Още

  Библиотека в 100-годишно дърво

  Творческите хора понякога намират вдъхновение в най-неочакваните предмети и обекти, превръщайки ги в истински шедьоври. Удивително потвърждение на това е един изключителен арт обект, създаден от жителка на Айдахо (САЩ). Вместо да изкорени напълно едно мъртво и сухо дърво, тя го превърнала в мини-библиотека, която да се ползва от всички жители на градчето и то напълно безплатно.

  За да събуди и поддържа интерес към четене на „живи” книги, в Америка беше създаден много интересен проект „Малка свободна библиотека“. Тази организация с нестопанска цел събужда уважение към книгите, вдъхновява любов към четенето, създава общност и провокира творческия потенциал, насърчавайки обмена на книги по света. Благодарение на ентусиазирани хора, в почти 10 години от своето съществуване, повече от 75 000 мини-библиотеки са създадени не само в Америка, но и в 88 страни по света. Днес става дума за една изключителна жена, която от старо гнило дърво успява да създаде удивителен художествен обект, който да се отличава благоприятно от библиотеките, създадени по-рано от същите грижовни хора.

  Всичко започнало с факта, че Шарали Армитадж Ховард, знаейки, че скоро трябва да отсекат старата топола, която расте в близост до тяхната ограда, решила да й даде втори живот. Тя работила в библиотеката на Кер-д’Алена. Била не само библиотекар, но и художник, и любител на книговезството, така че решението за създаване на мини-библиотека дошло съвсем естествено.

  В крайна сметка горната част на тополата трябвало да бъде отрязана, защото сухите клони, падайки, създавали значителна заплаха за нейното семейство и за минувачите. Оставили ниската най-голяма част от ствола и го обработили със специален разтвор, за да елиминират процеса на гниене. Тогава вътре бил поставен дървен шкаф с рафтове и така създали импровизирана библиотека. За да даде пълнота и оригиналност на външния вид Шарали, с помощта на сина си, направила истински покрив от керемиди и поставила стъклена врата. Те също така вкарали електричество, така че вечер било удобно да се използва тази библиотека. От камъните били направени стъпала, а жената украсила така наречената фасада с макети на книги от шперплат, които придавали особен чар на целия обект. Така с общи усилия успели да създадат мини-библиотека, която прилича повече на приказна къща на горска фея.

  Разбира се, няма да можете да влезете в нея, но е възможно да вземете книги или да оставите свои собствени за други любители на четенето. Сега тази библиотека привлича вниманието на минувачите, а дори и тези, които са напълно безразлични към четенето, с интерес се доближават до тази оригинална колиба, защото не могат да устоят на изкушението да я погледнат и дори да я прегледат или дори да вземат книгата, която харесват.

  Когато организаторите на Малката свободна библиотека научили за създаването на тази библиотека в дърво, тя веднага била приета за член на организацията, а новата библиотека скоро се появила на картата на общността, която активно стимулира любовта към четенето и творчеството.

  Междувременно все повече хора идват в тази библиотека, за да си изберат книга за себе си и да върнат тази, която са взели по-рано. Има мнозина, които искат да споделят с други любители на четенето истории от вълнуващи детективски и любовни романи. В крайна сметка, основният принцип за съществуването на такива безплатни мини-библиотеки, които нямат персонал и охрана, е „да вземете за вас и да споделите с другите”.

  Така, благодарение на творческото вдъхновение и ентусиазма, старото дърво отново станало полезно за хората. Ако по-рано то спасявало от слънце, сега служи като един вид стая, където се срещат ентусиазирани хора, обсъждат нов роман или просто споделят книгите си с другите.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови