Още

  Любимите книги на Илон Мъск – създателят на Tesla и SpaceX

  Във времето на бързата информация и видео, позабравихме книгите. Но отказвайки се от полезно четиво, не знаем какво губим. Много успешни личности дължат постиженията си именно на книгите. Такъв е случая и с Илон Мъск, който е сред най-преуспелите предприемачи и иноватори. Той е създател на  Tesla и SpaceX. Мъск с удоволствие споделя, че любимите му книги са повлияли на успеха му и не пропуска да коментира това в социалните мрежи.

  Ето кои са любимите книги на Илон Мъск и какво харесва в тях :

  „Властелинът на пръстените“ –
  Детството си Илон Мъск прекарва в Южна Африка и израства с фентъзи романа на Дж. Р. Р. Толкин. Вълшебните приключения на героите му помагат  и вдъхновяват през тежки моменти на детството. Стремежът на героите да спасят света е това, което най-много го вълнува в книгата.
  „Пътеводител на галактическия стопаджия“

  Тинейджърските години на Мъск също не минават безпроблемно.Изпаднал в екзистенциална криза, пораждаща колебания за смисълът на живота, той отново се доверява на книгите. В този период от живота му книгата на Дъглас Адамс помага за формиране на младежкия му мироглед.
  „Бенджамин Франклин: Американски живот“
  Друг вдъхновяващ образ за Мъск е Бенджамин Франклин. Историята разказана от  Уолтър Айзъксън е мотивиращ фактор за успеха на бъдещия създател на Tesla.
  „Айнщайн: Неговите живот и вселена“

  Същият автор е разказал история и за друга феноменална личност –Айнщайн.

  Като ученик Айнщайн не се е отличавал много в училище. А когато пораснал трудно си намирал работа. Абсурдно е, че гениалният физик се е сблъсквал с такива проблеми, но животът му е пример, как човек въпреки това може да достигне потенциала си.

  „Структури. Или защо нещата не се разпадат“
  В книгата на Джей И. Гордън,  Мъск намира лек и забавен философски поглед над нещата от живота. Според Илон Мъск, тази книга му е била наръчник по структурен дизайн при създаването на SpaceX.
   „Хауърд Хюз. Животът, легенди и лудостта“

  Книгата на Доналд Л. Барлет и Джеймс Б. Стийл разказва историята на един
  изобретател от XX век.  Мъск черпи вдъхновение от противоречивата личност на американският милиардер, като гледа да избягва неговите грешки, за да не повторя трагичните моменти от живота на героя.

   „Търговци на съмнение“
  Мъск  отново посяга към историята на напредничави личности, за да търси мотивация за успех. В книгата на Наоми Орескес и Ерик М. Конуей  се разказва за учени, спонсорирани от големи корпорации

  Благодарните учени извъртат научните факти в полза на своите благодетели. Тази история сформира убежденията на Мъск  за правилните отношения между наука и политика.

  Трилогията „Фондацията“

  Книгите на  Айзък Азимов пораждат влечение на  Мъск към Космоса и бъдещето на човечеството. Допадат му възгледите на автора за цикличното развитие на цивилизацията.

  „Луната е наставница сурова“

  Според Илон Мъск това е най-добрата книга на Робърт Хайнлайн. Във фантастичното четиво е представена революция, избухваща на Луната. Ценните идеи от книгата са за стремежа към свободата, като движещите сила на историята.
  Сериите „Култура“
  В описаната от  Иън М. Банкс анархистичната утопия, би искал да живее Мъск, макар да осъзнава  добре описаните от автора опасности от силно развит изкуствен интелект.

  „Последното изобретение на човечеството“

  Мъск подкрепя изводите в книгата на Джеймс Баррат – изкуственият интелект е сред най-големите опасност за човечеството.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link