миналото. Преди това учените изчисляваха, че полето е отслабвало с около 5% на 100 години, но новата информация разкрива, че всъщност отслабва с 5% на десетилетие, което е 10 пъти по-бързо.

  В следствие на това се оказва, че пълното обръщане на магнитните полюси няма да се случи след около 2000 години, както предвиждаха учените преди, а много по-скоро.

  Отслабването на магнитното поле на Земята не е признак за апокалипсис на Земята. При миналите обръщания на полюсите не е имало масово измиране, нито опасна радиация – поне не сме открили доказателства за това. При всички случаи обаче, електрическите и комуникационните мрежи ще бъдат изложени на голям риск.

  Геомагнитното поле действа като огромен, невидим мехур, който предпазва Земята от опасната космическа радиация, с която ни залива Слънцето. Полето съществува благодарение на желязното ядро на планетата, което е обградено от слой разтопен метал. Промените в температурата на ядрото и въртенето на Земята загряват и раздвижват разтопения метал около ядрото, което създава магнитно поле.

  Именно движението на разтопения метал е причината магнитното поле да се засилва на едни места и да отслабва на други. Когато кипенето на разтопения метал на това място се забави, по-малко заредени частици се освобождават и магнитното поле на повърхността отслабва.

  Магнитното поле на Земята отслабва бързо, предстои обръщане на полюсите

  Сателитите Swarm улавят сигнали не само от магнитното поле на Земята, но също и от ядрото, мантията, земната кора и океаните. Учените от ЕКА се надяват да използват данните, за да направят навигационните системи, които разчитат на магнитното поле по-точни, да подобрят прогнозирането на земетресения и да откриват места по повърхността на планетата, които са богати на природни ресурси. Учените смятат, че колебанията в магнитното поле ще им помогнат да идентифицират движението на континенталните плочи и да правят по-точни прогнози за земетресения.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link