Още

  Безумни реклами от миналото

  Реклами – това звучи досадно. А всъщност много от рекламите са направо опасни. Това доказват някои безумни реклами от миналото. Какви ще са последиците от днешните реклами – бъдещето ще покаже.

  Рекламите се правят от специалисти познаващи човешката психика. Те умело манипулират, използвайки слабостите на хората. Зад вдъхновяващите думи и красивите образи се крие целта – да се продаде продукт.

  Ето няколко примера от миналото ни, които показват как може да приветстваме опасни заблуди и да се доверяване на съмнителни средства за здраве и красота.

  Тоник-вино – „чао“  на депресията!

  Тази „успешна” реклама и до днес кара много хора да лекуват депресия и други психични състояния и проблеми с алкохол.

  Ефектът от алкохола е временен, като подтискайки психиката притъпява емоциите, привидно облекчава и отклонява човек от проблемите. Но зависимостта към алкохола тепърва води след себе си истински сериозни проблеми.

  Сладка и романтична, винтидж реклама на „Кока-кола„, я обявява за лек против главоболие. Според рекламата от XIX в. напитката е „мозъчен тоник“ срещу умората и главоболието. Рекламата е от първите години на напитката. Тогава тя все още е била смес между кокаин и вино – кокауайн.

  Ретро рекламен постер на „Кока-кола“, изобразяващ щастливи майка и дете убеждава, че напитката ще направи децата успешни личности.

  Рекламата е от времето, когато вече напитката е газирана. Текстът от рекламата информира, че учените са установили колко полезно е децата да пият кола, за да се развиват успешно и да се впишат в обществото. Това последното твърдение е вярно. Пиещите напитката деца се вписват в общност. В общността на манипулирани хора, живеещи чужд живот, измислен стандарт и начин на щастлив живот.

  В абсолютно заблуждение води рекламата „За маслото с любов”. На постера е изобразено щастливо дете, което яде огромна порция масло.

  Текстът в рекламата твърди, че понеже маслото е хлъзгаво, то смазва артериите и вените и затова трябва да се яде колкото може повече. Днес знаем, че е точно обратното. Маслото създава вредния холестерол, който запушва кръвоносните съдове.

  „Тоник“ срещу грип и малария. Рекламата във вестник, информира за ефикасна напитка за борба с грип и малария. Безвкусната смес от желязо и хинин прави хората здрави като прасета.

  Днес във напитката тоник все още се слагат малки количества хинин. Но хапчето хинин, като лек срещу грип, малария, треска и простудни заболявания е забранено като опасно лекарство. Хинина може да причини около 10 странични ефекта – сърцебиене, треска, отслабено зрение, глухота, запек, диария, повръщане и др. В големи дози може да доведе до летален край.

  Постер със сияеща красавица от  40-те години на ХХ в. уверява, че разковничето за перфектно тяло е употребата на амфетамин. Стремежа към красота без усилие е човешка слабост. Вместо да се потруди човек за здраво и хармонично тяло, далеч по-лесно е да вземе вълшебно хапче. В тази реклама за отслабване решението е било амфетамини и по онова време идеята е звучала нормално.

  Днес е известно, че амфетаминът държи човек бодър до 72 часа без сън и храна, но след като влиянието му приключи, се изпада във физическо изтощение, обездвижване, спадане на телесната температура и риск от кома.

  Лечение на астма с цигари. Звучи абсурдно, нали? Но реклама от 1885 г.  гласи, че една цигара е в състояние да облекчи тежки пристъпи на кашлица, бронхит и астма. Така по онова време са давали цигари за лечение на кашлица при децата.

  Споменатите безумни реклами от миналото са достатъчно основание да не се доверяваме на рекламите. Да не се оставяме да ни подвеждат красиви и привидно щастливи хора. Думите, че нещо е доказано полезно или безопасно често са заблуждаващи. Кое е доказано безопасно и полезно се разбира след десетки години.

  Още публикации

  Коментари

  1. Винаги гледам на рекламите с респект.
   зная, че това, което се рекламира е непознато и със съмнително качество.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link