Още

  Българската следа в световните открития

  Свети Климент Охридски
  (Кирилица)
  Роден около 840, починал 27 юли 916 – Охрид
  Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици. С огромен принос за разпространението на Кирилицата, използвана от близо 300 млн. души.

  Проф. д-р Георги Кирилов Лозанов

  Проф. Лозанов на конференция във Викторсберг, Австрия през 2008 г. /снимка: Уикипедия/

  Роден на 22 юли 1926 г. – София
  Проф. д-р Георги Кирилов Лозанов е български учен, психиатър, невролог, психолог и педагог, създател на сугестологията, сугестопедията и интегралната психотерапия, известен и като изследовател на Ванга. От средата на 60-те години на ХХ век д-р Лозанов започва експериментирането и разработването на една здравно-учебна система – сугестопедия, базирана на теорията за внушението. Чрез хармонизиране на учебния процес се десугестират – освобождават участниците в него от наложените социални исторически норми за ограничените възможности на човешкия ум и едновременно с това се сугестира – стимулира цялата личност – и интересите, и възприятията, и интелектуалната активност, и мотивацията, и креативността и се постига един благоприятен психохигиенен, психотерапевтичен ефект.

  Джон Винсънт Атанасов

  снимка:Уикипедия

  Джон Атанасов е американски физик, математик и електроинженер, създател на първия електронен, непрограмируем компютър с регенеративна памет, известен като компютър на Атанасов-Бери.

  Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк.

  Баща му Иван Атанасов е родом от Ямболско, но рано остава без баща, който загива в Бояджишкото клане през 1876 г. През 1889 г., на 13-годишна възраст, Иван Атанасов емигрира в Америка заедно с чичо си. Остава сам на 16 години след смъртта му, но успява да завърши колеж, а след дипломирането си създава семейство. Съпругата му е Айва Луцена Парди, учителка по математика от френско-ирландско потекло. В семейството им се раждат осем деца: Джон-Винсент, Етелин-Зорка, Маргарет, Теодор, Ейвис, Реймънд, Мелва и Ървинг

  Георги Стефанов Наджаков 

  снимка: Уикипедия

  Роден на 7 януари 1897 г. – Дупница
  Георги Наджаков е изтъкнат български физик, талантлив преподавател, активен обществен деец, автор на първото българско откритие – фотоелектретното състояние на веществото. Създател е на Физическия институт при Българската академия на науките и дългогодишен негов директор. Днес Институтът по физика на твърдото тяло към БАН носи неговото име. Има принос и към развитието на лазерните технологии, както и на технологията за производство на чисти силициеви кристали.

  Иван Николов Странски 

  снимка: Уикипедия

  Роден на 2 януари 1897 г.  – София
  Иван Странски е български учен, основател на българската школа по физикохимия и считан за „баща“ на кристалния растеж. Иван Странски е един от основателите (заедно с Косел) на молекулно-кинетичната теория за формирането и растежа на кристалите. Въвежда за първи път понятието „положение на полукристал“. Заедно с Ростислав Каишев установяват връзката между формата, структурата и силите на междумолекулно взаимодействие в кристалите на базата на молекулна трактовка. Разработват метода на средните отделителни работи – молекулно-кинетичен метод, изиграл роля в развитието на теорията на зараждането и растежа на кристалите. Създават модела на Каишев и Странски за послойния растеж на кристалите, имат заслуги за изясняване на връзката между двумерното зародишообразуване и спиралния растеж на кристалите. С Любомир Кръстанов предлагат механизъм на растеж на един кристал върху подложка от друг. В Берлин работи в различни области от физикохимията, предимно теоретични разработки с непосредствено практическо приложение: триболуминисценция, топене, разлагане на уротропин, електронна емисия на кристални повърхности (тези му изследвания водят до създаването на автоемисионния микроскоп (FEM).
  Сериозно приложение имат теоретичните му работи в областта на металургията, с помощта на които рудодобивът в Западна Германия става значително по-ефективен и рационален.

  Иван Стефанов Ночев

  Роден на 23 септември 1916 г. – Карлово
  Иван Ночев е български авиоинженер, участвал в изобретяването на двигателите на модула „Орел“ (мисия Аполо 11), с който американските астронавти Нийл Армстронг и Едуин Олдрин кацат на Луната. Изобретените с участието на Иван Ночев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула „Орел“ с космонавтите на Луната, като гарантират модулът да бъде в хоризонтална позиция, когато се прилунява. Освен това, подсигуряват успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб.

  Петър Димитров Петров 
  Роден на 21 октомври 1919 г. – Брестовица
  Петър Петров е български инженер,  изобретател. Роден е в село Брестовица на 21 октомври 1919 г.
  Считан е за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му са първият дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи.
  Той е носител на многобройни признания и награди. Морският нос Петров на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на Петър Петров.

  Асен Йорданов 
  снимка: Уикипедия

  Асен Йорданов (1896 – 1967 – София) е български изобретател, инженер и авиатор. Йорданов е смятан за основател на авиоинженерството в България и има принос в развитието на американската авиация. „Йорданов залив“ на Земя Греъм в Антарктика е наименуван на Асен Йорданов.
  През 50-те години на XX век Йорданов работи върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница, а също и върху апарата Джордафон – предтеча на днешния телефонен секретар, който освен това дава и възможност няколко души едновременно да разговарят помежду си.

  Стамен Гигов Григоров
  Роден на  27 октомври 1878 г.  – Студен Извор
  Стамен Григоров е български микробиолог и лекар. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко.С огромен принос е в откриването на ваксината срещу туберколоза.

  Проф. Иван Иванов Митев

  Иван Митев се ражда на 4 октомври 1924 г. в село Крушовица, област Враца
  Проф. Иван Митев е български педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон, наречен „тон на Митев“.
  През 1972 г., докато преслушва сърцето на пациент, долавя допълнителен тон. Несигурен в своето откритие, продължава преглеждането на други пациенти, като се опитва да долови наличието на този допълнителен тон. През 1974 г. Иван Митев дава гласност на своето откритие в бр. 4 на списание „Педиатрия“. Откритието му е признато през 1980 г. В негова чест е издадена единствената по рода си марка в света, свързана с кардиологията, наречена „VI тон“.

  Карл Джераси

  снимка: Уикипедия

  Карл Джераси е известен предимно със своя принос за разработването на първото противозачатъчно хапче. Роден е на 29 октомври 1923 година във Виена, Австрия. Бащата му е евреин от България на име Самуел Джераси, ветеран от Балканската война, Междусъюзническата война, ПСВ и ВСВ, а майка му Алис Фрийдман – ешкеназка еврейка от Австрия. Детските си години Карл Джераси прекарва в България с родителите си, до момента в който те се развеждат.
  Удостоен е с Национален медал за наука, връчен му от президент Никсън, макар да е бил в т.нар. списък на враговете на Никсън.

  Димитър Спасов Пасков
  Роден е на 18 октомври 1914 година в серското българско село Горно Броди, Гърция.
  Димитър Пасков е български лекар фармаколог, един от основоположниците на българската експериментална фармакология.
  През 1959 година Димитър Пасков екстрахира антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче — алкалоид, който наричат галантамин. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името Нивалин. Откритието на свойствата на блатното кокиче става случайно, когато докторът забелязва подобрение у момиче, болно от детски паралич, което без да иска изпива водата от чашка с кокичета, която родителите и са оставили на масата до леглото.
  Името на д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Той е носител на Международната награда за наука „Еньо“ през 1961 година.

  Румен Антонов
  Роден е на 21 януари 1944 г. в София в семейство на царски офицер. Заради произхода си има неприятности в социалистическа България
  Румен Антонов е  изобретател в областта на автомобилостроенето. От много години живее и твори в Париж. Неотдавна отново се прочу с конструирания нов тип автомобилен двигател. Изобретява уникална автоматична скоростна безстепенна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво. С помощта на капитал от Холандия учредява фирма „Антонов Пи Ел Си“, регистрирана в Манчестър (1991). Патентова изобретената кутия и скоро след това я продава на водещи световни автомобило-производители – най-напред на японски („Хонда“), после френски („Рено“, „Пежо“), британски („Роувър“), германски (за „Даймлер-Крайслер“), индийски (за „Сузуки“), като се ангажира да разработи промишлен прототип.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови