мар. 11, 2019
4767 Views

Aрхеологически комплекс Калето (Мездра)

Автор:

Разположен в югозападния край на Мездра, върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър се намира археологически комплекс „Калето”. През хълма минават основни древни пътища, които се използват и днес.

Тук се намират останки от цялата човешка история, датирани от каменно – медната епоха до Средновековието.

Макет на археологически комплекс Калето (Мездра). Снимка: Уикипедия

Следи от цели две последователно съществували укрепени селища от края на каменно-медната епоха (втората половина на V хил. пр. Хр.) и преходния период към бронзовата епоха (първата половина на IV хил. пр. Хр.) са запазени над хълма на река Искър. Някога те били унищожени от стихийни пожари. Откритите находки от разкопките на „Калето“ (и тук трябва да вмъкнем, че те са доста) ясно говорят за това, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра е било процъфтяващ занаятчийски център.

През 2008 година е намерено „Светилище на тура“, една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха. В България няма друг подобен аналог.  Името на храма идва от Тур – езическото диво говедо е обожествявано и се е смятало, че е държало света на рогата си. На същото място около 2500 години по-късно е създадена ранно-тракийската сакрална структура. Древните траки от племето „трибали“ обитавали местността до I век, когато селището заедно с цяла Мизия било завладяно от Римската империя.

Хълмът с крепостта (горе), новата порта и старият мост (вдясно) над Искър. Снимка: Уикипедия

През Античността, на мястото е изградено римско укрепление от средата на II век, по-късно езически култов център от III век и укрепено селище от IV-VI век. Над „светилище на тура“ и до днес се виждат останките от езическия култов център. Открити са множество бронзови монети от времето на римските императори Дометиан, Клавдий II Готски и Проб, както и бронзови фибули, торква, украшения за колан и сребърно листо от лавров венец. Бронзова отливка на орел е открита под основата на крепостната стена. Находката е толкова важна, тъй като това изображение е едно от най-ранните на могъщата птица, която е емблема на Римската империя и изразява властта и силата. Открит е и бронзов ключ. Тук ще бъдем малко по-подробни – точното място на ключа е  под останките на най-представителната сграда на Калето, което навежда доста хора на мисълта, че след като това е най-запазената крепост от този период в България, най-вероятно това е символичният Ключ към Северозапада. Доста интересно.

Калето от горе крепостта. Снимка: Уикипедия

По време на Великото преселение на народите крепостта и градът постоянно били разрушавани. Тогава дошли славяните – през  VII век. Открити са антични монети от времето на ранно-византийския император Юстин II (565 – 578) – горе-долу може да се каже, че посочват  ориентировъчно кога са дошли славяните по тези земи. След тях се появили Аспаруховите българи, които създали старобългарско селище върху руините от късно-античното укрепено селище през IХ-ХI век. През ХI век,  византийският император Василий II завладява Северозападните български земи, както и крепостта и селището.

Част от стената на Калето (Мездра). Снимка: Уикипедия

Археологически комплекс „Калето“ съществува благодарение на проекта „ Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра”. Проектът е спечелен от община Мездра по програмата „ Регионално развитие” – така са се извършили дейностите по реставрацията и консервацията, експозиционният надзид, укрепването на крепостната стена и основите, прокарването на експозиционните маршрути, реконструкцията на техническата инфраструктура, осигуряваща достъп до обекта. Изградена е декоративна колонада и амфитеатрална сцена. Дори паркингът е разширен и реконструиран, парковата зона е рехабилитирана, а наред с това е добавено и художествено осветление. Можете да се пренесете в онези времена и да видите как са живели хората тогава в експозиционната зала. Там ще откриете археологически находки от 5-те различни исторически периода, всяка една от които е уникална. Ако искате да запазите спомен от крепостта, можете да си вземете сувенир от магазина. Освен това има и информационен център, както и помещения за ателиета. Днес Калето е предпочитана дестинация от туристите заради своята 70 вековна история.

Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта под номер 16А. Освен това е национален паметник на културата, който можете да посетите по всяко време от годината.

Автор: Божидара Иванова

loading...
Категория:
История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *