Още

  Атеизъм, любов към котките и още 5 неочаквани признака на висок интелект

  Всички добре познават признаците на висок интелект като любов към четенето, способност да се решават сложни логически проблеми и бързо взимане на правилни решения. Но съвременната наука твърди, че има и други, косвени признаци, които свидетелстват за наличието на забележителен ум. Те никак не са малко, но ние избрахме само седем, които можете да намерите в себе си, без сложни тестове и комуникация със специалисти.

  Любов към алкохола

  Може да изглежда странно, но алкохолът може да се счита за верен спътник на интелектуалеца. Американски, британски и финландски учени единодушно твърдят, че алкохолът в разумни граници дава възможност за по-добро справяне с логическите тестове и загадки.

  Вярно е, че има сериозна уговорка – съдържанието на алкохол в кръвта не трябва да надвишава 0,7 ppm. С увеличаване на дозата способността за аналитично мислене се намалява пропорционално и затова можем да наблюдаваме нелогичните и откровено абсурдни действия на пияните хора. Да, различните видове алкохол имат различни ефекти върху възможностите на организма, включително и сексуалните.

  Атеизъм

  Доказано е, че колкото по-висок интелект има човек, толкова по-ниска е нуждата му от религиозност. Подробен анализ на връзката между интелигентността и вярата наскоро беше публикуван в научното издание Personality and Social Psychology Review. Проучванията, довели до подобни заключения, са проведени в различни страни през миналия век напълно независимо. Учените са сигурни, че колкото повече човек знае за света, толкова по-малка е нуждата му от вяра в свръхестествените сили.

  Благосъстояние

  Нуждата е не само неприятна, но и пагубна за интелигентността. Учени от Университета на Илинойс в Чикаго, както и от Университета в Мичиган и Денвър, открили, че постоянната борба с бедността намалява коефициента на интелигентност поне с 13 пункта.

  Но това не е всичко. В хода на проучването на проблема експертите определят, че бедността има кумулативен ефект – колкото по-дълго човек е в тежко финансово положение, толкова по-трудно ще бъде той да се върне към нормалното си ниво на познавателни ресурси.

  Стегната фигура

  Френски изследователи са открили интересен модел – мъжете и жените с ниско съдържание на мазнини в тялото показват най-добри резултати при разговорните тестове. Стройните хора възпроизвеждат до 55 процента от новите думи, а пълните – не повече от 44 процента.

  Способност да се доверяват

  Ако сте склонни да се доверите на хората, значи не сте наивен, а умен. Резултатите от проучването, публикувано в публикацията Social Psychological & Personality Science, показват, че участниците в експеримента, които се доверяват на събеседниците си, проявяват по-високо ниво на интелект от недоверчивите хора. В същото време, колкото и да е странно, именно лековерните субекти най-точно определят измамата.

  Любов към котките

  Психолози от Университета в Карол, Уисконсин, САЩ, откриха, че хората с широка кръгозор и добре изразени собствени убеждения предпочитат котките като домашни любимци. Ръководителят на изследването, професор по психология, Дениз Гуастело, твърди, че любителите на котки се справят по-добре с интелектуалните тестове, отколкото любителите на кучета. Но любителите на кучета могат да се похвалят с по-висока комуникативност, дружелюбност и енергия.

  Цвят на очите

  Най-необичайната зависимост е открита от учените от университета в Луисвил. Те смятат, че способността на човек да намери изход от ситуации, изискващи нестандартен подход, както и способността му да се фокусира, зависи от цвета на ириса. Най-добрите резултати били показани от участниците със светли очи.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link