Още

  Бъдеще – камери за видеонаблюдение с изкуствен интелект и технологията за разпознаване на лица

  В продължение на много години сме обект на камери за видеонаблюдение, които следят всяка стъпка, която предприемаме. Въпреки това знаем, че един човек не може да изгледа толкова много записи. И затова личният ни живот бе в относителна безопасност. Но с появата на изкуствения интелект ще трябва да забравим за това. В близко бъдеще абсолютно всеки видеоклип ще бъде анализиран от компютър.

  Във Вашингтонския университет в Сиатъл алгоритмите, използвани в проекта Megaface, успяват в 75% от случаите да разпознаят лицето на човека още при първия опит. Базата данни, на която е обучена невронната мрежа, е взета от Flickr (общо 5 милиона изображения от 672 хиляди души).

  Baidu, китайският гигант за търсене, обяви в края на август 2017, че е спечелил конкурса ActivityNet, като правилно идентифицирал действията на хората в 300 000 видеоклипа с точност до 87,6%: почистване на прозорци, рязане на дърва, разходка с кучето и т.н. Facebook също прояви интерес към тази технология, за да създаде персонализирани видео емисии за своите потребители. Изкуственият интелект анализира видеоклипа и разбира кой е заснетият в него и какво прави.

  Отделът по транспорта в Ню Йорк съобщи, че е извършил повече от 4000 арести, използвайки технология за разпознаване на лица. Вместо сканиране на полицейски служители, алгоритъмът сравнява снимките на шофьорска книжка с изображения от бази данни. Полицията скоро ще има достъп до изображения на половината американски възрастни хора чрез бази данни като DMV.

  Компанията Axon, най-големият доставчик на камери за американската полиция, също планира да въведе изкуствения интелект, по-специално, за автоматизиране на полицейските доклади. А Motorola, друг основен доставчик на видеокамери, предлага изкуствен интелект да идентифицира личности при търсене на изчезнали деца. Камери за сигурност също се разработват с изкуствен интелект. Intel обяви, че е създала камери, способни да „наблюдават плътността на тълпата, да имат стереоскопично виждане, да разпознават лица, да броят хора и да анализират поведението им“.

  Още една камера на основа на изкуствен интелект, наречена DNNCam, може да работи в отдалечени райони и практически не е възможно да бъде елиминирана.Тя може да се използва там, където няма интернет, или на касите, за да се идентифицират клиентите. И така, какво може да направи един човек, който е загрижен за нарушаване на поверителността на личния си живот? Почти нищо.

  Скоро ще бъде възможно да забравите за пароли, ПИН кодове, пръстови отпечатъци, кредитни карти и в крайна сметка дори метални ключове от дома и колата. Технологията за разпознаване на лица ще промени радикално нашето възприятие за безопасност.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови