Още

  Асурите и техните мистериозни мутации

  Според митологията на индийските „Веди“, асурите били големи и силни същества, но ги погубили тяхната доверчивост и простодушие. Боговете ги победили с измама и ги заточили под земята и на дъното на океана. Там те се превърнали в други същества и отново излезли на повърхността на земята – но в съвсем различен вид.

  Мнозина изследователи опитват да възстановят историческата истина за асурите, търсейки в древните митове рационално зърно.

  Сред животните и хората, подложени на климатични или радиационни промени, се наблюдават мутации, които причиняват циклопоеза (у циклопите единственото око се намира точно над носа или в средата на челото). В легендите на различни народи се споменават циклопи, които воюват с хората. Всички знаят циклопа Полифем от „Одисея“, който създава доста главоболия на Одисей и дружината му, докато се справят с него.

  снимка – Уикипедия

  На Земята има от 100 кратера с диаметър 2-3 километра, а също и два наистина огромни: в Южна Америка (диаметър – 40 км) и в Южна Африка (диаметър – 120 км). Ако те са били образувани в ерата на палеозоя (преди около 350 милиона години), както твърди конвенционалната история, отдавна нямаше да съществуват, защото дебелината на горния слой на Земята се увеличава с около един метър на сто години. А кратерите съществуват и досега. Това дава основание на мнозина изследователи да предполагат, че са образувани преди 25-35 хиляди години. Но как? Ако са последици от удари на метеорити, такива огромни космически скални маси щяха да предизвикат глобална катастрофа, по-голяма от онази, която унищожила динозаврите преди около 65 милиона години, може би дори да причинят изместване на земната ос. Но следи от подобни гигантски катаклизми в периода преди около 30 хиляди години определено не се наблюдават.

  „Кодексът от Рио“ на маите пише, че „огънят горял три дни и три нощи“. Това кара някои историци да смятат, че става дума или за едновременно изригване на няколко вулкана; други стигат до екзотичната хипотеза за древна ядрена война, опирайки се и на известните описания в индийските „Веди“ и поемата „Махабхарата“ – където в описанията наистина има смущаващи съвпадения с последиците от подобен чисто военен катаклизъм. Трети директно се насочват към войната между боговете и асурите, издигайки хипотезата, че кратерите са остатъци от подобен гигантски сблъсък в невъобразимо дълбока древност.

  Според легендите, след поражението им асурите били прогонени под земята. Дали това обяснява наличието на прословутите хилядокилометрови тунели в Алтай, Урал, Тяншан, Кавказ, пустините Сахара и Гоби, в Северна и Южна Америка – практически по цялата планета?

  ВИЖ  ОЩЕ: Тунели под континентите

  Живеейки под земята, потомците на асурите се смалявали по размери до джуджета. Тук трябва да си припомним, че именно джуджета обилно населяват света на легендите и митовете на най-различни народи: от Гвинея, през Европа до Тибет.

  Учените днес стигат до извода, че, теоретично погледнато, животът под Земята е напълно възможен. Според някои геолози, там водата е повече, отколкото в целия Световен океан. Неслучайно почти цялото водоснабдяване на днешното човечество става именно от подземни води – извори и реки, започващи от тях, различни видове кладенци и т. н. Разбира се, не бива да си представяме подземните обитатели непременно в някакъв уродлив вид от типа на Ам-гъл в прочутата сага „Властелинът на пръстените“. Подземните асури, мутирайки и видоизменяйки се, не е било задължително да избягват повърхността на земята.

  Но самият факт, че митологиите ни разказват за най-различни подземни същества – от гигантските циклопи до малките джуджета, подкрепя хипотезата, че подобни мутации е възможно да са протичали в най-различни направления. Най-характерно е, че всички подземни създания се отнасят с ярко изразено недоверие и враждебност към обитателите на нашия свят. Може би това е завистлив спомен за онези древни времена, когато асурите били равни с боговете и живеели в „горния“ свят на светлината, а над себе си вместо пещерни сводове можели да виждат небесната синева.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link