окт. 11, 2009
7084 Views

Банд-и Амир

Автор:

Банд-и Амир е първият и единствен национален парк в Афганистан. Състои се от шест езера с вода по-синя от небето. Намира се на 3000 метра надморска височина насред огромна планинска пустиня, на 70км от древния град Бамиян, който някога е бил известен с двете си статуи на Буда, унищожени от талибаните през 2001г. За да стигнете до Банд-и Амир се иска да имате приключенски дух и решителност.

1af

Паркът се намира високо в планините Хинду Куш в централен Афганистан. Естествено формираните езера се състоят от богата на въглероден диоксид вода, идваща от геотермални горещи извори. Въглеродните минерали във водата формират седиментната скала или белия варовик, който разделя езерата.

 2af

Езерото на благоговението е най-голямото и дълбоко от седемте езера със средна дълбочина от 150м.

 3af

Търговски обучения - myjobistosell.com

Регионът е бил избран да се превърне в първият национален парк на Афганистан още през 60-те години, но плановете пропадат заради нестабилната политическа ситуация в страната. От 2004г. Банд-и Амир е в списъка за изчакване на UNESCO и през 2008г. най-после е избран за първия национален парк на Афганистан.

 4af

Няколко хиляди туристи, предимно афганистанци, посещават 367 кв.км. парк всяка пролет и лято. Пътуването не е лесно и посетителите трябва да са решени да прекосят трудния терен. Пътят е неасфалтиран и затова трафикът е бавен и пътуването от Кабул трае 12 часа.

 5af

Предвид положението в Афганистан, поддържката на парка не е приоритет. Липсата на персонал води до различни проблеми – увеличаване на замърсяването от човека, разрушаващи се екосистеми заради риболова с електричество и гранати и нарушаване на еко баланса заради неконтролираната  паша на животни и изкореняване на растителността, което води до ерозия на почвата и свлачища.

6af

Голяма част от животинския свят в Банд-и Амир вече е унищожен. През 2008г. Афганистанското правителство забранява използването на лодка с бензинови мотори в езерата за да предотврати замърсяването на водата.

 7af

loading...
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *