Още

  Бил Гейтс споделя прогнозите за развитие през 2019

  Бил Гейтс – човекът създал Microsoft. Най-богатият човек в света според класацията на Форбс години наред. Той се слави като филантроп, имащ разнообразни интереси. Променил света със своята дейност, Гейтс се интересува от различни теми, касаещи бъдещето на Земята, което го прави „пророк“, който съвсем реално може да предположи как ще се развият науката и технологиите.

  Научното списание на Масачузетският технологичен институт, MIT Technology Review, е взело интервю от Бил Гейтс, по повод иновациите, които можем да очакваме в следващите 12 месеца.

  Само ограничаването на въглеродните емисии и зависимостта от изкопаемите горива, като петрола и въглищата засягат 3 от прогнозите му. Останалите касаят най-вече ядрената енергетика, хамбургерите с телешко месо, без да се налага да страдат горките крави и че асистентите с изкуствен интелект ще навлязат още повече.

  Представяме ви 10-те технологични иновации за 2019 г. според великия Бил Гейтс:

  Нова вълна в ядрената енергетика

  Очаква се най-новите ядрени реактори да бъдат много по-ефективни и сигурни. Освен това разходите по тях ще намалеят. В бъдеще няма да има проблеми с ядрената енергия. Ще се появят модуларни малки ядрени реактори. Необходимостта от обезпечаване на енергийните нужди ще доведе до миниатюризация, която ще позволи разпространението на ядрени реактори в по-малките общини. Освен това няма да се налага изхвърлянето на CO2 в атмосферата. Милиардерът смята, че след 2030 година ядрения синтез, който е изцяло „зелен“ и не оставя след себе си радиоактивен отпадък ще стане незаменима част от енергетиката.

  Предвиждане на преждевременните раждания

  Технологиите са дотолкова развити, че прост кръвен тест може да покаже евентуална заплаха от преждевременно раждане. Резултатът е базиран на извънклетъчния ДНК и РНК материал, намиращ се в кръвта. Технологията е разработена в Станфордския университет, а самото изследване, чрез което може да се провери рискът от преждевременно раждане ще се оценява на около 10 долара. Според Гейтс, няма да мине много време и технологията ще навлезе във всяка една болница.

  Сканиране на червата

  Това ще става само чрез малко устройство, лесно за преглъщане, с размерите на хапче, което ще сканира червата. Освен това разработеното устройство на учените от Масачузетс изключително лесно може да взема проби за анализ. Това би могла да е огромна стъпка напред за страните от третия свят – така по много евтин и лесен начин ще може да се разбере за наличието на различни чревни болести и причината, стояща зад тях.

  По-сръчни роботи

  По-умни роботи. До скоро важеше тенденцията роботите да служат за една строго определена задача и при отклонение от реда, роботът се объркваше и дефектираше. Според Бил Гейтс скоро това ще е история – роботите ще могат да извършват повече от една дейност благодарение на комбинацията от лазерни радари, камери и изкуствен интелект. Така роботите ще бъдат не само по-функционални, но и по-пъргави. 

  Персонализирани ваксини против рак

  Скоро на пазара се очаква да се появи и първата персонализирана ракова ваксина. Въпрос на време е. Целта на ваксината е при наличие на ракови клетки, да включва естествените защитни сили на организма. Тя ще може да разпознава само уникалните за тумора мутации. Разликата е, че докато конвенционалните химиотерапии вредят на организма, ваксината няма да вреди на здравите клетки за сметка на увредените. Атакуващите имунни клетки имат тенденцията да бъдат внимателни при откриване на останалите ракови клетки след първоначалното лечение. 5 години след края на проекта за картографиране на човешкия геном (2008), при публикуването на непозната досега информация за туморната клетка от генетиците, се появи идеята да се разработват подобни ваксини. Това, което се получава е персонализирана ваксина против рак, разработена от биотехнологичния гигант Genentech и немската компания BioNTech.

  Машина улавяща въглероден диоксид

  Бил Гейтс смята, че скоро ще бъдат открити многобройни  и достъпни методи за улавяне на въглероден диоксид от въздуха. Това би било изключително практично – миналото лято, учен от Харвардския университет направи няколко изчисления, които показаха, че специална машина може да „улови“ въглеродният диоксид от въздуха за по-малко от 100 долара на тон. Подходът се нарича директно улавяне от въздуха. Машината ще улавя вредните емисии, по-късно ще се извлича въглеродът и така ще се произвеждат синтетични горива. В Италия и Швейцария съществуват два завода, които вече улавят CO2 от въздуха и се смята, че до 10-15 години, технологията ще се разпространи.

  Часовник, който прави електрокардиограма

  През изминалата 2018 компанията Apple пусна на пазара най-новият си умен часовник – интересното тук е, че той можеше да прави електрокардиограми. Разбира се, часовникът струва „луди” пари и само малцина могат да си го позволят. През тази година се очаква новите смарт часовници да масовизират тази технология и така всеки да може да си направи електрокардиограми и да следи здравето си. Ако има нещо нередно, часовникът ще уведоми своя притежател – така прегледите ще станат много по-ефективни.

  Телешки бургер от лабораторно месо

  ООН предрича, че през 2050 година населението на Земята ще достигне 10 милиарда, а бедността няма да е такъв проблем какъвто е в съвремието. Прогнозите сочат, че хората ще консумират 70% повече месо, отколкото през 2005 година. Тъй като индустриалното отглеждане на животни влияе на климата, за да овладеем тези промени, ще се наложи да се премине към отглеждането на месото в лаборатории или растителни заместители. Естествено не всички ще са доволни от варианта да използват растителни алтернативи, и е ясно, че отново ще преобладава желанието за месо – което прави лабораторно отгледаното изключително важно. В следващата година, холандски стартъп има намерение да постигне успех в отглеждането на месо, от което да се произведе първият бургер. Да не говорим, че това е най-екологичният вариант – една фабрика за лабораторно отгледано месо ще отделя едва 7% на 100% от въглеродните емисии, които отделя фермата.

  Тоалетни без канализация

  Енергоефективните тоалетни са устроени така, че да работят без канализационна система и да обработват отпадъците на място. Около 2,3 милиарда от населението не разполагат с добра канализация. Това води до изхвърлянето на фекални вещества в близките потоци и езера – така се разпространяват бактерии, паразити и вируси, причиняващи холера и диария. Смъртните случаи за които диарията е отговорна е в съотношение 1 към девет, т.е. един от девет смъртни случая е от диария в света. Скоро учените ще  завършат прототипа на евтина тоалетна, която ще работи без канализация и ще може да разделя и обработва отпадъците на място.

  Асистент с изкуствен интелект

  Очаква се най-новото поколение машини да разбират и говорят по-добре нашия език. Улавяйки семантичните връзки между думите, домашните асистенти вече няма да разчитат на предварително уточнени реплики, които да ги активират. Те ще са много по-гъвкави, което ще ги направи по-способни и ще помогне за разпространението им във всеки дом по света.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link