Още

  Едни от най-интересните дървета на света

  Дърветата са част от нашия живот и ни доставят кислород, храна, топлина и строителни материали. Съществуват около 100 000 различни вида дървета, сред тях има някои, които са наистина уникални.

  Баобаб

  Мадагаскар се смята за родното място на баобаба. Той също така е често срещан в Африка и Австралия. Баобабите са най-древните форми на живот на континенталната част на Африка и много от тях растат още от римско време.

  Удивителният баобаб или „Маймунско хлебно дърво“ може да стигне до 30 м височина и 11 м ширина. През по-голямата част от годината остава без листа. Характерна особеност на баобаба е големият ствол, който служи за съхранение на вода. Баобабът може да побере до 120 000 литра вода, за да оцелее в условия на суша. Някои стволове са толкова големи, че вътре в дървото живеят хора. Има баобаби под формата на бутилка, череп и дори чайник.

  Драконово дърво

  Драконовото дърво в Икод-де-лос-Винос на Тенерифе, един от Канарските острови, е уникално. Смята се, че то е на възраст между 650 и 1500 години, но експертите казват, че е трудно да се направят точни заключения, тъй като то няма един ствол. По-скоро се състои от много стволове, които се държат едни за други, докато растат.

  Дървото има плътно листно покритие и получава своето име от смолата, която се отделя, когато кората и листата са нарязани. Жителите на Тенерифе смятат, че това е суха драконова кръв и от древни времена е била използвана за лечение на различни заболявания.

  Гигантска секвоя „Генерал Шърман“

  Гигантските секвои, които растат в Сиера Невада в Калифорния, се считат за най-големите дървета по отношение на обема. Най-голямото дърво е „Генерал Шърман“ в Националния парк „Секвоя”, чиято височина достига 83 метра, обемът му е около 1,486 куб. м, а теглото повече от 6000 тона. Секвоята, е с обиколка на ствола над 24 метра, а обиколката на короната й е цели 33 метра. Най-ниският клон на прочутото дърво се намира на 40 метра от повърхността на земята.Предполага се, че дървото е някъде между 2700 и 3000 години. Гигантската секвоя е истински естествен шедьовър и най-големият жив организъм на Земята.  Дървото носи името на героя от Гражданската война генерал Уилям Шърман (William Sherman).

  Ел Арбол дел Туле или „Дървото на Туле“

  Ел Арбол дел Туле или „Дървото на Туле“ е огромен кипарис Монтесума в центъра на град Санта Мария дел Туле в мексиканския щат  Оаксака. То е с най-голяма обиколка  58 м., диаметър на ствола 11,5 м. и височина 40 метра. Смята се, че е на около 2000 години. За известно време недоброжелатели твърдяха, че всъщност три дървета са били маскирани тук, но внимателен анализ на ДНК потвърждава, че всъщност е едно красиво дърво. През 1994 г. листата станали болезнено жълти на цвят и навсякъде имало мъртви клони. Дървото умирало. Когато извикали лечители на дървета, се оказало че проблемът, който е причинил страданието на дървото, е обикновена жажда. След задълбочени водни процедури то оживяло.

  Дървото на живота

  Дървото на живота в Бахрейн е най-самотното дърво в света. То се намира на най-високата точка на безплодната пустиня на Бахрейн, на стотици километри от други дървета. Смята се, че неговите корени се простират на дълбочина няколко десетки метра и стигат до водоносните слоеве. Точната възраст на дървото не е известна, но се предполага, че е на над 400 години.

  Тайната на Дървото на живота обаче не е в неговия размер, възраст или форма, макар че то е доста голямо и много красиво. Най-удивителното е, че то стои само в безплодна пустиня в най-високата точка на Бахрейн, в район, където няма абсолютно никаква вода. На място, където изглеждало, че нищо не може да оцелее, това дърво излъчва самия живот.

  Волемия

  Независимо от неговата уникалност и красота, интересните качества на Волемия са скрити не във външен вид, а в историята. Волемия, растяща в Австралия, е истински жив динозавър. Най-старата вкаменелост от дървото на Волемия е отпреди 200 милиона години. Когато през 1994 г. учени открили живо дърво Волемия, те просто били зашеметени.

  Точното местоположение на тези иглолистни дървета е било внимателно скрито, за да се защитят останалите дървета, от които има по-малко от 100. За да ги спасят от изчезване, през 2006 г. започнала една програма, която позволила на широката общественост да купи разсад и сега дърво от този вид може да се види в различни ботанически градини.

  Дърво Пиранжи

  Дървото Пиранжи се намира близо до град Натал в Бразилия и е най-голямото кашу дърво в света. Това изключително дърво е на 177 години и обхваща почти 90 000 кв. м. земя. То било засадено през 1888 г. от рибар, който не знаел, че дървото има генетична мутация, която му позволява да заеме толкова много място. За разлика от обикновеното дърво, когато клоните на Пиранжи докосват земята, то пуска корени и продължава да расте.

  Днес това дърво служи като туристическа атракция. Ако се доближите до това най-голямо дърво в света, ще се почувствате като да влезете в гора. Всъщност всичко това е едно дърво, чийто размер достига 8400 квадратни метра. То е 80 пъти по-голямо от средното дърво кашу и обхваща площ по-голяма от футболно игрище. Дава около 80 000 плода годишно.

  Дърво Махабодхи

  Дървото е кръстено на баньяните или индуски търговци, които продават стоката си, седейки под дървото. Формата на това гигантско дърво не може да бъде объркана с нищо: величествен купол с въздушни корени, които се спускат от клоните до земята.

  Един от най-известните видове на това дърво, наречено свещен фикус или дърво Бо, се явява дървото Махабодхи в Анурадхапура, Шри Ланка. Твърди се, че то е израснало от стеблото на едно истинско дърво, под което Буда достига просветление през 6 век пр. Хр. Засадено е от човек през 288 г. пр. Хр. и в този случай се смята за  най-древното дърво в света.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link